Który: Ds MK II vs D MK III ?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lulu1988
    Uzależniony
    • 2007
    • 522

Który: Ds MK II vs D MK III ?

Jako niedoświadczony w lustrzankach chciałbym poprosić o opinie osób , które mają szeroką wiedzę na temat FF i "karabinów", który z nich będzie lepszy jako aparat , że tak powiem uniwerslany, którym fotki będę robił od urodzin, poprzez portrety w "studiu domowym", po rajdy samochodowe. Pewnie polecą teksty typu "na co ci chłopcze taki aparat", więc już teraz można ich zaoszczędzić, bo chcę mieć coś czym będę cykał fotki przez długie lata i jeżeli spadnie nagły deszcz nie padnie po kilku minutach.
    Z góry dziekuję za wszelkie info od użytkowników tych i PODOBNYCH sprzętów
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.
  • kjoanna
    Początki nałogu
    • 2006
    • 494

hi hi ale sie bedzie dzialo...
    Sprawdz specyfikacje tych aparatow-jeden z nich nadaje sie bardziej do studia a drugi do reporterki, wiec jesli urodziny to Ds a jesli rajdy to D niekoniecznie III.

pzdr

CB

Komentarz

• JurekGR
      Bywalec
      • 2005
      • 245

Gratuluję finansów i problemów :-)
      Mercedes S-klasa na zakupy :-)
      Nex :cool:

Pozdrawiam,
      Jurek.

Komentarz

• Skipper
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1112

jak dla mnie mitoman zmienił nicka ale moge sie mylic w kilku innych postach kupował coraz to inny sprzet :]
        Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Lulu1988
          Uzależniony
          • 2007
          • 522

Wiem jakie są ich specyfikacje i mniej więcej do czego się nadają.....Ale zastanawiam się , który będzie bardziej "uniwersalny", a nie wiedząc co będę robił w przyszłości nie mam zielonego pojęcia co będzie lepsze, ale Joanno raczej kierowałbym się na MK III a nie II, jednak szybciej zapisuje na karcie i przyda się LiveView do niektórych macro
          Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Najlepiej obydwa i najlepiej po dwie sztuki.

Skipper: mam podobne wrażenia Proponuje zamknąć bo się faktycznie będzie działo

Janusz,
            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Zielony
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2928

Myślę, że powinieneś kupić na dzień dzisiejszy DIII. Jakość Ci wystarczy na to co planujesz focić, a jest nowszy i ma fajne ficzery. Albo poczekać ew. jak Ci się nie śpieszy na nowego DS'a.

Jeszcze coś?
              sigpic

Komentarz

• Lulu1988
                Uzależniony
                • 2007
                • 522

Ale ja się serio pytam co będzie lepsze. Jakbym miał na tyle to bym od razu brał obydwa bez żadnego "ale" i cały komplecik szkieł.... ;]
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                na Ds III to raczej już zabraknie funduszy
                Ostatnio edytowany przez Lulu1988; 9367. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• emisiaczek
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 548

Musisz koniecznie opisac jak Twoi rodzice zarabiaja na zycie w odpowiednim watku ktory dzis powstal ulatwisz wielu osobom zycie

Komentarz

• Janusz Body
                    Moderator
                    • 2004
                    • 5757

Zamieszczone przez Lulu1988
                    Ale ja się serio pytam ...
                    Jeśli pytasz na serio to serio odpowiedź brzmi - ŻADNEGO z wymienionych. Kup sobie coś w rodzaju 30D, może 5D a reszte kasy wydaj na szkła. Jak troche popstrykasz to sam będziesz wiedział co jest lepsze. Tylko, ze wtedy będzie już MK VI

Janusz,
                    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Lulu1988
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 522

Należy przyjechać do Grecji , popracować 12 lat u jednego Greka i z każdym kolejnym będzie coraz lepiej
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Janusz Body : 5D kosztuje około 2500 euro , MK III z tego co mówią to wydatek mniej więcej 3000, więc można powiedzieć że różnica nieznaczna. A Ds II też się zmieści w tym przedziale... ;]
                      Ostatnio edytowany przez Lulu1988; 9367. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• yogi-bear
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 366

Panowie dajcie spokój z tymi złośliwościami. Jeśli kogoś stać to niech kupuje (i bardzo słusznie).

Jeśli już mowa o uniwersalności (szeroko pojętej) obstawiał bym 1DmkIIn / mkIII z uwagi na uszczelnienia, szybkość, precyzję AF. Myślę że te 3 własności "jedynki" zdecydowanie częściej przydadzą się w codziennej pracy z aparatem niż "wyższa jakość" FF czy też brak cropa.

Komentarz

• Lulu1988
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 522

Dzięki za pierwszą poradę. Może ktokolwiek ma doświadczenie z szybkostrzelnymi ? np jakie wychodzą portrety , jakość seryjnych itp...

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez Lulu1988
                            Należy przyjechać do Grecji , popracować 12 lat u jednego Greka i z każdym kolejnym będzie coraz lepiej
                            Lulu, komu i po co się tłumasz?!
                            Z jakiegoś powodu 12 wyjechałeś z Polski. Kojarzysz o czym mówię? Polskie Piekiełko. Z autoposji wiem, że również w Atenach występuje...
                            Idź na dpreview (ang. pewnie znasz) i tam zapytaj. Tam nikt w twoją kieszeń zaglądać nie będzie. Nikt nie będzie ci pisał, że na chrzciny to 400D spokojnie wystarczy.

Odnośnie aparatów:
                            Jeśli tylko cię stać kupuj uszczelniony korpus, mieszkasz w Atenach! Nie rezygnowałbym również ze sprzątaczki matrycy. W tym mieście kurz daje ostro w ****.
                            Rajd Akropol też do czystych nie należy ;-)

Jeśli chcesz tu, na CB poczytaj posty kolegów "amber" i "Arkan" o wadach i zaletach 1D series. Z rzadka tu pisują, mało postów, ale warto przeszukać forum.
                            Często na forum pisuje "muflon", jeden z moderatorów. Ma 2eN. Napisz na PM, powinien odpisać ;-)

Mi (miałem 1D2N) nie pasował przede wszystkim układ AF, który (dosłownie) nie łapie ostrości (nawet z 85L, 135L) w ciemności. Ciężar aparatu/wielkość ładowarki (rozmiarem przypomina cegłę ) też mi nie pasił.
                            W knajpach u ciebie (byłem) powinien dać radę.
                            W skrócie: jeśli nie potrzebujesz ogniskowych poniżej 16, 17mm x 1.25 to kupuj Marka III
                            Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                            the silence is deafening

Komentarz

• emisiaczek
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 548

na dpreview nikt nie zarabia 300$ miesiecznie
                              a kolega ma 19 lat skoro pracowal juz 12 to bardzo mu gratuluje

Komentarz

Pracuję...