Canon 30D vs Nikon D200

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wprawka
    Coś już napisał
    • 2007
    • 52

Canon 30D vs Nikon D200

Witam

przymierzam się do kupna 30D, ale słyszałem coś o jego problemach ostrością, myślałem też o NIKONIE D200. Co sądzice o tych modelach i co z tą ostrością, czy to prawda???

pozdrawiam
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Porównanie różnych aparatów :

D200 vs 5D http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16737
    30D vs 5D http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19299

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez wprawka
      przymierzam się do kupna 30D, ale słyszałem coś o jego problemach ostrością, czy to prawda???
      Najogólniej rzecz biorąc problem wystepuje głownie z obiektywami Sigmy i Tamrona, a winne raczej te szkła niż aparat.

Zamieszczone przez wprawka
      myślałem też o NIKONIE D200.
      Ja mysle, ze D200 jest duzo lepszym korpusem, ale jego matryca niestety daje nieco słabszą jakosć obrazu niż 30D.
      O Nikona warto chyba podpytać Kolegów:
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

Wprawka, a co było nie tak z tą ostrością. Bo jak poczytasz zaprzyjaźnione forum to pojawiają się tam identyczne wątki tylko dotyczące ostrości w D200. Po za tym tak na prawdę to ważniejszy jest wybór systemu szkieł zwłaszcza, że obie te puszki są lekko nieświeże i niedługo będą miały następców, a szkła raz kupisz i nie będziesz zmieniać.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• MARANTZ
          Uzależniony
          • 2005
          • 928

Przy wyborze korpusów 30D vel D200 to ja bym zdecydowanie brał Nikona. Ale faktycznie to z tych dwóch systemów musisz wybrać kierując się bardzioej szklarnią i tym co masz zamiar robić. Choć gdybym był fotoreporterem to moim zdaniem jest tylko jeden wybór...
          FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez MARANTZ
            Choć gdybym był fotoreporterem to moim zdaniem jest tylko jeden wybór...
            1DMarkIII .

Komentarz

• SdoubleU
              Początki nałogu
              • 2005
              • 437

Używam 30D od jakiegoś czasu i nie zauważyłem problemów z ostrością, powiem więcej w stosunku do 350D, którego miałem przedtem jest zdecydowanie lepiej (mniej pomyłek AF).
              Moim zdaniem większość problemów z ostrością leży po stronie szkieł a nie puszki.
              Dlatego reasumując jeżeli zdecydujesz się na którąkolwiek z puszek to staraj się w miarę możliwości kupić jak najlepsze szkła.
              SdoubleU
              ---------------------------
              Canon :-D

Komentarz

• meian
                Bywalec
                • 2006
                • 138

Canon 30D vs Nikon D200

Witam,
                Korzystając z nica znajomego chciałbym sie poradzić forumowczów Canon Board
                Jakie jest Wasze zdanie na temat Canona 30D/Nikona D200. Cena obydwu korpusów jest bardzo wyrównana.

jakie jest Wasze zdanie, co kupić... (obiektywnie)?

Pozdr.
                Ostatnio edytowany przez meian; 7784.
                www.marekpodolczynski.com

Komentarz

• fajdros

Nikon lepsza puszka (ergonomia, uszczelnienia, funkcje).

Canon o wiele lepszy obraz.

Nikon - system glownie dla amatorow.

Canon - obecnie najbardziej innowacyjna firma, wyznacza trendy, nokautuje w segmencie pol i w pelni profesjonalnym.

Komentarz

• LFB
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 372

Obiektywnie:

http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• ynse
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 76

Zamieszczone przez fajdros

Canon - obecnie najbardziej innowacyjna firma, wyznacza trendy, nokautuje w segmencie pol i w pelni profesjonalnym.
                      Czy aby trochę nie przesadzasz? Canon ma "o wiele" lepszy obraz, Nikon "głównie" dla amatorów no i najlepsze: Canon to ta "najbardziej innowacyjna" firma? Co zdanie, to conajmniej prywatna opinia, jeśli nie po prostu bzdura.

Jak chcesz małej wojenki, to idź sobie na forum dla posiadaczy komórek.
                      Nocna fotografia

Komentarz

• Matsil
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2022

Zamieszczone przez fajdros

Kompletna bzdura. Widać, że kolega chyba nigdy nie widział nikonów z bliska.
                        Stwierdzenie chyba też wymyślone, bo nigdzie z czymś podobnym się nie spotkałem.

To tak jakby porównywać bmw i mercedesa. Są to dwie podobne firmy konkurujące ze sobą i prezentujące podobny poziom. I jedna i druga ma swoich fanów.
                        Różnicy w jakości zdjęć praktycznie nie ma lub są bardzo niewielkie a to jaki system się wybierze zależy tylko i wyłącznie od upodobań kupującego.
                        Ja wybrałem canona i nie żałuję, mam kolegów którzy wybrali nikona i też nie mają zamiaru zmieniać systemu. Chodzimy razem focić i jesteśmy zadowoleni - chyba tylko o to chodzi, nie? I nikt nikomu nie stara się udowodnić, że to jest lepsze od tamtego, bo...
                        Ostatnio edytowany przez Matsil; 5517.
                        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• Maris
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 109

Też mam dziwne wrażenie, że fajdros nie bardzo wie, o czym pisze. Ot taka dziecięca pisanina. Jak już pisałem nie widzę większych różnic w obrazowaniu pomiędzy puszkami Canona i Nikona z półki amatorskiej, siedzę w Canonie bo mi póki co odpowiada :-) a mam na codzień okazję stykać się z Nikonami.

Komentarz

• Krzychu
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3611

Ja mam podobnego specjalistę w pracy - ma D50 i twierdzi że Nikony są lepsze bo mają lepsze kolory. Robi oczywiście .jpg
                            Pozdrowienia,
                            KZ
                            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Arche121
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 288

koega Fajdros wdał sie chyba w dyspute filozoficzna i chce nas przekonać ,że wspomniany mercedes jest lepszy od BMW lub przewagi mowy nad pismem....
                              Nie widze sensu dyskutowania co lepsze-mysle ,ze bardzo podobne!!!!

Komentarz

Pracuję...