HOYA: Pro 1, HMC Super, a może Pro 1 Digital?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogist
    Coś już napisał
    • 2006
    • 55

HOYA: Pro 1, HMC Super, a może Pro 1 Digital?

Zamierzam kupić Tokinę 12-24 i komplet filtrów (UV, CIR-POL).
    Skłaniam się ku marce Hoya.
    Czy ktoś może mi poradzić która z serii będzie się najlepiej sprawdzać z cyfrą?
    Seria Pro 1 Digital niby przeznaczona specjalnie do cyfry (i Pro...) ale cenowo najniżej...
    Warto dopłacać?
    EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
    ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie
  • radzio
    Coś już napisał
    • 2007
    • 58

Imo jak już kupować filtr to kupić dobry, więc lepiej dopłacić :-).
    Canon 400d + kit + Sigma 70 - 300 APO + Canon 50 1.8
    Moje zdjęcia
    Radzio Jogger - mój blog
    Redlog.pl - blog piłkarski

Komentarz

• jaś
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2601

Miałem podobny problem. Moje rozwiązanie w przypadku 77mm - UV nie dopłaciłem, w przypadku polara dopłaciłem do wersji nie-digital. Wykonanie wersji digital bardziej mi się podoba od strony mechanicznej. W przypadku polara wersja SHMC Pro1 (nie digital) bardziej mi odpowiada optycznie. Są to oczywiście oceny subiektywne nie poparte żadnymi testami. Na 67mm miałem przez moment zupełnie odwrotnie tzn UV SHMC Pro1, polar Pro1 digital.
      Sumująć UV chba bez znaczenia jeśli różnica będzie nieduża kup nie-digital, polar raczej nie-digital.
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Jeszcze jedno. Jak się uważnie wczytasz w bełkot marketingowy firmy HOYA to doczytasz że straty światła na pro1 nie digital są na poziomie 0.03% a w przypadku wersji digital to tajemnica firmy - ale pewnie na poziomie 4%?2%?1%(kto to może wiedzieć?). Co oczywiście nie oznacza że digital jest 10 razy gorsze od nie-digital.
      Ostatnio edytowany przez jaś; 9531. Powód: Automerged Doublepost
      Jestem szumofobem
      S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
      Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• spuki
        Bywalec
        • 2006
        • 136

Odgrzewam bo mam pytanie:
        Heh... wiem, że filtr Hoya SHMC czyści się paskudnie. Jak Czyści się filtry:
        - Hoya SHMCPro1
        - Hoya Pro1 Digital?
        zdjęcia

Komentarz

• asterix
          Uzależniony
          • 2005
          • 793

kup sobie porzadna mikrofibre i wszystkie sie czyscic bedzie tak samo. Mozesz tez zaopatrzec sie w isopropanol (alkohol) w sklepach elektrycznych i wspomoc czyszczenie psikajac nieco na szkielko.
          Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• tomek1906
            Bywalec
            • 2007
            • 217

czyszczenie to kwestia mniej istotna , na fotach i tak nie zobaczysz zabrudzeń, no chyba że będą to 2cm plamy
            na szeroki kąt tylko filtry w wersji slim, mam 10-22 z uv hoya pro digital w wersji slim i po zakręceniu polara mam już mega winietę

Komentarz

• asterix
              Uzależniony
              • 2005
              • 793

nie zobaczy rysy lub kurzu ale jak bedzie tlusta plama lub spory odcisk (tez poniekad tluszcz) to w tych miejscach moze zdjecie byc popsute.
              Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• spuki
                Bywalec
                • 2006
                • 136

Czy podane niżej filtry nakręcone na 24-70L winietują na 5d?
                - Hoya SHMC
                - Hoya SHMCPro1
                - Hoya Pro1 Digital?
                zdjęcia

Komentarz

• MaxDin

Aby nie tworzyć nowych wątków zapytam tutaj - który filtr bardziej polecacie czy Hoya HMC Super czy Marumi DHG? Jak podsumujecie test http://www.toya.net.pl/~wyszomir/TESTY/polar.html ?

Komentarz

• breggh
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 29

Co do uvałki, polecam lekturę:tego testu...

Komentarz

• Mariusz_C
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 577

Zamieszczone przez breggh
                      Co do uvałki, polecam lekturę:tego testu...
                      Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłem na ten test. Wychodzi na to że nie potrzebnie kupowałem Hoye HMC Super skoro samo HMC jest tak samo dobre.
                      5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Komentarz

• MaxDin

Zamieszczone przez Mariusz_C
                        Nie wiem dlaczego wcześniej nie wpadłem na ten test. Wychodzi na to że nie potrzebnie kupowałem Hoye HMC Super skoro samo HMC jest tak samo dobre.
                        Czy HMC Super powoduje u Ciebie winetę? Sam nie wiem czy brać SHMC CZY SHMC Pro 1.

Komentarz

• Mariusz_C
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 577

Zamieszczone przez MaxDin
                          Czy HMC Super powoduje u Ciebie winetę? Sam nie wiem czy brać SHMC CZY SHMC Pro 1.
                          Na 24-105 nie mam winiety z HMC przy 350D, ale na kliszowym eosie 5 przy 24 juz jest winieta i to nie od filtra a od obiektywu. Nie sprawdzalem ale szeroki filtr może ją dodatkowo powiększać. Myślę, że do cropa na 24-105 spokojnie możesz zakładać zwykły filtr czyli HMC albo HMC Super, a nie slima.

Komentarz

• MaxDin

Zamieszczone przez Mariusz_C
                            Na 24-105 nie mam winiety z HMC przy 350D, ale na kliszowym eosie 5 przy 24 juz jest winieta i to nie od filtra a od obiektywu. Nie sprawdzalem ale szeroki filtr może ją dodatkowo powiększać. Myślę, że do cropa na 24-105 spokojnie możesz zakładać zwykły filtr czyli HMC albo HMC Super, a nie slima.
                            Potrzebuję do 17-50 (przy cropie 27-80) i oprócz wyboru Marumi vs Hoya doszły obawy o winetowanie. Piszesz, że w przypadku 24-105 nie winetuje, ale już po pomnożeniu przez crop? Dobrze zrozumiałem?

Komentarz

• Mariusz_C
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 577

Zamieszczone przez MaxDin
                              Potrzebuję do 17-50 (przy cropie 27-80) i oprócz wyboru Marumi vs Hoya doszły obawy o winetowanie. Piszesz, że w przypadku 24-105 nie winetuje, ale już po pomnożeniu przez crop? Dobrze zrozumiałem?
                              Nie po przemnożeniu przez crop tylko na obiektywie Canon 24-105L.

Ja mam pytanie do użytkowników obiektywów Tokina 12-24: czy ten obiektyw winietuje ze zwykłymi filtrami np Hoya HMC (nie slim) na cropie??

Komentarz

Pracuję...