Powtorka z Dw. Centr. - Zl. Tarasy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daszek
    Bywalec
    • 2005
    • 115

Powtorka z Dw. Centr. - Zl. Tarasy

Nie wiem czy bylo, ale po Dworcu Centranym mamy Zlote Tarasy:

Osobiscie uwazam, ze to zalosne...
    Fotografowac fizycznie i prawnie zakazac nie moga (bo kary nie ma), co najwyzej zabronic publikacji (jak sie myle to poprawcie, podajac podstawe prawna ochrony prawnej takiej budowli)

przeczytajcie komentarze

zdroofko
    Daszek
  • piszczal
    Początki nałogu
    • 2006
    • 459

Zamieszczone przez daszek
    Nie wiem czy bylo, ale po Dworcu Centranym mamy Zlote Tarasy:

Osobiscie uwazam, ze to zalosne...
    Fotografowac fizycznie i prawnie zakazac nie moga (bo kary nie ma), co najwyzej zabronic publikacji (jak sie myle to poprawcie, podajac podstawe prawna ochrony prawnej takiej budowli)

przeczytajcie komentarze

zdroofko
    Daszek
    budynki nie sa chronione w takim rozumieniu jak piszesz. Nie można używać planu architektonicznego do tego samego celu, czyli do zkopiowania budynku, ale fotografować i wystawiac do woli. Oczywiście dotyczy to przestrzeni otwartej.

prawo autorskie i pokrewne
    Art. 33. Wolno rozpowszechniać:
    1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,
    Ostatnio edytowany przez piszczal; 4097.
    aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Peri Noid
      Uzależniony
      • 2006
      • 604

Byłem w Złotych Tarasach w sobotę, specjalnie zabrałem aparat. Nikt nie robił mi problemów z powodu noszenia go w ręku i robienia zdjęć - zarówno z zewnątrz (co nie dziwi) jak i w środku. Inna sprawa, że nie byłem zbyt nachalny (zrobiłem raptem kilka fotek) i nie fotografowałem sklepów - raczej samą galerię. Widziałem również inne osoby spokojnie fotografujące - nikt nikomu uwagi nie zwracał. To tak z autopsji :-)
      Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• mungo
        Uzależniony
        • 2006
        • 535

W Złotych Tarasach podobno jest zakaz fotografowania["Jest nalepka na drzwiach" - cyt. za rzecznikiem ZT]. Natomiast na Centralnym nie było. W ZT zrobilem tylko jedno zdjęcie, po czym podszedł ochroniarz i zdecydowanie milej niż policjanci na Centralnym powiedział, że zdjęć tutaj nie wolno robić, że trzeba uzyskać specjalną zgodę. Byłem wtedy z SuchymHC i Arjestem. Suchy cykał foty, chyba raz mu ochrona zwróciła uwagę, ale nie przejął się tym specjalnie Może boją się zamachów terrorystycznych?
        BTW - ludzie cykali małpkami bez żadnych problemów.

Zaczątek portfolio: link

Komentarz

• piszczal
          Początki nałogu
          • 2006
          • 459

wczoraj w Lublinie w Tesco szalałem w głównym sklepie z EOS500 + 17-40 więc nie takim niepozornym zestawem, przez ponad godzine nikt nie zwrócił mi uwagi, chociaż na wejściu do Tesco jest zakaz fotografowania.
          szkoda, nie mam możliwości podzielenia się doświadczeniami w tym zakresie
          aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• Ramirez
            Początki nałogu
            • 2005
            • 335

Zamieszczone przez piszczal
            budynki nie sa chronione w takim rozumieniu jak piszesz. Nie można używać planu architektonicznego do tego samego celu, czyli do zkopiowania budynku, ale fotografować i wystawiac do woli. Oczywiście dotyczy to przestrzeni otwartej.

