Jakie dobre szkło do 30D?Help

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rafał32
    Bywalec
    • 2007
    • 129

Jakie dobre szkło do 30D?Help

Witam wszystkich!
    Od wczoraj jestem w posiadaniu 30D.Przesiadłem się z KM 7D.
    Czy ktoś byłby tak uprzejmy i poleciłby mi uniwersalny zoom (17-40,17-50,17-70itp) za rozsądną cenę.Dodam tylko że pożyczyłem od kolegi 17-40L f4 i po zrobieniu kilku fotek wydaję mi się że jest w porządeczku.Czy polecacie na początek to szkło czy też możecie zasugerować coś w stylu sigma albo insze wynalzki z których byłbym zadowolniony?Poprzednio uzywałem KM 17-35 f2.8-4 naprawdę dobre soczewki-ten obiektyw zamieniłem za tamrona 28-75 f2.8 w którym kilka rzeczy (poza ostrością) mi nie pasowało.Czy lepiej coś z oryginału Canona czy nie koniecznie.Mogę wydać tak max 1500-2500.
    Chętnie poczytam opinię doswiadczonych w tym temacie pstrykaczy.
    Aparat Foto
  • SdoubleU
    Początki nałogu
    • 2005
    • 437

Jeżeli podoba Ci sie to co uzyskałeś z 17-40 Canona to beż to szkiełko i sprawa załatwiona. Natomiast jakbyś potrzebował szerzej to mogę polecić Tokinę 12-24, mam ją od kilku dni i wrażenia bardzo pozytywne (cena/jakość na bardzo przyzwoitym poziomie).
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Komentarz

• Rafał32
      Bywalec
      • 2007
      • 129

Potrzebuję raczej i szeroki kąt i lekkie zbliżenie-pstrykam czasem śluby,fotografuję krajobrazy.Tokina,hm..Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
      Jak pisałem tamron jakościowo mnie nie przekonał więc nie wiem co o takich obiektywach niezależnych firm sądzić.Nie chciałbym żeby taka sytuacja się znów powtórzyła
      Aparat Foto

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

Zamieszczone przez Rafał32
        Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
        jesli bedziesz potrzebowal 70-200 to bralbym tamrona i wczesniej kupil kolejne szklo.. zawsze potem mozesz dozbierac i kupic cos zamiast tamrona ale do tego czasu bedziesz mial 2 dobre jakosciowo szkla a nie 1..

Jak pisałem tamron jakościowo mnie nie przekonał więc nie wiem co o takich obiektywach niezależnych firm sądzić.Nie chciałbym żeby taka sytuacja się znów powtórzyła
        ale czym Cie nie przekonal - wykonaniem, jakoscia optyczna, AF-em mialem 2 tamrony i bylem z nich bardzo zadowolony.. teraz zebralem kase i wymienilem je na co innego tylko dlatego, ze 17-35 byl za waski na cropie a 28-75 dublował sie ogniskowymi z innymi szklami.. ale w dlaszym ciagu mam o nich bardzo dobra opinie.. aha, w dalszym ciagu 2 z moich obiektywow to szkla firm niezaleznych i nie mam najmniejszych powodow do narzekan..

Komentarz

• SdoubleU
          Początki nałogu
          • 2005
          • 437

Potrzebuję raczej i szeroki kąt i lekkie zbliżenie-pstrykam czasem śluby,fotografuję krajobrazy.Tokina,hm..Problem polega na tym czy np zapłacić 1500 i kupić sigmę tokinę a resztę odłożyć na kupkę(na 80-200L4).
          Jak do ślubów, to wg specjalistów najlepiej sie sprawdza 24-70 L 2,8, różne zdania są na temat zastosowania w tej dziedzinie 24-105 L 4. Obydwa bardzo dobre optycznie. Dodam od siebie, że 12-24 to zakres ogniskowych, który po cropie również znajduje zastosowanie w kościele. Szkła Canona są w stosunku do producentów niezależnych znacznie droższe i tylko od Ciebie zależy czy wolisz zapłacić więcej i mieć "oryginał" czy zadowolisz sie "podróbką" za mniejszą kwotę.

