Napięcia na wyjściach wężyka spustowego w 300D... proszę o pomoc

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Saurus
    Początki nałogu
    • 2006
    • 269

Napięcia na wyjściach wężyka spustowego w 300D... proszę o pomoc

Konstruuję sobie oświetlenie do makro które ma jako tako współpracować z aparatem muszę wiedzieć 2 rzeczy. Jak odkryłem na analogowym EOSie 500, który ma taką samą konstrukcję dla wężyka spustowego co "trabanty", to między 1 i 2 stykiem wtyczki micro jack (pomiar światła, autofocus przy zwarciu) występuje napięcie które zanika przy wciśnięciu spustu do połowy. Nieco niższe, również zanikające przy wciśnięciu spustu do końca jest między 1 i 3 stykiem (licząc od "podstawy" wtyczki - zwarcie to wyzwolenie migawki). Pewien elektronik pomaga mi skonstruować układ, który będzie reagował na te spadki napięcia i załączał co trzeba.

I teraz prośba: jako że chwilowo jestem pozbawiony cyfrówki (do czerwca), nie mam jak tego zmierzyć. Czy ktoś mógłby zrobić to dla mnie? Potrzebna mi dokładność jedynie do dziesiętnych części wolta (np. w EOS 500 miałem tam odpowiednio 5,4V i 4,6V przed włączeniem pomiaru i wyzwoleniem). Czy mógłby ktoś od razu sprawdzić czy działa to na takiej samej zasadzie - przy wciskaniu spustu zanik napięcia na odpowiednich połączeniach? Powtarzam, że chodzi o 300D.
    Z góry dziękuję.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW
  • piast9
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3267

300D nie posiadam, mógłbym zmierzyć w 350D, może podobne, ale ja nie o tym.

Czy nie uważasz, ze rozwiązaniem zrobionym bardziej "po Bożemu" byłoby skonstruowanie wężyka, który jednocześnie wyzwalałby aparat a stykami pomocniczymi uruchamiał Twoją maszynerię?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Saurus
      Początki nałogu
      • 2006
      • 269

To był pierwszy pomysł, ale w makro niemal nigdy nie stawiam statywu nieruchomo korzystając z wężyka, raczej służy on jako solidna podpórka. Dlatego wolałbym zsynchronizować to ze spustem. A taki wężyk zawsze mogę sobie dorobić.
      Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

OK. Widzę, że to już przemyślałeś. Niestety 300D nie posiadam więc nie zmierzę napięć
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Tam nie trzeba dwać żadnych napięć - zwierasz do masy jeden styk i ustawia AF a drugi zwierasz do masy i masz wyzwolenie migawki - na tym napięcie spada do zera bo jak wciśniesz spust do połowy to ten styk jest zwarty do masy - jak ktoś ci to robi to niech da małe przekaźniczki albo transoptory - tak mam zrobione u siebie i działa bez problemów z każdym Canonem (od 20D inna jest tylko wtyczka)

Edit: poszukaj sobie schematu wężyka to zobaczysz o co chodzi, jak będziesz kombinował z podawaniem napięć to spalisz puszkę i tyle.. tak masz odizolowane i spokój

Edit2:
          Ewentualnie z gniazda zbieraj sygnał (podanie masy) i steruj tym twoim sprzętem ale może być problem z wydajnością prądową złącza
          Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Saurus
            Początki nałogu
            • 2006
            • 269

Chyba nie przeczytałeś mojego postu. Tam jest napięcie które zanika gdy są zwierane na spuście i potrzebne mi są te dane do układu elektronicznego który będzie na te spadki napięć reagował i załączał inną elektronikę. Niestety tam jest jakiś drobny prąd który nie wystarcza dla mechanicznego przekaźnika więc poprosiłem kogoś obeznanego w temacie o pomoc i ma projekt urządzenia, ale brakuje pewnych danych.
            Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• crater
              Początki nałogu
              • 2006
              • 399

arturs dobrz emowi. Tylko i wylacznie zwieranie.
              www.facebook.com/StudioColorbox

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Zamieszczone przez Saurus
                Chyba nie przeczytałeś mojego postu. Tam jest napięcie które zanika gdy są zwierane na spuście i potrzebne mi są te dane do układu elektronicznego który będzie na te spadki napięć reagował i załączał inną elektronikę. Niestety tam jest jakiś drobny prąd który nie wystarcza dla mechanicznego przekaźnika więc poprosiłem kogoś obeznanego w temacie o pomoc i ma projekt urządzenia, ale brakuje pewnych danych.
                Przeczytałem - chcesz zebrać ze spustu info o naciśnięciu migawki..
                I napisałem że nie szedł bym w tę stronę - lepiej wężyk, a jak już musisz koniecznie się w to bawić to zbieraj informacje o podaniu masy na pin który cię interesuje - na tamtych są napięcia które "się bujają" bo to prawdopodpodobnie wejścia procesora które wiszą "w powietrzu", więc jeszcze jedyna droga którą widzę to transoptor z jakimś dużym rezystorem.. ale raczej nie szedł bym w tym kierunku..

