plakat 40x50 cm prośba o wskazówki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • argar
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 41

plakat 40x50 cm prośba o wskazówki

Witam, poproszono mnie bym zrobił portret. Druk 16x20 cali (40x50cm) albo nawet 20x30cali (50x75cm) czy ktoś zna jakiś poradnik jak przygotować zdjęcie do takiego wydruku ? Albo mógłby mi udzielić wskazówki co i jak ? Nigdy wcześniej nie drukowałem większego formatu niż 8x10cali stąd moje obawy. Mam jeszcze jeden problem natury technicznej, a mianowicie zdjęcie musi być zrobione w domu, więc trochę mało światła. Niestety nie mam lampy zewnętrznej, używam tylko wbudowanej. Zdjęcie będzie zrobione w dzień (ufff ) i będzie to typowe zdjęcie rodzinne na kanapie, fotelu. I tutaj pytanie czy lepiej zrobić zdjęcie z lampą wbudowaną, czy sobie ją darować, obawiam się tutaj o szumy.?
    Mój sprzęt to Canon 20D, + dwa obiektywy do wyboru. ( Canon 28-135 USM IS f/3,5-5,6, TAMRON 28-75 f/2,8 ) Który z nich nada się lepiej ? myślałem nad Tamronem. Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

wez Tamrona, ale tylko dlatego ze jest jasniejszy i imo ostrzejszy.. bedzie bardzo ostry po mniejszym domknieciu niz 28-135 i dzieki temu bedziesz mial krotsze czasy.. wbudowana lampe sobie odpusc.. iso 200; f4,5/5,6 statyw i do roboty :cool:
    Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• lukep
      Początki nałogu
      • 2006
      • 387

W!

Szczerze powiedziawszy Twoj problem jest natury kuriozalnej! Poprosc fotografa o zrobienie tego zdjecia lub kup choc lampe EX jakas lub cos przenosnego z oswietlenie stud.
      Po prostu nie da sie zrobic tym co masz dobrego zdjecia portretowego o takich rozmiarach wydruku ;>

Zdrowko

Komentarz

• argar
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 41

dzięki za wskazówki, spróbuję z tamronem i oczywiście ze statywu.
        lupek to nie jest zdjęcie na wystawę i nie musi być perfekcyjne jak na sprzedaż. Owszem lampa by się przydała i w przyszłości takową zakupię ale jak się nie ma to cóż spróbuję tym co mam. Jak wyjdzie kompletna klapa to więcej razy się do tego nie zabiorę bez lampy.

Komentarz

• schabu
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1352

no jak masz robic fote w dzien to usadz ich naprzeciwko okna albo odbijaj swiatlo z okna za pomoca blend - kup duzy bristol, jak nie masz blendy. zreszta jak to sie mowi w wojsku: masz glowe i ch...j to kombinuj
          Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• stdanielo
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1081

Bez przesady, z wbudowaną też dasz radę, tylko uważaj na cienie, zrób kilka kilkanaście zdjęć i na pewno coś wybierzesz. Jak lampa będzie dawać za ostre cienie to zainwestuj 1zł w pingponga
            www.kondereszko.pl
            https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• argar
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 41

no na lampę zakładam opakowanie po filmach dobrze się sprawdza, tudzież domowej roboty dyfuzorek walący w sufit, tutaj to pokombinuję trochę,

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

A co do wydruku...

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

jesli masz mniejszy plik niz chcesz zrobic odbitke to najpierw pogadaj z labem gdzie to bedziesz robil.. ale zasada jest prosta ;_) napompowac w PSie do wymaganej wielkosci i zapomniec - bedzie dzialac ;-)
                  Instagram

Komentarz

Pracuję...