Dylemat 85mm

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zaibatsu
    Bywalec
    • 2006
    • 242

Dylemat 85mm

Chciałbym kupić portretówkę mam do wyboru 85 mm f/1.8 oraz 85 mm f/1.2 L. Czy ktoś mógłby mi autorytatywnie uzasadnić kupno "Eli"?
  • Peri Noid
    Uzależniony
    • 2006
    • 604

85 mm f/1.8 vs. 85 mm f/1.2 L. To wiele mówi. Poza tym przy 85mm i odległości od obiektu 3m na f/1.2 masz głębię ostrości ok.6cm, a przy f/1.8 ok. 8cm (dla matrycy APS-C). No i na pewno jakość wykonania. A cena... no cóż...
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Zamieszczone przez Zaibatsu
      Chciałbym kupić portretówkę mam do wyboru 85 mm f/1.8 oraz 85 mm f/1.2 L. Czy ktoś mógłby mi autorytatywnie uzasadnić kupno "Eli"?
      Trudno będzie... Wydaje mi się że jak nie jesteś przekonany do 1.2L to powinieneś kupić 1.8, do tego chyba trzeba dorosnąć ;-)
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

O ile dobrze kojarzę nawet Jarek "Oskarkowy" się zastanawia czy różnica jest warta tych pieniędzy przy jakości którą oferuje 85/1.8. Jakby różnica była jak w 50kach to byłoby proste a tak to trudny wybór.. Z wykresów widać że 1.2 jest lepsza ale różnica w cenie jest porażająca ;-( 4x więcej za eLkę to dosyć dużo przy tak niedużych różnicach.. Powinien wypowiedziec się ktoś kto mial te dwa szkła choć pewnie będzie trudno o takiego..

Pozdr
        Artur
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• SdoubleU
          Początki nałogu
          • 2005
          • 437

Poczekaj na Oskarkowego albo napisz do niego na PW, to chyba najlepszy spec od stałek na tym forum.
          SdoubleU
          ---------------------------
          Canon :-D

Komentarz

• Skipper
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1112

w tym wypadku trudno o autorytatywne uzasadnienie... albo stac cie na eLke albo nie...
            jesli zarabiasz na zdjęciach i to grube pieniądze to kup sobie 1.2 bo i tak klienci to zapłaca, a szkło na bank wytrzyma wiecej i dłuzej bedzie ci słuzyło jak wersja 1.8.

ale tak naprawde to kwestia tylko i wyłącznie kasy... jesli ja masz to warto kupic 1.2 bo cokolwiek by nie pisac to lepsze,a napewno trwalsze szkło jak 1.8 i nie ma sensu licytowanie ze kosztuje 3 czy 4 razy wiecej... ono po prostu tyle kosztuje w takim standarcie wykonania.
            jesli jednak nie masz kasy i masz sobie wyprówac zyły tylko po to by kupic eLke to ja nie widze sensu... juz lepiej kupic 1.8 i gdzies pojechac na wczasy

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zależy jakie portrety robisz. Mnie się nie zdażyło używać 85tki na cropie jaśniej niż na f/2 bo GO robi się wtedy za mała. W zasadzie tylko w sytuacji kiedy masz stojącą całą postać mieszczącą się w kadrze czyli z 6m odległości i chcesz ją dokładnie wyciąć z tła to używa się f/2 albo jaśniej.
              Wersja 1.8 ma szybszy AF niż "L".
              Digart

Komentarz

• Michaex
                Coś już napisał
                • 2005
                • 62

Niedawno sam rozważałem ten temat i ostateczne wnioski wyciągnąłem po przeczytaniu tego: http://photography-on-the.net/forum/...10&postcount=1 Ciekawy jestem, czy ktoś będzie miał podobne odczucia.

