Przeróbka bagnetu z EF-S na EF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomalxx
    Bywalec
    • 2005
    • 216

Przeróbka bagnetu z EF-S na EF

Ostatnio na Allegro pojawiły się obiektywy Canona 18-55, pierwotnie sprzedawane w zestawie razem z EOS 300d i 20D, ale z bagnetem "przerobionym" z EF-S na EF.

Czy ktoś ma doświadczenia z używaniem takiego obiektywu?

Na czym ta przeróbka polega?
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

Re: Przeróbka bagnetu z EF-S na EF

Zamieszczone przez tomalxx
    Na czym ta przeróbka polega?
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Klosiu
      Bywalec
      • 2004
      • 232

a jak wyglada to od strony praktycznej ?
      czym spilowac ten kawalek plastiku ?
      5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• McKane
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2015

Zamieszczone przez Klosiu
        a jak wyglada to od strony praktycznej ?
        czym spilowac ten kawalek plastiku ?
        Moze przyrzadami do tego celu stworzonymi jak np pilnikiem i papierem sciernym ?
        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Re: Przeróbka bagnetu z EF-S na EF

Zamieszczone przez tomalxx
          Ostatnio na Allegro pojawiły się obiektywy Canona 18-55
          a ja wole Sigme 18-50 3.5-5.6 :P .
          jakosc optyczna porownywalna. Cena porownywalna. Jakosc i solidnosc wykonania (ciezar, metalowy bagnet) zdecydowanie na korzysc Sigmy.
          Wprawdzie moje body lubi z Sigmami robic FF ale to szkielko trzeba przymykac by cos znosnego z niego uzyskac wiec niezauwazalny FF na szerokim kącie/przymknietej przyslonie.

Komentarz

• Leprekan
            Bywalec
            • 2004
            • 166

Witam.
            Szczerze mówiąc wg mnie takie zabiegi na obiektywie to profanacja i głupota. Raz że podczas takiego zabiegu można uszkodzić tylną soczewkę oraz zasyfić wnętrze obiektywu, dwa to przecież badziewny obiektyw, nie wart takiej męczarni. Już lepiej sprzedać za pół ceny i dozbierać do czegoś lepszego.
            Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

• Yablon
              Coś już napisał
              • 2004
              • 73

Nie do końca zgodzę się z Wami
              Canon 18-55 na Allegro chodzi po ok 250zł Sigma 18-50 po ok 400zł
              Różnica między nimi to ok. 150zł co w przypadku kita jest ok 60% ceny.
              Do tego dostępność Sigm na rynku wtórnym jest sporo mniejsza.
              Co do "głupoty i profanacji" To głupota to owszem, ale jak ktoś nie umie. Profanacja... eee to nie religia czy wiara
              Jak ktoś ma odpowiednią wiedze, umiejętności i narzędzia to przeróbka nie zajmie mu wiele i nic nie uszkodzi. Dzieki temu wyda 250zł a nie 400zł.
              Wydaję mi się że ryzyko nie jest tak duże, a zysk 150zł kuszący. Owszem jak ktoś wydaje na szkła 10k zł to 150zł może wydać sie małym wydatkiem.
              Dla niektórych wydawanie na sprzęt foto 10kzł to "głupota", no chyba że się zarabia zdjęciami i zysk rekompensuje wydatek.
              Ale jak mawiają niektórzy: mieć 150zł, a nie mieć to razem 300zł

Pozdrawiam Yablon

Komentarz

• Klosiu
                Bywalec
                • 2004
                • 232

Zamieszczone przez Leprekan
                Witam.
                Szczerze mówiąc wg mnie takie zabiegi na obiektywie to profanacja i głupota. Raz że podczas takiego zabiegu można uszkodzić tylną soczewkę oraz zasyfić wnętrze obiektywu, dwa to przecież badziewny obiektyw, nie wart takiej męczarni. Już lepiej sprzedać za pół ceny i dozbierać do czegoś lepszego.
                ten platisk wykreca sie bez problemu i nie ma obawy o szklo

z drugiej storny wersje EF tego obiektywu na allegro chodza czasem po 400 zl
                5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Komentarz

• fi5h
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 51

czyli kupic, odkrecic i sprzedac z zyskiem

"tanio kupie drogo sprzedam ..."