Apropos 80-200 - to nie wiem, myślę że chodziło o 70 - 200, to bardzo dobry obiektyw a jego stosunek pod względem jakość/cena to rewelacja. Wszystko zależy co potrzebujesz. Miałem 70-200 przez ponad rok w komplecie z Tamronem 28-75 doskonała zabawa, świetne zdjęcia. Jednak dla mnie trochę za wąsko. Zmieniłem na Tokinę 12-24 i Canona 24-105. Nie wykluczam, że za jakiś czas dokupię coś dłuższego, lecz będzie to raczej 100-300 Canona.
          Ostatnio edytowany przez SdoubleU; 4069.
          SdoubleU

Komentarz

• Rafał32
            Bywalec
            • 2007
            • 129

ale czym Cie nie przekonal - wykonaniem, jakoscia optyczna, AF-em mialem 2 tamrony i bylem z nich bardzo zadowolony.. teraz zebralem kase i wymienilem je na co innego tylko dlatego, ze 17-35 byl za waski na cropie a 28-75 dublował sie ogniskowymi z innymi szklami.. ale w dlaszym ciagu mam o nich bardzo dobra opinie.. aha, w dalszym ciagu 2 z moich obiektywow to szkla firm niezaleznych i nie mam najmniejszych powodow do narzekan..[/QUOTE]

Nie przekonał mnie kolorystyką zdjęć-może powiesz jest balans bieli który trzeba ustawić itp itd...Ok tylko te same sytuacje po założeniu uryginału KM choć troszkę jakby ciemniejszego bo 2,8-4 to niebo a ziemia,wręcz ho ho.Więc się jakoś dziwnie uprzedziłem do tamrona.A wykonanie to swoją drogą.Choć 17-35 KM też nie był nie wiadomo jaki.
            Aparat Foto

Komentarz

• Diabeł
              Początki nałogu
              • 2004
              • 360

Ok tylko te same sytuacje po założeniu uryginału KM choć troszkę jakby ciemniejszego bo 2,8-4 to niebo a ziemia,wręcz ho ho.Więc się jakoś dziwnie uprzedziłem do tamrona.A wykonanie to swoją drogą.Choć 17-35 KM też nie był nie wiadomo jaki.
              No tak tylko że ten obiektyw KM 17-35 2.8-4 to jest dokładnie ten sam obiektyw co Tamron 17-35 2.8-4 tylko w innym opakowaniu
              Moje zdjęcia
              Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• Rafał32
                Bywalec
                • 2007
                • 129

Zamieszczone przez SdoubleU
                Jak do ślubów, to wg specjalistów najlepiej sie sprawdza 24-70 L 2,8, różne zdania są na temat zastosowania w tej dziedzinie 24-105 L 4. Obydwa bardzo dobre optycznie. Dodam od siebie, że 12-24 to zakres ogniskowych, który po cropie również znajduje zastosowanie w kościele. Szkła Canona są w stosunku do producentów niezależnych znacznie droższe i tylko od Ciebie zależy czy wolisz zapłacić więcej i mieć "oryginał" czy zadowolisz sie "podróbką" za mniejszą kwotę.

Apropos 80-200 - to nie wiem, myślę że chodziło o 70 - 200, to bardzo dobry obiektyw a jego stosunek pod względem jakość/cena to rewelacja. Wszystko zależy co potrzebujesz. Miałem 70-200 przez ponad rok w komplecie z Tamronem 28-75 doskonała zabawa, świetne zdjęcia. Jednak dla mnie trochę za wąsko. Zmieniłem na Tokinę 12-24 i Canona 24-105. Nie wykluczam, że za jakiś czas dokupię coś dłuższego, lecz będzie to raczej 100-300 Canona.

24-70 Tu brakowałoby mi szerokiego kąta wszak 24x1,6 to już się rozchodzi.
                Poza tym 2,8-nie tyle jeszcze nie nazbierałem. a jednak 17-40 myslę dałby mi większy komfort pracy.
                Oczywiście chodziło mi o 70-200 i fajnie że chwalicie tego 70-200-czyli wiem co będzie kolejnym po szerokim zoomie.
                A propos podróbek-chyba bardziej leżą mi w ręku oryginały-jestem też jakby trochę sprzęciażem.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez Diabeł
                No tak tylko że ten obiektyw KM 17-35 2.8-4 to jest dokładnie ten sam obiektyw co Tamron 17-35 2.8-4 tylko w innym opakowaniu
                Aha ale czy na pewno...
                a ten 17-50 f2.8?
                Ostatnio edytowany przez Rafał32; 9837. Powód: Automerged Doublepost
                Aparat Foto

