Makro wynalzaki - odwrócone obiektywy.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AdamAGP
    Coś już napisał
    • 2007
    • 79

Makro wynalzaki - odwrócone obiektywy.

Czytałem gdzieś w archiwum forum temat o tego typu metodach i chciałbym go odświeżyć, ponieważ zmobilizował mnie do skompletowanie czegoś do makro. Mam akurat możliwość zakupu Wołny za 150zł ze skalą 1:2, plus później poszukam jakichś pierścieni. Ale nie o tym chciałem...

Widziałem zdjęcia z rewelacyjnym powiększeniem wykonane właśnie odwróconym obiektywem. Jak sam próbowałem to już mi gorzej wychodziło zarówno jednym jak i dwoma obiektywami, no ale nie miałem złączki żadnej. Mam kita i EF 35-70. można tu zastosować tylko kombinację 35-70 na aparacie, a na nim kit bo odwrotnie widze tylko dziurkę w środku obrazu. Teraz pytanie czy lepiej zastosować przejściówkę z jednej strony mocowanie do aparatu, a z drugiej gwint filtrowy 52mm (jeśli takie są w ogóle) i mocować tylko odwrócony obiektyw na aparat? Czy może pierścień odwrotnego mocowania 52mm/52mm i odwrócony obiektyw montować na drugi obiektyw. Przy dwóch obiektywach będę miał możliwość regulacji przysłony ale czy nie będzie mi wychodziło coś takiego? http://www.dominique.neostrada.pl/stuff/CRW_7718.jpg

Drugie pytanie czy to ma sens? Jak próbowałem przykładając to cholernie trudno zrobić zdjęcie bo z reguły jest ostry tylko kawałeczek nie wspominając o 0 głębi ostrości. Chociaż patrząc na zdjęcia na dole tutaj http://megaweb.clubsnap.org/articles...versed_35mmf2/ to warto spróbować.
    m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret

Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach
  • Wats0n
    Uzależniony
    • 2006
    • 996

Z tą skalą odwzorowania w przypadku nieprzystosowanych do tego szkiel to ostrożnie. Jak tylko w centrum kadru zaczniesz dostrzegać jakąś dziwną smugę - znaczy, że przegiąłeś.

Jest patent na przymkniecie przysłony: ustawiasz odpowiednia wartość, naciskasz podgląd i trzymając wciśniety guzik zdejmujesz obiektyw. Pomaga zwiększyć głębie, ale żeby ustawić ostrość trzeba baaardzo dużo światła.

Co do przejściówek - posiadam pierścień do odwrotnego mocowania, 42/49. Ojciec zakupił coś takiego jakieś 30 lat temu jak bawił się w makro Zenitem. Działać - działa, aczkolwiek jakość często pozostawia wiele do życzenia. No ale nie można zapominać, że część robali jakie fotografowałem miała po 2 mm długości - dokumentacja biedronek do magisterki kumpla.
    Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Saurus
      Początki nałogu
      • 2006
      • 269

Przesłonę w przypadku połączonych 2 obiektywów przymyka się tylko w podłączonym do puszki.

Ciekawy artykuł o różnych metodach makro
      Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
      "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• AdamAGP
        Coś już napisał
        • 2007
        • 79

A może lepiej tą Wołne plus pierścienie, albo heliosa plus pierścienie, widziałem też na Allegro heliosa już z wymontowanymi soczewkami i pierścieniem odwrotnego mocowania, ale nie wiem czy warto się bawić w te odwrotne mocowania bo jak próbowałem odwrócony obiektyw przykładać to to miałem tylko kawałeczek kadru ostry.
        m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret

Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach

Komentarz

• pawel_pp

Pierścień odwrotnego mocowania ma ten minus, ze znacznie zmniejszasz GO - a ta w macro przydatna... Jako alternatywę cenową do dedykowanego sprzętu proponuje pierscien do mocowania m42 + mieszek + obiektyw macro m42. Pierscien do ok 50 zl, mieszek 150 zl a obiektyw ok 200-300 zl
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          http://plfoto.com/6353/zdjecie.html - fotka wykonana takim zestawiem - bardzooo dawno temu jeszcze w czasach negatywu
          Ostatnio edytowany przez Gość; 9935. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kubaman
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4709

poprawiłem tytuł
            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...