Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam wszystkich!
Od wczoraj jestem w posiadaniu 30D.Przesiadłem się z KM 7D.
Czy ktoś byłby tak uprzejmy i poleciłby mi uniwersalny zoom (17-40,17-50,17-70itp) za rozsądną cenę.Dodam tylko że pożyczyłem od kolegi 17-40L f4 i po zrobieniu kilku fotek wydaję mi się że jest w porządeczku.Czy polecacie na początek to szkło czy też możecie zasugerować coś w stylu sigma albo insze wynalzki z których byłbym zadowolniony?Poprzednio uzywałem KM 17-35 f2.8-4 naprawdę dobre soczewki-ten obiektyw zamieniłem za tamrona 28-75 f2.8 w którym kilka rzeczy (poza ostrością) mi nie pasowało.Czy lepiej coś z oryginału Canona czy nie koniecznie.Mogę wydać tak max 1500-2500.
Chętnie poczytam opinię doswiadczonych w tym temacie pstrykaczy.
Jeżeli podoba Ci sie to co uzyskałeś z 17-40 Canona to beż to szkiełko i sprawa załatwiona. Natomiast jakbyś potrzebował szerzej to mogę polecić Tokinę 12-24, mam ją od kilku dni i wrażenia bardzo pozytywne (cena/jakość na bardzo przyzwoitym poziomie).
Potrzebuję raczej i szeroki kąt i lekkie zbliżenie-pstrykam czasem śluby,fotografuję krajobrazy.Tokina,hm..Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
Jak pisałem tamron jakościowo mnie nie przekonał więc nie wiem co o takich obiektywach niezależnych firm sądzić.Nie chciałbym żeby taka sytuacja się znów powtórzyła
Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
jesli bedziesz potrzebowal 70-200 to bralbym tamrona i wczesniej kupil kolejne szklo.. zawsze potem mozesz dozbierac i kupic cos zamiast tamrona ale do tego czasu bedziesz mial 2 dobre jakosciowo szkla a nie 1..
Zamieszczone przez Rafał32
Jak pisałem tamron jakościowo mnie nie przekonał więc nie wiem co o takich obiektywach niezależnych firm sądzić.Nie chciałbym żeby taka sytuacja się znów powtórzyła
ale czym Cie nie przekonal - wykonaniem, jakoscia optyczna, AF-em mialem 2 tamrony i bylem z nich bardzo zadowolony.. teraz zebralem kase i wymienilem je na co innego tylko dlatego, ze 17-35 byl za waski na cropie a 28-75 dublował sie ogniskowymi z innymi szklami.. ale w dlaszym ciagu mam o nich bardzo dobra opinie.. aha, w dalszym ciagu 2 z moich obiektywow to szkla firm niezaleznych i nie mam najmniejszych powodow do narzekan..
Potrzebuję raczej i szeroki kąt i lekkie zbliżenie-pstrykam czasem śluby,fotografuję krajobrazy.Tokina,hm..Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
Jak do ślubów, to wg specjalistów najlepiej sie sprawdza 24-70 L 2,8, różne zdania są na temat zastosowania w tej dziedzinie 24-105 L 4. Obydwa bardzo dobre optycznie. Dodam od siebie, że 12-24 to zakres ogniskowych, który po cropie również znajduje zastosowanie w kościele. Szkła Canona są w stosunku do producentów niezależnych znacznie droższe i tylko od Ciebie zależy czy wolisz zapłacić więcej i mieć "oryginał" czy zadowolisz sie "podróbką" za mniejszą kwotę.
Apropos 80-200 - to nie wiem, myślę że chodziło o 70 - 200, to bardzo dobry obiektyw a jego stosunek pod względem jakość/cena to rewelacja. Wszystko zależy co potrzebujesz. Miałem 70-200 przez ponad rok w komplecie z Tamronem 28-75 doskonała zabawa, świetne zdjęcia. Jednak dla mnie trochę za wąsko. Zmieniłem na Tokinę 12-24 i Canona 24-105. Nie wykluczam, że za jakiś czas dokupię coś dłuższego, lecz będzie to raczej 100-300 Canona.
ale czym Cie nie przekonal - wykonaniem, jakoscia optyczna, AF-em mialem 2 tamrony i bylem z nich bardzo zadowolony.. teraz zebralem kase i wymienilem je na co innego tylko dlatego, ze 17-35 byl za waski na cropie a 28-75 dublował sie ogniskowymi z innymi szklami.. ale w dlaszym ciagu mam o nich bardzo dobra opinie.. aha, w dalszym ciagu 2 z moich obiektywow to szkla firm niezaleznych i nie mam najmniejszych powodow do narzekan..[/QUOTE]
Nie przekonał mnie kolorystyką zdjęć-może powiesz jest balans bieli który trzeba ustawić itp itd...Ok tylko te same sytuacje po założeniu uryginału KM choć troszkę jakby ciemniejszego bo 2,8-4 to niebo a ziemia,wręcz ho ho.Więc się jakoś dziwnie uprzedziłem do tamrona.A wykonanie to swoją drogą.Choć 17-35 KM też nie był nie wiadomo jaki.
Ok tylko te same sytuacje po założeniu uryginału KM choć troszkę jakby ciemniejszego bo 2,8-4 to niebo a ziemia,wręcz ho ho.Więc się jakoś dziwnie uprzedziłem do tamrona.A wykonanie to swoją drogą.Choć 17-35 KM też nie był nie wiadomo jaki.
