""Gdzie" zamontować dandeliona?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • frikmen
    Bywalec
    • 2006
    • 158

""Gdzie" zamontować dandeliona?

niestety osobno musiałem kupiłem chip z powodzeniem ostrości a osobno przejściówkę (jest precyzyjniej wykonana od od takiej która miała już zamontowanego dandeliona)
    Wybrałem precyzyjnie wykonaną redukcje ) obiektywu nie ma luzu) ale teraz mam problem problem z trwałym i precyzyjnym zmontowaniu jednego z drugim.
    Nie chce tego sam "kleić", jest tam z resztą za mało miejsca by takie połaczenie było trwałe.Szukam więc zakładu gdzie ktoś w Warszawie podejmie sie to połączyć. ...na jakieś sróbki. Gdyby ktoś znał takie miejsce prosze o odres, telefon.
    Dzięki
  • popmart
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1721

dobre efekty daje porządna taśma dwustronnna
    pa

Komentarz

• frikmen
      Bywalec
      • 2006
      • 158

nie ..nie ma tak łatwo

tasma dwustronna jest dobra do mocowania dywanów na sliskiej podłodze lub odbitek w albumie. To jest bardziej serio sprawa
      Powierzchnia styku redukcji i chipa ma ok 1mm. Mam musi byc dorobiony element mocujacy. Pytałem o Warszawę ale mogę to gzies wysłać w Polskę do zrobienia

Komentarz

• Peri Noid
        Uzależniony
        • 2006
        • 604

Zamieszczone przez frikmen
        tasma dwustronna jest dobra do mocowania dywanów na sliskiej podłodze lub odbitek w albumie. To jest bardziej serio sprawa
        Mój dandelion jest zamocowany na grubej taśmie dwustronnej (takiej mięsistej) i działa bez problemu od kilku miesięcy.
        Zamieszczone przez frikmen
        Powierzchnia styku redukcji i chipa ma ok 1mm. Mam musi byc dorobiony element mocujacy. Pytałem o Warszawę ale mogę to gzies wysłać w Polskę do zrobienia
        Rzecz w tym, że to zależy od przejściówki, jaką dysponujesz. Ja mam np. taką tego typu i w jej przypadku dandelion spokojnie cały się mieści na kołnierzu, a gruba taśma dwustronna idealnie wypełnia widoczny na fotce rowek. Mam również przejściówkę zupełnie bez tego kołnierza (i bez blokady bolca przysłony) - w tym przypadku dandeliona bym nie mocował. Nie wiem, jaki adapter posiadasz.
        Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• frikmen
          Bywalec
          • 2006
          • 158

mój nie ma kołnierza.. (C/Y bagnet)

Komentarz

• popmart
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1721

aaaa cchachacha

c/y to niezły kanał ... ja zamontowałem : wymaga obróbki adaptera (wycięcie fazki pilnikiem) oraz obróbki samego chipa podskrobania bo się bolec przesłony nie mieści .... życze powodzenia. ale to trudna operacja i nikt nie podejmie się bo grozi calkiem poważnie uszkodzeniem chipa !

Komentarz

• frikmen
              Bywalec
              • 2006
              • 158

tam jest sporo miejsca, raczej nic nie bedzie sie o siebie ocierało
              rzecz w tym ze ja nie chce sie tym bawic bo nie mam narzędzi ani czasu a co najważniejsze nie znam sie na tym
              jak nic nie znajde to kupie którys z tych

albo chinski z potwierdzeniem (srebrny)
              http://cgi.ebay.pl/AF-Confirm-Adapte...QQcmdZViewItem
              albo z USA (czarny)

ten z USA jest bardzo chwalony w necie ale nie wersji z Chipem...

Komentarz

• popmart
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1721

ech kolego trzeba wypiłować zarówno adapter jak i chip ... masz robiłeś ???hmmm

bo ja mam i robiłem i trzeba !

adapter jest za wysoki o 1mm w mniejscu przytwierdzenia chipa a sam chip za szeroki i nie można zamontować obiektywu ... będziesz miał w ręku to zobaczysz , zresztą jeśli wiesz jak to po co się pytasz ....

end of story

Komentarz

• frikmen
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 158

...luzik..luzik
                  do kupienia był "szeroki" i "wąski" chip mam ten smuklejszy
                  po zamontowaniu redukcji i (przyłożeniu chipa) wodzik od przysłony ma jeszcze sporo miejsca. głębokość zmierzę suwmiarka i pewnie masz racje bo nikt nie myślał ze tam ma być coś domontowane. (choć są tam dwa małe gwinty ze śrubka)

jeżeli jesteś z Wawy to zapraszam na kawę chętnie zobaczę twoją przejscowke

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

on chce zobaczyć moją przejścówkę uuuu

a tak serio to nawet z węższym chipem i tak raczej obróbka adaptera pozostanie choć tu jż sprawa łatwiejsza

zara zrobie foto ...

i prosze może to nie wygląda super schludnie ale jest ok i działa !
                    Ostatnio edytowany przez popmart; 3267.

Komentarz

• frikmen
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 158

dzieki za fotkę
                      pomierzę głebokosc swojej redukcji i zobaczymy...
                      bolesne ze sporo potrzebnych rzeczy jest za wielka woda
                      zamówie tu

cały komplet ale z 6 tygodni poczekam az kto mi to przywiezie

Komentarz

• grolik
                        • 2007
                        • 5

Witam.

Miałbym prośbę , czy ktoś mógłby wstawić fotkę odwrotnej strony Dandeliona , tj. tej z chipem ... o ile tam takowy jest :-)

Pozdrawiam

Jarek Grolik

Komentarz

• Peri Noid
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 604

W nowych czarnych jest to zalane plastikiem i nic nie widać. Nie wiem jak w starszych czy zielonych, ale podejrzewam, że tak samo.
                          Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Na 99% jakiś 8-nóżkowy mikrokontroler.
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• grolik
                              • 2007
                              • 5

W takim razie nie pozostaje nic innego jak dobrać się do transmisji

Skoro SIGMA i inni rozpracowali ten protokół to nie powinno być źle .. zwłaszcza, że nie potrzeba "gadać" do obiektywu , tylko emulować jego obecność w trybie manualnym :-)

Ceny tych dandelionów są trochę chore... tak 100 PLN to i tak już by było dużo.

Pozdrawiam

Jarek Grolik

Komentarz

Pracuję...