Czy ktoś z was fotografuje zdjęcia makro pomagając sobie zewnętrzna lampą z serii Speedlite? mam canona 580 ex i zamierzam go urzyć (bezprzewodowo oczywiście) z obiektywem 100mm/f2,8 makro. Jaka będzie różnica w jakości oświetlenia między "moja" lampą a lampą makro? czy sa między tymi lampami jakies wieksze techniczne sztuczki?
580ex do zdjęć makro
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
na makro się nie znam, ale to chyba najgorsza możliwa kombinacja. -
-
Niekoniecznie
Fota wykonana z 580 na aparacie jako master oraz 550 jako slave , oczywiście poza aparatem .
Komentarz
-
No można... przypalić sobie obiektywCzy ktoś z was fotografuje zdjęcia makro pomagając sobie zewnętrzna lampą z serii Speedlite? mam canona 580 ex i zamierzam go urzyć (bezprzewodowo oczywiście) z obiektywem 100mm/f2,8 makro. Jaka będzie różnica w jakości oświetlenia między "moja" lampą a lampą makro? czy sa między tymi lampami jakies wieksze techniczne sztuczki?
Mnie się udało - palnik przystawiony do obiektywu przysmażył gumę.
Oczywiście, że się da tyle że oświetlenie będzie mocno kontrastowe bo z jednej strony. Chyba żeby jakąś blendę stosować ale to to raczej karkołomny sposób do "robaczków". Już raczej patent Arkadiusza Stopy http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html albo coś podobnego.
EDIT: Tomasz1972 - ale to dwie lampy
EDIT: trza kliknąć na "stare Sprzęta"Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Komentarz
-
Zrob sobie cosik takiego i tyle. Tylko dopasuj do lampy bo to jeszcze z okresu kiedy probowalem robic na wbudowanej a teraz uzywam piercieniowki.
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żalujeKomentarz
-
Używam lampy 550EX z obiektywem EF-S 60mm Macro, lampa zamontowana naCzy ktoś z was fotografuje zdjęcia makro pomagając sobie zewnętrzna lampą z serii Speedlite? mam canona 580 ex i zamierzam go urzyć (bezprzewodowo oczywiście) z obiektywem 100mm/f2,8 makro. Jaka będzie różnica w jakości oświetlenia między "moja" lampą a lampą makro? czy sa między tymi lampami jakies wieksze techniczne sztuczki?
aparacie plus dyfuzor.
Przykłady zdjęć z lampą:
canon | tylko zdjęcia pamiątkoweKomentarz

Komentarz