Gdzie trafił AF? Albo...?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • icik
    Bywalec
    • 2006
    • 159

Gdzie trafił AF? Albo...?

Kurcze Panowie!!!! Wkurza mnie jak robię takie fotki. W teorii wszystko OK a jednak gdzieś zawodzę . Czy to sprzęt czy moja niewiedza i cosik źle ustawiam? Zerknijcie na fotkę i oceńcie. Dodam że to 350D i kitowy obiektyw. Fotka bez flesza i z iso400. pomóżcie bo nie zetrwam (jak to powiedział mój kolega).

Link: http://img46.imageshack.us/my.php?image=obraz005qt8.jpg

Danke schoen!!!
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
  • wojtek_j
    Początki nałogu
    • 2006
    • 352

Przyłączam się do pytania.Mam 400d i jak robię fotki np pasa zieleni to jak ustawić by ostrość była na całym pasie a nie tam gdzie trafi af?
    7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Komentarz

• heniek
      Uzależniony
      • 2004
      • 614

icik robisz na AI SERVO?
      przełącz na ONE SHOT!
      pozdr.
      Ostatnio edytowany przez heniek; 254.
      Heniek

Komentarz

• mkwiek
        Uzależniony
        • 2006
        • 862

Zamieszczone przez wojtek_j
        Przyłączam się do pytania.Mam 400d i jak robię fotki np pasa zieleni to jak ustawić by ostrość była na całym pasie a nie tam gdzie trafi af?
        głębia ostrości Panie, głębia ostrości przymknij przysłonę
        I am FX

Komentarz

• ukasz
          Uzależniony
          • 2004
          • 595

Głębia jak głębia... Zdjęcie jest mało kontrastowe, w duzej mierze dlagego że zrobione lekko pod światło otwartym kitem na długim końcu - ten obiektyw nie sprawuje się najlepiej w takich warunkach. Proponowałbym przymknąć i lekko doświetlić lampą, albo inaczej skomponować kadr, tak żeby zachodzące słońce mieć za plecami. To co już jest można trochę poprawić, np tak:

edit: icik, właściwie bez pytania porządziłem sie Twoim zdjęciem, jeśl masz co przeciwko, usunę
          Ostatnio edytowany przez ukasz; 604.

Komentarz

• mkwiek
            Uzależniony
            • 2006
            • 862

Zamieszczone przez ukasz
            Głębia jak głębia... Zdjęcie jest mało kontrastowe, w duzej mierze dlagego że zrobione lekko pod światło otwartym kitem na długim końcu - ten obiektyw nie sprawuje się najlepiej w takich warunkach. Proponowałbym przymknąć i lekko doświetlić lampą, albo inaczej skomponować kadr, tak żeby zachodzące słońce mieć za plecami. To co już jest można trochę poprawić, np tak:

http://ukasz.rubikon.pl/edited.jpg
            czytaj kogo cytuję bo to jemu odpowiadam
            I am FX

Komentarz

• ukasz
              Uzależniony
              • 2004
              • 595

Zamieszczone przez mkwiek
              czytaj kogo cytuję bo to jemu odpowiadam
              sorry, racja, za szybko . No ale w kontekście zdjęcia autora wątku mój komentarz ma nadzieje ma sens

Komentarz

• Fakungio
                Początki nałogu
                • 2006
                • 297

AF trafił w trawę.

Rób na centralnym punkcie pomiaru i problem zniknie.

PS. Bardzo wdzięczne zdjęcie. Zgaduję, że córki.

Nie przejmuj się niedoskonałościami, bo technika weźmie górę nad tematem!!!
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez wojtek_j
                Zależy czy robisz "na wprost" czy pod kątem

Tryb AV - i przesłona na 5.6 - 8 powinno być ostro
                Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599. Powód: Automerged Doublepost
                Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• icik
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 159

Zamieszczone przez heniek
                  icik robisz na AI SERVO?
                  przełącz na ONE SHOT!
                  pozdr.
                  Zgodza się robiłem na Al Servo - a zawsze robię na One Shot - a teraz przekombinowałem.

Zamieszczone przez ukasz

edit: icik, właściwie bez pytania porządziłem sie Twoim zdjęciem, jeśl masz co przeciwko, usunę
                  Nie ma sprawy. Fajnie je wyprowadziłeś. No niestety trza go przymykać!!!

Zamieszczone przez Fakungio
                  AF trafił w trawę.

PS. Bardzo wdzięczne zdjęcie. Zgaduję, że córki.

Nie przejmuj się niedoskonałościami, bo technika weźmie górę nad tematem!!!
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zależy czy robisz "na wprost" czy pod kątem

Tryb AV - i przesłona na 5.6 - 8 powinno być ostro
                  Praktycznie w przypadku 90% fotek jakie robię używam centralnego pkt. AF. I niech tak zostanie!!!! :grin:
                  Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• jacam
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 202

Zamieszczone przez Fakungio
                    AF trafił w trawę.
                    W ZoomBrowserze widać, że by ustawiony centralny punkt AF.

Do tego co napisano wyżej dodam jeszcze, że czas którego użyłeś jest na granicy poruszenia zdjęcia. Powinno się ustawiać czas krótszy niż odwrotność ogniskowej, uwzględniając cropa.

Jak długi czas możemy utrzymać zależy od pewności ręki, ale także od sposobu trzymania aparatu, IMHO istotna sprawa, kompletnie pomijana przez większość początkujących fotoamatorów.

Aby sprawdzić jak długi czas potrafimy utrzymać z ręki, możemy wykonać proste doświadczenie. W foli aluminiowej wykonujemy szpilką malutki otwór. Od tyłu folię oświetlamy mocnym światłem. Tak dobieramy ekspozycję aby można było łatwo zobaczyć światło przedostające się przez nasz otwór na ciemnym tle. Robimy zdjęcia z coraz dłuższym czasem. Na zdjęciu powinniśmy widzieć punkt, jeśli punkt jest rozmazany to znaczy, że nie potrafimy utrzymać takiego czasu.
                    canon | tylko zdjęcia pamiątkowe

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18793

Zamieszczone przez jacam
                      (...)
                      Aby sprawdzić jak długi czas potrafimy utrzymać z ręki, możemy wykonać proste doświadczenie. W foli aluminiowej wykonujemy szpilką malutki otwór. Od tyłu folię oświetlamy mocnym światłem. Tak dobieramy ekspozycję aby można było łatwo zobaczyć światło przedostające się przez nasz otwór na ciemnym tle. Robimy zdjęcia z coraz dłuższym czasem. Na zdjęciu powinniśmy widzieć punkt, jeśli punkt jest rozmazany to znaczy, że nie potrafimy utrzymać takiego czasu.
                      Fantastyczne nie znałem tego .
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...