Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dziś wreszcie zanabyłem 20Dz kitem + ten tamron 28-75 f2,8
Mam pierwsze uwagi i pytania do poiadaczy?
Czy u Was tez krzywo zamocowany jest wyświetlacz???, na początki myślałem że jest przekręcony, ale jak się przyjżałem okazało sie ze prawa jego strona ma mniejszą szczelinę w stosunku do okienka niz lewa, różnica jest około 1,5 mm - widać pod kątem
Da się z tym żyć, ale czy Wy też tak macie??
co do uwag to faktyczniee z tym tamronem jest co trzymac..., reka boli po paru minutach, zdecydowanie przydał by się grip mimo że wczesmniej nie używałem. Nawet przy normalnym trzymaniu brakuje trochę na dole, najmniejszy palec jest na slraju, albo w powietrzu. Nie wiem czy wiecie co mam na mysli.
Co do tamrona to kupiłem gdzie mieli. Drazni mnie mocowanie yulnej soczewki bo tak jak by odstawało . To jest jakas cienka baszka, nie wiem czy to jedynie sołonka czy mocowanie. Czy ta pstatnia soczewka jest asferyczna? Dziwnie odbija światło jak by była nie równa.
Ale zdjęcia są całkiem ok, narazie w domku przy iso 800-1600 spokojnie da się robić. Szumy są do przeżycia.
Czy u Was tez krzywo zamocowany jest wyświetlacz???,
Zapewne dosc mocno Cie to drazni? Tez by mnie draznilo. Nie wiem ja reszta ale skoro wydaje 6 tysiecy na aparat to chce miec prosty wyswietlacz. A czy da sie zyc? Na pewno - sa wieksze zmartwienia ale mnie by to draznilo za kazdym razem kiedy bym spogladal na LCD.
Czy u Was tez krzywo zamocowany jest wyświetlacz???,
Zapewne dosc mocno Cie to drazni? Tez by mnie draznilo. Nie wiem ja reszta ale skoro wydaje 6 tysiecy na aparat to chce miec prosty wyswietlacz. A czy da sie zyc? Na pewno - sa wieksze zmartwienia ale mnie by to draznilo za kazdym razem kiedy bym spogladal na LCD.
Nie jest tak żle, wiesz, na poczatku na wszystko zwarca się uwagę. Przynajmniej ja tak mam ze ogladam każdy szczegół.
ps. zainstalowałem oprogramowanie z "czarnej płyty" i po podłaczeniu aparatu i właczeniu go w spisie programów które sa proponowanie do sciagniecia nie ma zadnego programu canona. Jest PS, PhotoPanit, i program windowsowy....
Jak odpalam program canona i staram się sciagnac nim fotki krzyczy że słane baterie. Czy jest tak ze przy połowie stanu baterii nie mozna ściagnac zdjęc? Miałem inne canony, ale zoombrowser był widoczny w liście proponowanych programow, albo mozna było odpalić wczesniej i ściagac niezaleznie od stanu naładowania.
MOze ja nie mam jakiegos programu..., jak się nazywa oprogramowanie do ściagania zdjęc?
TomekD : wez te wszystkie cholerstwa powylaczaj, odinstaluj, wylacz tez aparat a nastepnie... siegnij i przeczytaj OBIE instrukcje (do aparatu i software) po min DWA razy .
Mozesz w miedzyczasie sie bawic aparatem.
Dopiero jak to zrobisz zacznij zadawac pytania - bo na wiekszosc z nich odpowiedzi znajdziesz wlasnie w instrukcjach .
Nie ma co narzekac.Masz dobry sprzet tylko zadajesz za duzo pytan zamiast po prostu troche poczytac.Instrukcja, ksiązki i wyszukiwarka na ineteresujace Cie tematy canon-board.info
Czy u Was tez krzywo zamocowany jest wyświetlacz???, na początki myślałem że jest przekręcony, ale jak się przyjżałem okazało sie ze prawa jego strona ma mniejszą szczelinę w stosunku do okienka niz lewa, różnica jest około 1,5 mm - widać pod kątem
spoko, aż tak bardzo nie widac, mam za sabą czas wpatrywania się w kazdy szczegół.
Ja juz tak mam że wszystko wypatrzę
[ Dodano: 07-02-2005 ]
Niestety popełniłem błąd i podłączyłem 20D przed inststalacją softu canona. Standardowo zainstalował się soft windowsów do 20D Okazało się że nie mozna tego zrobić bo program canonowy nie będzie działał poprawnie i faktycznie tak jest
Jak sie pozbyć sterowników windowsowych,tych które instaluja się automatycznie po podłaczeniu urządzewnia ???
Tylko nie mówcie że mam reinstalować system, albo formatowac dysk :>
ps.
nie działają wszystkie opcje EOS Viver..., np zapisywanie
zalezy czy to bylo oprogramowanie, ktore zainstalowalo sie w katalogu Program Files(wtedy bedziesz musial go wyszukac i odinstalowac-uninstal albo w panelu sterownaia -->dodaj lub usum programy).
Jesli poszlo do kataloguWindows to wtedy musisz znac nazwe drivera i go wyszukac
Ale ogolnie jak zainstalujesz oprogramowanie od canona 20d to nie bedziesz mial problemow.Nie powinny sie wykluczac
Komentarz