Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Napięcia na wyjściach wężyka spustowego w 300D... proszę o pomoc
Napięcia na wyjściach wężyka spustowego w 300D... proszę o pomoc
Konstruuję sobie oświetlenie do makro które ma jako tako współpracować z aparatem muszę wiedzieć 2 rzeczy. Jak odkryłem na analogowym EOSie 500, który ma taką samą konstrukcję dla wężyka spustowego co "trabanty", to między 1 i 2 stykiem wtyczki micro jack (pomiar światła, autofocus przy zwarciu) występuje napięcie które zanika przy wciśnięciu spustu do połowy. Nieco niższe, również zanikające przy wciśnięciu spustu do końca jest między 1 i 3 stykiem (licząc od "podstawy" wtyczki - zwarcie to wyzwolenie migawki). Pewien elektronik pomaga mi skonstruować układ, który będzie reagował na te spadki napięcia i załączał co trzeba.
I teraz prośba: jako że chwilowo jestem pozbawiony cyfrówki (do czerwca), nie mam jak tego zmierzyć. Czy ktoś mógłby zrobić to dla mnie? Potrzebna mi dokładność jedynie do dziesiętnych części wolta (np. w EOS 500 miałem tam odpowiednio 5,4V i 4,6V przed włączeniem pomiaru i wyzwoleniem). Czy mógłby ktoś od razu sprawdzić czy działa to na takiej samej zasadzie - przy wciskaniu spustu zanik napięcia na odpowiednich połączeniach? Powtarzam, że chodzi o 300D.
Z góry dziękuję.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
300D nie posiadam, mógłbym zmierzyć w 350D, może podobne, ale ja nie o tym.
Czy nie uważasz, ze rozwiązaniem zrobionym bardziej "po Bożemu" byłoby skonstruowanie wężyka, który jednocześnie wyzwalałby aparat a stykami pomocniczymi uruchamiał Twoją maszynerię?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
To był pierwszy pomysł, ale w makro niemal nigdy nie stawiam statywu nieruchomo korzystając z wężyka, raczej służy on jako solidna podpórka. Dlatego wolałbym zsynchronizować to ze spustem. A taki wężyk zawsze mogę sobie dorobić.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
Tam nie trzeba dwać żadnych napięć - zwierasz do masy jeden styk i ustawia AF a drugi zwierasz do masy i masz wyzwolenie migawki - na tym napięcie spada do zera bo jak wciśniesz spust do połowy to ten styk jest zwarty do masy - jak ktoś ci to robi to niech da małe przekaźniczki albo transoptory - tak mam zrobione u siebie i działa bez problemów z każdym Canonem (od 20D inna jest tylko wtyczka)
Edit: poszukaj sobie schematu wężyka to zobaczysz o co chodzi, jak będziesz kombinował z podawaniem napięć to spalisz puszkę i tyle.. tak masz odizolowane i spokój
Edit2:
Ewentualnie z gniazda zbieraj sygnał (podanie masy) i steruj tym twoim sprzętem ale może być problem z wydajnością prądową złącza
Chyba nie przeczytałeś mojego postu. Tam jest napięcie które zanika gdy są zwierane na spuście i potrzebne mi są te dane do układu elektronicznego który będzie na te spadki napięć reagował i załączał inną elektronikę. Niestety tam jest jakiś drobny prąd który nie wystarcza dla mechanicznego przekaźnika więc poprosiłem kogoś obeznanego w temacie o pomoc i ma projekt urządzenia, ale brakuje pewnych danych.
Saurus
Chyba nie przeczytałeś mojego postu. Tam jest napięcie które zanika gdy są zwierane na spuście i potrzebne mi są te dane do układu elektronicznego który będzie na te spadki napięć reagował i załączał inną elektronikę. Niestety tam jest jakiś drobny prąd który nie wystarcza dla mechanicznego przekaźnika więc poprosiłem kogoś obeznanego w temacie o pomoc i ma projekt urządzenia, ale brakuje pewnych danych.
Przeczytałem - chcesz zebrać ze spustu info o naciśnięciu migawki..
I napisałem że nie szedł bym w tę stronę - lepiej wężyk, a jak już musisz koniecznie się w to bawić to zbieraj informacje o podaniu masy na pin który cię interesuje - na tamtych są napięcia które "się bujają" bo to prawdopodpodobnie wejścia procesora które wiszą "w powietrzu", więc jeszcze jedyna droga którą widzę to transoptor z jakimś dużym rezystorem.. ale raczej nie szedł bym w tym kierunku..