Komentarz

• djtermoz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 995

Tak sie sklada, ze mialem okazje przetestowac oba obiektywy bo pozyczylem od kumpla. MOJE zdanie jest takie: zapomnij o 85L i bierz zwykla 85-tke, a zaoszczedzone pieniadze wydaj w lepszy sposob. Dlaczego? Oto wady i zalety:

85L:
                  + znakomita jakosc optyczna, ostry od pelnej dziury
                  + super jasny
                  + znakomita konstrukcja
                  - za duzy i za ciezki (nawet na dosc duzym korpusie jak 5D wyglada komicznie niczym kula do kregli - dla mnie najpowazniejsza wada)
                  - wooolny AF
                  - bywaja klopoty z trafieniem w punkt przy f/1.2
                  - za drogi

85:
                  + znakomita jakosc optyczna, ostry od pelnej dziury
                  + bardzo dobra konstrukcja
                  + bardzo maly i lekki
                  + tani
                  + dobry i szybki AF

Oba szkla sa swietne ale szczerze mowiac rozmiary, waga i szybkosc AF powoduja ze na 85L juz drugi raz nie spojrze. O cenie nie wspominajac. Jesli natomiast Tobie nie przeszkadza noszenie kuli do kregli w torbie to bierz 85L.
                  djtermoz@pbase

Komentarz

• Jac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4813

ja wybralem 85/1.8 choc nie powiem na 1.2 ciagle mam ochote, ale jest to rzadko uzywana przezemnie ogniskowa i jak narazie nie jest mi potrzebne nic lepszego w tym zakresie 85/1.8 jest swietny 1.2 jest swietny^2 ;-)
                    jak cie stac (czyli nie wydasz calej kasy na to szklo tylko jeszcze ci zostanie na inne "zabawki") to bierz 1.2 jesli nie to 1.8 - zawsze mozna z czasem wymienic latwiej ci bedzie sie pozbyc i mniej stracic (w razie czego) 1.8 niz 1.2 ;-)

Zamieszczone przez djtermoz
                    Jesli natomiast Tobie nie przeszkadza noszenie kuli do kregli w torbie to bierz 85L.
                    waga nie ma znaczenia - inaczej nikt by nie kupwal 1dynek i jasnych tele... czasmi nie warto sobie nia zawracac glowy ;-)
                    Instagram

Komentarz

• Arche121
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 288

ja uwazam,ze 85/1.8 jest bardzo dobra ,i nie trzeba sie ladowac w drogą ele-nawet jesli mialbym pieniadze do wydania to kupilbym 85/1.8-tak naprawde te szkło jest świetne i trudno bedzie zauwazyc wielką roznice z konfrontacja z 85 L-takie jest moje zdanie.(pewnie onaniści zauwżą różnice)
                      Za reszte pieniedzy kupiłbym 35 L-za cene 1 szkła masz dwa rewelacyjne obiektywy!!!

Komentarz

• Wini
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 460

Poszukaj wypowiedzi użytkownika Amber. Sensownie uzasadnił, dlaczego jemu 85L jest potrzebna.
                        Wini

Komentarz

• Arkan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1401

Jeśli zadajesz takie pytanie, to znaczy, że 1.8 wystarczy Ci w zupełności. Albo wiesz do czego potrzebujesz 1.2, albo nie. Jeśli wiesz, to nie pytasz. Jeśli nie wiesz to kupujesz 1.8 i masz rewelacyjne szkło portretowe.
                          Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• snowboarder
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Zamieszczone przez Arkan
                            Jeśli zadajesz takie pytanie, to znaczy, że 1.8 wystarczy Ci w zupełności. Albo wiesz do czego potrzebujesz 1.2, albo nie. Jeśli wiesz, to nie pytasz. Jeśli nie wiesz to kupujesz 1.8 i masz rewelacyjne szkło portretowe.
                            Ja nie wiedzialem, kupilem 85L II i od razu sie dowiedzialem

Komentarz

• SdoubleU
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 437

Zamieszczone przez snowboarder
                              Ja nie wiedzialem, kupilem 85L II i od razu sie dowiedzialem
                              Trochę kasy dużo, jak na sytuację, żeby dowiedzieć się po zakupie czego się chciało.
                              SdoubleU
                              ---------------------------
                              Canon :-D

Komentarz

Pracuję...