30D + tamron 17-50/2.8 = straszne mydło... :/

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Moshi
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 40

30D + tamron 17-50/2.8 = straszne mydło... :/

Właśnie dziś dotarł do mnie obiektyw Tamron 17-50/2.8 i jestem naprawdę rozczarowany... Porobiłem trochę testowych fotek na ogniskowej 17 z przesłoną 2.8 i wychodzi jedno wielkie mydło :/. Zresztą zobaczcie sami:

Nie oczekiwałem, że zdjęcia będą super ostre ale myślałem, że owa przysłona będzie przynajmniej zdatna do użytku.
  • Bingant
    Uzależniony
    • 2006
    • 507

W jaki punkt celowałeś autofokusem? Ustawiłeś na centralny?
    6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• DoMiNiQuE
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3548

Celowo ostrzyles w pierwszym zdjeciu na klody po lewej stronie a w drugim pod nogi? Jesli nie to wyglada na spory FF.

Komentarz

• Moshi
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 40

Zamieszczone przez Bingant
        W jaki punkt celowałeś autofokusem? Ustawiłeś na centralny?
        BF ani FF nie ma. Na pierwszym zdjęciu celowałem w konary po lewej stronie kadru natomiast na drugim w dolną część kadru.

Komentarz

• DoMiNiQuE
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3548

No to w takim razie nie jest zle.

Komentarz

• sergi
            Początki nałogu
            • 2004
            • 413

jest całkiem dobrze jak na 2.8... cego innego sie spodziewałeś?
            5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
            :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
            :: Motywy wordpress

Komentarz

• Viracocha
              Uzależniony
              • 2004
              • 853

Jak już wiele razy pisałem, ten obiektyw jest naprawdę ostry, ale od f4.

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4250

Zamieszczone przez Moshi
                Nie oczekiwałem, że zdjęcia będą super ostre ale myślałem, że owa przysłona będzie przynajmniej zdatna do użytku.
                A powinieneś oczekiwać bo przy 17mm to ten Tamron jest okropnie ostry, przynajmniej na środku kadru. To drugie zdjęcie nie jest takie złe, ale nie wiem jakie parametry wyostrzania były ustawione żeby coś ocenić.
                Digart

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Zamieszczone przez Viracocha
                  Jak już wiele razy pisałem, ten obiektyw jest naprawdę ostry, ale od f4.
                  Ale tutaj przeciez jakies wielkiej tragedii nie ma, tym bardziej, ze to nie jest centrum kadru.

Proponuje utworzyc nowy dzial "Mam mydlo na pelnej dziurze oraz porownania kitow z elkami"

Komentarz

• chuckyy
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 482

Zamieszczone przez Moshi
                    Właśnie dziś dotarł do mnie obiektyw Tamron 17-50/2.8 i jestem naprawdę rozczarowany... Porobiłem trochę testowych fotek na ogniskowej 17 z przesłoną 2.8 i wychodzi jedno wielkie mydło :/. Zresztą zobaczcie sami:

nie wiem gdzie Ty widzisz mydło - może masz monitor nieostry? A może wydawalo Ci się, że przy 2.8 będziesz miał ostre cale zdjęcie?
                    Ja widzę, że jest jak najbardziej w porządku...
                    | Canon 16-35 2.8 | Canon 24-70 2.8 | Canon 70-200 4 | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Komentarz

• Niedzwiedz
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 578

jest bdb i ostro ale na pierwszym zdjeciu na drugim nijak to wyglada
                      www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                      www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• ripek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1486

Cos nie tak z tym zdjęciem czy ten obiektyw ma tak beznadziejny bokeh ?
                        Drzewa wyglądają jakby im zaaplikowano jakiś blur soczewkowy czy coś
                        Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

jeśli ostrość była ustawiana na konarach po lewej i widzisz mydło, to polecam regulację monitora lub pójście do lekarza, od oczu

(mówiąc pół żartem, pół serio)

Szkło jest jak najbardziej dobre.
                          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Moshi
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 40

Kurde teraz jednak zrobiłem na spokojnie, kolejnych kilkanaście testowych fotek i wyszło, że owy obiektyw na ogniskowej 17 mm ma ogromny FF! Co ciekawe na ogniskowej 50 mm, już jest znacznie lepiej powiedziałbym wręcz, akceptowalnie. Czy ten typ tak ma czy ja trafiłem na taki felerny egzemplarz?
                            Kurdę chyba jednak będę zmuszony odesłać owy obiektyw do sprzedającego.

Zamieszczone przez ripek
                            Cos nie tak z tym zdjęciem czy ten obiektyw ma tak beznadziejny bokeh ?
                            Drzewa wyglądają jakby im zaaplikowano jakiś blur soczewkowy czy coś
                            Ano faktycznie nie jest on rewelacyjny... Nie wiem, może to już przesada, ale jak oglądałem sample to wydawało mi się, że wyglądał jednak trochę inaczej.

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Tak często jest, zwłaszcza przy większych odległościach. Spróbuj metody ostrzenia na 50mm i zjeżdżania na 17.
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...