Mierzyłem to - i po prostu robi się zwarcie i zanika napięcie. Osoba która to projektuje to doświadczony elektronik i nie robi niczego co ingeruje w elektronikę aparatu ani nie przesyła żadnych impulsów elektrycznych do niego, jedynie wykrywa pewne zmiany, konstrukcja uwzględnia m. in. tranzystor.
Naprawdę nie chcę być niemiły, ale prosiłem o prosty pomiar a nie mądrości na temat tego czego rzekomo nie powinienem robić. Mój aparat - moje ryzyko, poza tym uważam że żadnego z wyjątkiem ewentualnej straty kilku zł na podzespoły nie ma.
Saurus
Nie mam 300D. Ale w 20D jest to 4.6V dla AF i 3.1V migawki. Ostrzegam jednak, ze moje mierniki maja zdechniete baterie, wiec nie dam sobie za ten pomiar reki obciac
Co do tego ma byc podpiete?
Jesli jakis proc to przykladowo AVR'y akceptuja przedzial dla jedynki rzedu 0.7-5.5V, a zero jest ponizej 0.2V (z glowy, zalezy ktory pin i proc ), wiec chyba specjalnie nie musisz sie bac o poprawne dzialanie. Jak widac puszki dosc odlegle od siebie sa bardzo blisko napieciowo, wiec nie powinienes miec tutaj problemu.
Mysle ze Canon ma na tyle inteligentnych inzynierow, ze te wejscia z gniazda wezyka sa jakos normalnie podciagniete do plusa
P.S. Pochwalil bys sie co za patent wymysliles a nie tak tajemniczo Tez bym sobie moze cos zrobil
Dostałem już projekt układu który ma jakąś tam tolerancję na te napięcia i w tych przedziałach reaguje na skoki i niedługo będę lutował. Machinę pokażę jak skończę, razem z projektem całej budowy
W układzie jest tranzystor MOS-FET i NPN (nie żebym wiedział co to, ale schemat dostałem taki że się nie pomylę :]).
Saurus
Naprawdę nie chcę być niemiły, ale prosiłem o prosty pomiar a nie mądrości na temat tego czego rzekomo nie powinienem robić.
Ok, więc się nie wymądrzam więcej, ewentualnie tylko podpowiem że jak chcesz mieć dokładnie wyzwolony błysk w czasie kiedy migawka bedzie otwarta to zatrudnij do tego gorącą stopkę lampy zamiast bawić się w takie kombinacje bo potem będziesz miał zabawę i pytania typu "czemu tylko częśc klatki jest naświetlona".. ale cóż jak piszesz:
Zamieszczone przez Saurus
Mój aparat - moje ryzyko, poza tym uważam że żadnego z wyjątkiem ewentualnej straty kilku zł na podzespoły nie ma.
To rób jak uważasz, przecież nikt Ci tego nie zabrania
Zamieszczone przez KuchateK
Nie mam 300D. Ale w 20D jest to 4.6V dla AF i 3.1V migawki. Ostrzegam jednak, ze moje mierniki maja zdechniete baterie, wiec nie dam sobie za ten pomiar reki obciac
Mysle ze Canon ma na tyle inteligentnych inzynierow, ze te wejscia z gniazda wezyka sa jakos normalnie podciagniete do plusa
Nawet przy zdechniętych bateriach nie powinno byc takich różnic więc z tym podciągnięciem do plusa może być różnie.
Chociaż u mnie jest (mierzone oscyloskopem - co prawa ruskim ale sprawnym) na 350D 3,29 i 3,3V (af i migawka) więc jest podciągnięte do plusa na 100% - baterie w aparacie świeżo naładowane, ciekawe czemu u Ciebie wyszło 4.6V - trochę dziwne żeby w sprzecie tej klasy Canon pakował jeszcze układy na 5V..
To było mierzone w EOS 500, pewnie stąd dość mocno różne napięcia w porównaniu z cyfrowymi korpusami.
Poza tym teraz będą 2 oddzielne podobne układy i nawet nie ma wtedy znaczenia czy między tymi napięciami będzie różnica czy będą identyczne jak w 350D.
A co do synchronizacji i dobrego naświetlania klatki - kto tu mówił w ogóle o lampach błyskowych? Bo na pewno nie ja
Saurus
Sukces! Układ zmontowany i połączony z oświetleniem i aparatem działa jak trzeba. Teraz tylko zmontować całość...
...i czekać z makro na powrót 300D dopiero w czerwcu
Jak skończę całość na początku przyszłego tygodnia to wrzucę opis konstrukcji, schemat i kosztorys tej machiny
Saurus
Komentarz