Awaria 300D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pavlo
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 38

Awaria 300D

Witam,
    mam problem z moim 300D. Chyba migawka mi się zepsuła. Sytuacja wygląda tak: niezależnie od ustawień aparat naświetla tylko górną cześć zdjęcia, reszta jest czarna.
    Zanim pojadę na Żytnią chciałbym mieć jako takie pojęcie, co się stało. Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

Najprawdopodobniej walnięta migawka.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• popmart
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1721

nie jak zwykle w 300D zespół luster (taki pipek się łamie)...... gwarancja a jak nie to 350PLN

jaki przebieg mój padł na 16000 ale znane mi są przypadki że poniżej 10000 i nigdy

Komentarz

• Routlaw
        Uzależniony
        • 2005
        • 983

ja mam 12 000 klapnięć. Czyli mam się powoli nastawiać na wydatek...
        14, 24, 50, 85, 135, 70-200

BLOG

Komentarz

• bundy
          Uzależniony
          • 2006
          • 760

Zamieszczone przez Routlaw
          ja mam 12 000 klapnięć. Czyli mam się powoli nastawiać na wydatek...
          Ja bym do tego tak dramatycznie od razu nie podchodził :-) To jest tylko statystyka, gdzie jest miejsce na margines błędu. Twój aparat może równie dobrze odmówić współpracy z powodu w/w przypadłości po 100 klatkach ale także może Cię zadziwić i wystrzelać powyżej normatywu podanego w dokumentacji i nadal pięknie działać :-)
          1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Diodak
            Uzależniony
            • 2005
            • 696

Lustro od AFa ma elementy plastikowe (przynajmniej w 300D) a plastik kiepsko pracuje w takich mechanizmach. Materiał się męczy, zmiany temperatur ... długie serie fotek - wiem wiem az 4 klatki - i plastik peka... Jak na gwarancji to do serwisu a jak po to rozebrać i wymienić bolec na metalowy. Dużo było na forum o tej usterce, sam ją przechodziłem i sam też wymieniałem bolec na metalowy .
            EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Komentarz

• many74
              Coś już napisał
              • 2006
              • 70

Witaj ja nadal w torbie mam 300D w wersji BLACK klepnołem nim 60000 fotek tak tak to nie pomyłka 60 tys. zdjęć i jeszcze działa może dla tego że Japan teraz mam 30D ale swojego kochanego 300-setka nie sprzedam niech leży w torbie na wszelki wypadek.Kilku moich kumpli miało taki sam praoblem padło im lusterko od AF ale jest gość który za 150 zł naprawia .Także jak chcesz to dawaj pomoge.Pozdrawiam.

Komentarz

• Diodak
                Uzależniony
                • 2005
                • 696

No to ja własnie też się deklarowałem z tanią naprawą i daję metal a nie plastik + wieczystą gwarancję . Jak coś to prosze pisać PW.

Komentarz

• KuchateK
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 4895

Wieczysta na puszke czy tylko samego bolca?

(tak tylko zartuje )
                  ...

Komentarz

• popmart
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1721

zanim rozwali się na amen usterkę "słychać" dzwięk aparatu staje się taki "rozwlekły"

bardzo precyzyjny opis ....

Komentarz

• Bartosz
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 146

Awaria

Witam,
                      dołączę się do wątku - w moim 300d odkleiło się po prostu główne lustro...
                      było to na wyjeździe majowym i niewiele myśląc przykleiłem je jakimś klejem do tworzyw sztucznych.
                      Od tego czasu 200 zdjęć i wszystko w porządku. Ale normalnie szok - Canon powinien bardziej zwracać uwagę na jakość montażu i użytych materiałów.

pzdr
                      Bartek
                      EOSy

Komentarz

• Mnieteq
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 30

No i od wczoraj mnie dopadło...

Na liczniku 7 tys i padła migawka. Jak podniosę lustro widać jak "listki" czy blaszki migawki zachodzą jedna na drugą i blokują na amen - efekt czarne zdjecie

Jak ruszę delikatnie paluchem to blaszki ustawią sie prawidłowo i jest ok. Do następnego razu. No cóż...

Żytnia czeka
                        EOS 7D | BG-E7 | 17-40 f4 L | 70-200 f2.8 L | 10-22 f3.5-4.5 | 580EX II | Manfrotto X55 PRO+804RC2 | Hand Strap E1 | Lowepro Vertex 200

Komentarz

• Diodak
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 696

Zamieszczone przez KuchateK
                          Wieczysta na puszke czy tylko samego bolca?
                          Pewnie że na puszkę .

Komentarz

• Follman
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 188

Zamieszczone przez Diodak
                            No to ja własnie też się deklarowałem z tanią naprawą i daję metal a nie plastik + wieczystą gwarancję . Jak coś to prosze pisać PW.
                            HEHE wiczysta naprawa az do zepsucia się :P

P.S jak sie u mnie zepsuje to się do ciebie Diodak zgłoszę

Pozdro.

:
                            KLIKNIJ

Komentarz

• Reno
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 271

Zamieszczone przez Mnieteq
                              No i od wczoraj mnie dopadło...

Na liczniku 7 tys i padła migawka. Jak podniosę lustro widać jak "listki" czy blaszki migawki zachodzą jedna na drugą i blokują na amen - efekt czarne zdjecie

Jak ruszę delikatnie paluchem to blaszki ustawią sie prawidłowo i jest ok. Do następnego razu. No cóż...

Żytnia czeka
                              Mnieteq, byłeś już z tym w serwisie? Mój 300d też zaczął robić czarne zdjęcia .

Komentarz

Pracuję...