Komentarz

• labo
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 76

No i popyt na kitowce jest taki, ze ceny poszly w gore. Chodza juz pow. 350
                    A juz chcialem kupic kitowca...

Komentarz

• Yablon
                      Coś już napisał
                      • 2004
                      • 73

Właśnie przerobiłem swojego kitowca - banał. Zwykłą piłka do metali (a raczej brzeszczotem).

Tak na prawdę to zamieniłem plastiki ze starego 28-90mm (już go chyba nie sprzedam
                      Odkręcić trzeba 4+2 śrubek. Zajęło mi to coś 5 min. i wcale nie trzeba mieć jakiś niezwykłych zdolności.

A potem z ciekawości lub raczej po to by 28-90 nie stał rozkręcony, odpiłowałem nadmierny plastik z EF-S-owego (tak jak opisane jest to na wielu stronkach).
                      30 min pracy (stary zardzewiały brzeszczot od piłki do metalu).

A i nie zapomnijcie wypełnić wcześniej klejem. Chociaż nie wiem czy jest to konieczne, ale zrobiłem jak w opisie, żeby środkowe "kółko" nie wypadło.

Wystarczy mieć śrubokręt, niewielką piłkę, klej i papier ścierny (do wyrównania). Zero ryzyka dla szkła. Piłuje się plastik _odkręcony_ od obiektywu!
                      Teraz kit pasuje mi też do analoga (oczywiście wineta jak cholera ) A stary Canon 28-90 jest tylko troszkę brzydszy.

Pozdrawiam Yablon

ps. a wszystko przez to ze przez weekend testowałem telekonwerter (jakiś g... - 1.7x Promaster Spectrum 7 - nie polecam) i to było jedyne szkło jakie nie mogłem do niego podłączyć.

Komentarz

• tomalxx
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 216

Teraz kit pasuje mi też do analoga (oczywiście wineta jak cholera ) A stary Canon 28-90 jest tylko troszkę brzydszy.
                        Tylko UWAGA !!! Według opisu, przy dołączaniu przerobionego obiektywu do analoga, można sobie uszkodzić lustra w analogach (ponoć lustro obija się o tył obiektywu).

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Właśnie. Yablon, próbowałeś cykać analogiem?
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Yablon
                            Coś już napisał
                            • 2004
                            • 73

Tak. Cykałem na EOSie 300 (bez kliszy). Zarowno Canonem 18-55 jak i Sigmą 18-125. Ale robiłem to raczej losowo. Przy 18mm nic sie nie działo (też sie bałem czy nie uderzy o lustro). Jednak nie próbowałem przy maksymalnych ustawieniach fokusa.
                            Jak wrócę z pracy, to sprwadze przy maksymalnych ustawieniach zoom i AF (o ile nie zapomne, bo po drodze z pracy planuję zachaczyc o jakąś knajpke %-))
                            Tak więc popieram tomalxxa. Bądzcie ostrożni z takimi doświadczeniami! Z innymi analogami może nie zadziałać. Minimalnie inna budowa może poskutkować uszkodzeniem lustra. Jak dokładniej przetestuję na EOS 300 to dam znać.

Pozdrawiam Yablon

Komentarz

• DoMiNiQuE
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3548

Zamieszczone przez Yablon
                              Jednak nie próbowałem przy maksymalnych ustawieniach fokusa.
                              Jak wrócę z pracy, to sprwadze przy maksymalnych ustawieniach zoom i AF
                              akurat w EF-S 18-55 fokus nie ma wplywu na tylna soczewke ...tylko ogniskowanie zmiania jej polozenie (przy zwiekszaniu tylna soczewka przesuwa sie do przodu), nie ma wiec obawy, ze lustro sie uszkodzi.

Komentarz

Pracuję...