Komentarz

• Diabeł
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 360

Aha ale czy na pewno...
                  a ten 17-50 f2.8?
                  Na fotopolis kiedyś o tym czytałem, zdaje się że fotograf niedzielny o tym pisał. Tamron robił jeszcze jakieś szkło dla Minolty ale nie bardzo pamiętam jakie.
                  Co do 17-50 Tamrona to zdana są podzielone, jest taki długi wątek na forum co lepsze Tamron czy 17-40 Canona http://www.canon-board.info/showthre...ighlight=17-40. Ja mam 28-75 i z analogiem działa rewelacyjnie jak na moje potrzeby, z cyfrą jest nieraz gorzej ale to raczej wynika z moich umiejętności niż z jakości tego obiektywu.
                  Robiłem ostatnio kilka zdjęć 17-40 pożyczonym od kolegi i uważam że ten obiektyw jest super. Tylko że mi bardziej potrzeba coś szerszego i coraż częściej zaczynam patrzeć w stronę 10-22 Canona
                  Moje zdjęcia
                  Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• Rafał32
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 129

No ja też kiedyś czytałem że tamron robił szkła dla minolty.Ale uwież mi te zdjęcia z 28-75 były jakieś plastikowe,żółte.A może mi się taki egz trafił.Kolega ma 5D i uzywa tegóż własnie tamrona-i chwali i chwali i chwali...;-)
                    Dzieki Diabeł za pokierowanie na forumową dyskusję.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    No i jak zwykle jeden lubi żonę drugi teściową....Myśle że ci co narzekają na 17-40L tak naprawdę mówią co wiedzą ale nie wiedzą co mówią .Natomiast skłonny byłbym wierzyć że tamron wypada gorzej mimo że nieco jaśniejszy
                    Ostatnio edytowany przez Rafał32; 9837. Powód: Automerged Doublepost
                    Aparat Foto

Komentarz

• Kubak82
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2348

Natomiast skłonny byłbym wierzyć że tamron wypada gorzej mimo że nieco jaśniejszy
                      roznie to z tym jest - np TU zdjecia mowia co innego.. ale wiadomo - sztuka sztuce nierowna..

Nie przekonał mnie kolorystyką zdjęć-może powiesz jest balans bieli który trzeba ustawić itp itd
                      i tu masz racje - Tamron daje troche inny, bardziej zolty "zafarb".. robilem kiedys fotki tego samego przedmiotu roznymi szklami i faktycznie - drobne roznice byly widoczne.. wiec jesli:

17-40 myslę dałby mi większy komfort pracy.
                      to mysle ze masz juz odpowiedz

Zamieszczone przez Diabeł
                      Tylko że mi bardziej potrzeba coś szerszego i coraż częściej zaczynam patrzeć w stronę 10-22 Canona
                      hehe, i dobrze patrzysz - od 2 dni ciesze sie nim jak dziecko - perspektywa przez to szklo jest niesamowita :grin:

Komentarz

• SdoubleU
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 437

Zamieszczone przez Kubak82
                        hehe, i dobrze patrzysz - od 2 dni ciesze sie nim jak dziecko - perspektywa przez to szklo jest niesamowita :grin:
                        W wypadku szerokiego zooma uważam, za zbędny wydatek, kupowanie Canona. Tokinę o podobnych walorach można kupić prawie za 1/2 ceny.
                        SdoubleU

Komentarz

• Rafał32
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 129

A możesz zapodać jakąś fotkę z tej Tokiny?
                          Wogole jak ona pracuje,mechanika,optyka,kolorystyka
                          Aparat Foto

Komentarz

• Kubak82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 2348

Zamieszczone przez SdoubleU
                            W wypadku szerokiego zooma uważam, za zbędny wydatek, kupowanie Canona. Tokinę o podobnych walorach można kupić prawie za 1/2 ceny.
                            1,8k za Tokine kontra 2,5k za Canona.. przy takich kosztach wole juz doplacic i miec szybszy i pewniejszy af, 10mm zamiast 12mm, mniejsze abberacje ktore w Tokinie sa IMHO zdecydowanie za duze.. w Canonie jedynym minusem jaki zauwazylem to winieta ktora jednak znika po lekkim domknieciu.. u mnie te kilka kwestii przewazylo na korzysc Canona..

Komentarz

• Rafał32
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 129

[QUOTE=Kubak82;295690]roznie to z tym jest - np TU zdjecia mowia co innego.. ale wiadomo - sztuka sztuce nierowna..

Ciekawy test nawet nie jest tak źle a może nawet jest nieźle z tym tamronem....
                              Kurza stopa już mam znowu małe wątpliwości....
                              Na allegro nie ma w czym przebierać jeśli chodzi o takiego tamraka.A może 17-50?
                              Może juz pytałem..
                              Albo sigma..Uzywa ktoś z Was SIGMY Panowie?
                              Ostatnio edytowany przez Rafał32; 9837.
                              Aparat Foto

Komentarz

Pracuję...