No tak tylko że ten obiektyw KM 17-35 2.8-4 to jest dokładnie ten sam obiektyw co Tamron 17-35 2.8-4 tylko w innym opakowaniu
Jak do ślubów, to wg specjalistów najlepiej sie sprawdza 24-70 L 2,8, różne zdania są na temat zastosowania w tej dziedzinie 24-105 L 4. Obydwa bardzo dobre optycznie. Dodam od siebie, że 12-24 to zakres ogniskowych, który po cropie również znajduje zastosowanie w kościele. Szkła Canona są w stosunku do producentów niezależnych znacznie droższe i tylko od Ciebie zależy czy wolisz zapłacić więcej i mieć "oryginał" czy zadowolisz sie "podróbką" za mniejszą kwotę.
Apropos 80-200 - to nie wiem, myślę że chodziło o 70 - 200, to bardzo dobry obiektyw a jego stosunek pod względem jakość/cena to rewelacja. Wszystko zależy co potrzebujesz. Miałem 70-200 przez ponad rok w komplecie z Tamronem 28-75 doskonała zabawa, świetne zdjęcia. Jednak dla mnie trochę za wąsko. Zmieniłem na Tokinę 12-24 i Canona 24-105. Nie wykluczam, że za jakiś czas dokupię coś dłuższego, lecz będzie to raczej 100-300 Canona.
24-70 Tu brakowałoby mi szerokiego kąta wszak 24x1,6 to już się rozchodzi.
Poza tym 2,8-nie tyle jeszcze nie nazbierałem. a jednak 17-40 myslę dałby mi większy komfort pracy.
Oczywiście chodziło mi o 70-200 i fajnie że chwalicie tego 70-200-czyli wiem co będzie kolejnym po szerokim zoomie.
A propos podróbek-chyba bardziej leżą mi w ręku oryginały-jestem też jakby trochę sprzęciażem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Zamieszczone przez Diabeł
No tak tylko że ten obiektyw KM 17-35 2.8-4 to jest dokładnie ten sam obiektyw co Tamron 17-35 2.8-4 tylko w innym opakowaniu
Aha ale czy na pewno...
a ten 17-50 f2.8?
Ostatnio edytowany przez Rafał32; 9837.
Powód: Automerged Doublepost
Na fotopolis kiedyś o tym czytałem, zdaje się że fotograf niedzielny o tym pisał. Tamron robił jeszcze jakieś szkło dla Minolty ale nie bardzo pamiętam jakie.
Co do 17-50 Tamrona to zdana są podzielone, jest taki długi wątek na forum co lepsze Tamron czy 17-40 Canona http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=17-40. Ja mam 28-75 i z analogiem działa rewelacyjnie jak na moje potrzeby, z cyfrą jest nieraz gorzej ale to raczej wynika z moich umiejętności niż z jakości tego obiektywu.
Robiłem ostatnio kilka zdjęć 17-40 pożyczonym od kolegi i uważam że ten obiektyw jest super. Tylko że mi bardziej potrzeba coś szerszego i coraż częściej zaczynam patrzeć w stronę 10-22 Canona
No ja też kiedyś czytałem że tamron robił szkła dla minolty.Ale uwież mi te zdjęcia z 28-75 były jakieś plastikowe,żółte.A może mi się taki egz trafił.Kolega ma 5D i uzywa tegóż własnie tamrona-i chwali i chwali i chwali...;-)
Dzieki Diabeł za pokierowanie na forumową dyskusję.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No i jak zwykle jeden lubi żonę drugi teściową....Myśle że ci co narzekają na 17-40L tak naprawdę mówią co wiedzą ale nie wiedzą co mówią .Natomiast skłonny byłbym wierzyć że tamron wypada gorzej mimo że nieco jaśniejszy
Ostatnio edytowany przez Rafał32; 9837.
Powód: Automerged Doublepost
Natomiast skłonny byłbym wierzyć że tamron wypada gorzej mimo że nieco jaśniejszy
roznie to z tym jest - np TU zdjecia mowia co innego.. ale wiadomo - sztuka sztuce nierowna..
Nie przekonał mnie kolorystyką zdjęć-może powiesz jest balans bieli który trzeba ustawić itp itd
i tu masz racje - Tamron daje troche inny, bardziej zolty "zafarb".. robilem kiedys fotki tego samego przedmiotu roznymi szklami i faktycznie - drobne roznice byly widoczne.. wiec jesli:
17-40 myslę dałby mi większy komfort pracy.
to mysle ze masz juz odpowiedz
Zamieszczone przez Diabeł
Tylko że mi bardziej potrzeba coś szerszego i coraż częściej zaczynam patrzeć w stronę 10-22 Canona
hehe, i dobrze patrzysz - od 2 dni ciesze sie nim jak dziecko - perspektywa przez to szklo jest niesamowita :grin:
W wypadku szerokiego zooma uważam, za zbędny wydatek, kupowanie Canona. Tokinę o podobnych walorach można kupić prawie za 1/2 ceny.
1,8k za Tokine kontra 2,5k za Canona.. przy takich kosztach wole juz doplacic i miec szybszy i pewniejszy af, 10mm zamiast 12mm, mniejsze abberacje ktore w Tokinie sa IMHO zdecydowanie za duze.. w Canonie jedynym minusem jaki zauwazylem to winieta ktora jednak znika po lekkim domknieciu.. u mnie te kilka kwestii przewazylo na korzysc Canona..
[QUOTE=Kubak82;295690]roznie to z tym jest - np TU zdjecia mowia co innego.. ale wiadomo - sztuka sztuce nierowna..
Ciekawy test nawet nie jest tak źle a może nawet jest nieźle z tym tamronem....
Kurza stopa już mam znowu małe wątpliwości....
Na allegro nie ma w czym przebierać jeśli chodzi o takiego tamraka.A może 17-50?
Może juz pytałem..
Albo sigma..Uzywa ktoś z Was SIGMY Panowie?
Komentarz