Pozdr
                Artur
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Saurus
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 269

Mierzyłem to - i po prostu robi się zwarcie i zanika napięcie. Osoba która to projektuje to doświadczony elektronik i nie robi niczego co ingeruje w elektronikę aparatu ani nie przesyła żadnych impulsów elektrycznych do niego, jedynie wykrywa pewne zmiany, konstrukcja uwzględnia m. in. tranzystor.
                  Naprawdę nie chcę być niemiły, ale prosiłem o prosty pomiar a nie mądrości na temat tego czego rzekomo nie powinienem robić. Mój aparat - moje ryzyko, poza tym uważam że żadnego z wyjątkiem ewentualnej straty kilku zł na podzespoły nie ma.
                  Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• KuchateK
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 4895

Nie mam 300D. Ale w 20D jest to 4.6V dla AF i 3.1V migawki. Ostrzegam jednak, ze moje mierniki maja zdechniete baterie, wiec nie dam sobie za ten pomiar reki obciac

Co do tego ma byc podpiete?

Jesli jakis proc to przykladowo AVR'y akceptuja przedzial dla jedynki rzedu 0.7-5.5V, a zero jest ponizej 0.2V (z glowy, zalezy ktory pin i proc ), wiec chyba specjalnie nie musisz sie bac o poprawne dzialanie. Jak widac puszki dosc odlegle od siebie sa bardzo blisko napieciowo, wiec nie powinienes miec tutaj problemu.

Mysle ze Canon ma na tyle inteligentnych inzynierow, ze te wejscia z gniazda wezyka sa jakos normalnie podciagniete do plusa

P.S. Pochwalil bys sie co za patent wymysliles a nie tak tajemniczo Tez bym sobie moze cos zrobil
                    ...

Komentarz

• Saurus
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 269

Dostałem już projekt układu który ma jakąś tam tolerancję na te napięcia i w tych przedziałach reaguje na skoki i niedługo będę lutował. Machinę pokażę jak skończę, razem z projektem całej budowy
                      W układzie jest tranzystor MOS-FET i NPN (nie żebym wiedział co to, ale schemat dostałem taki że się nie pomylę :]).
                      Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Naprawdę nie chcę być niemiły, ale prosiłem o prosty pomiar a nie mądrości na temat tego czego rzekomo nie powinienem robić.
                        Ok, więc się nie wymądrzam więcej, ewentualnie tylko podpowiem że jak chcesz mieć dokładnie wyzwolony błysk w czasie kiedy migawka bedzie otwarta to zatrudnij do tego gorącą stopkę lampy zamiast bawić się w takie kombinacje bo potem będziesz miał zabawę i pytania typu "czemu tylko częśc klatki jest naświetlona".. ale cóż jak piszesz:
                        Mój aparat - moje ryzyko, poza tym uważam że żadnego z wyjątkiem ewentualnej straty kilku zł na podzespoły nie ma.
                        To rób jak uważasz, przecież nikt Ci tego nie zabrania

Zamieszczone przez KuchateK
                        Nie mam 300D. Ale w 20D jest to 4.6V dla AF i 3.1V migawki. Ostrzegam jednak, ze moje mierniki maja zdechniete baterie, wiec nie dam sobie za ten pomiar reki obciac

Mysle ze Canon ma na tyle inteligentnych inzynierow, ze te wejscia z gniazda wezyka sa jakos normalnie podciagniete do plusa
                        Nawet przy zdechniętych bateriach nie powinno byc takich różnic więc z tym podciągnięciem do plusa może być różnie.
                        Chociaż u mnie jest (mierzone oscyloskopem - co prawa ruskim ale sprawnym) na 350D 3,29 i 3,3V (af i migawka) więc jest podciągnięte do plusa na 100% - baterie w aparacie świeżo naładowane, ciekawe czemu u Ciebie wyszło 4.6V - trochę dziwne żeby w sprzecie tej klasy Canon pakował jeszcze układy na 5V..

Pozdr
                        Artur
                        Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Saurus
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 269

To było mierzone w EOS 500, pewnie stąd dość mocno różne napięcia w porównaniu z cyfrowymi korpusami.
                          Poza tym teraz będą 2 oddzielne podobne układy i nawet nie ma wtedy znaczenia czy między tymi napięciami będzie różnica czy będą identyczne jak w 350D.
                          A co do synchronizacji i dobrego naświetlania klatki - kto tu mówił w ogóle o lampach błyskowych? Bo na pewno nie ja
                          Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• Saurus
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 269

Sukces! Układ zmontowany i połączony z oświetleniem i aparatem działa jak trzeba. Teraz tylko zmontować całość...

...i czekać z makro na powrót 300D dopiero w czerwcu
                            Jak skończę całość na początku przyszłego tygodnia to wrzucę opis konstrukcji, schemat i kosztorys tej machiny
                            Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• Saurus
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 269

Opis gotowej konstrukcji: http://canon-board.info/showthread.php?t=20381
                              Saurus

Galeria WWW

Komentarz

Pracuję...