1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,
            Ale z kolei zdjęcia oświetlonej Wieży Eiffla bez zgody autora tej "wspaniałej i innowacyjnej techniki świetlnej" opublikować nie można.
            BTW ciekawy wątek na zaprzyjaźnionym forum: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15197

Komentarz

• daszek
              Bywalec
              • 2005
              • 115

Zamieszczone przez piszczal

No tak, ale mi chodzi o wnetrza. Obrys - wiadomo, zabronic nie moga.
              A wnetrza? Czy wlasciciel (najemca, zarzadca - jak zwal, tak zwal), moze zabronic fotografowania we wnetrzach? Na jakiej podstawie?
              A co, jezeli jednak te zdjecia sie robi?
              Czy istnieje przepis, na podstawie ktorego mozna zatrzymac aparat fotografujacemu? Oczywiscie moze to zrobic tylko policja, ale musi miec podstawe. I wlasnie chodzi mi o te podstawe (nie chcialbym by zostala zatrzymana aparat lub karta).
              Jest to pytanie zasadniczo do prawnikow, a nie forografow, ale napewno sa wsrod nas prawnicy, a odpowiedz bedzie dobrem dla wszystkich kanonierow

zdroofko
              Daszek

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

A wnetrza? Czy wlasciciel (najemca, zarzadca - jak zwal, tak zwal), moze zabronic fotografowania we wnetrzach? Na jakiej podstawie?
                Choćby prawo własności.

Właściciel ustala zasady obowiązujące obcych ludzi przebywających na jego własności. To chyba oczywiste.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• CYNIG
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 694

... Czy wlasciciel (najemca, zarzadca - jak zwal, tak zwal), moze zabronic fotografowania we wnetrzach? Na jakiej podstawie?...
                  Daszek
                  Zwykle przy wejsciu jest wywieszony regulamin porzadkowy (na 100% tak to funkcjonuje w M1 w Krakowie). W nim sa ujetete wszystkie nakazy i zakazy oraz co dla nas ciekawe paragrafy na ktore sie powoluja. Moze wystarczy sie z nimi zapoznac i odpadnie nam gdybanie?
                  https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• daszek
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 115

Prawo wlasnosci, regulamin..., ok, ale konkretnie, jaki przepis prawny?
                    Przepraszam, ze draze temat, ale wydaje mi sie to istotne.
                    Prawo wlasnosci nadaje wlascicielowi prawo do wladania nieruchomoscia, tak? Czyli, ze moze on zabronic forografowania wnetrza swojej wlasnosci, tak? No moze. Ale jezeli udastepnioa on publicznie swoja wlasnosc, tj. kazdy tam wejsc moze, to jakie sa sankcje za zrobienie zdjecia (czynnosc - zrobienie, nie publikacja)?
                    Co do regulaminu , moze on stanowic, co sie zywnie podoba wlascicielowi, czyli moze to byc zakaz fotografowania, a moze to byc zakaz chodzenia w bialych skarpetkach. Mnie chodzi o wykonanie czynnosci - fotografowanie i jakie mnie moga za wykonanie tej czynnosci spotkac sankcje.

Wydaje mi sie, ze moze mi -taki wlasciciel- nakazac opuszczenie obiektu, np. w zwiazku z niestosowaniem sie do regulaminu, ale dalej nie wiem, co z czynnoscia fotografowania i co jezeli odmowie. Chodzi o konkretne podstawy prawne dzialnia wlasciciela obiektu.
                    Idac dalej, na czym sie opierac przy skarzeniu wlasciciela obiektu (czy tez dzialajacych w jego im. pracownikow ochrony) jezeli ten sobie stwierdzi, ze "nie bedzie mi tu focil jeden z drugim" i uszkodzi aparat "wypraszajac" z terenu obiektu.

wiem, wiem zrobilem sie upierdliwy :cool:

Komentarz

• CYNIG
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 694

Prawo wlasnosci, regulamin..., ok, ale konkretnie, jaki przepis prawny?
                      Przepraszam, ze draze temat, ale wydaje mi sie to istotne.
                      Toz przeciez pisze, ze na koncu tego regulaminu sa wymienione konkretne paragrafy stanowiace podstawe prawna dla tego regulaminu. Czy wyczerpuja one wszelkie watpliwosci nie wiem i watpie, ale na szczescie ni mam szczegolnego zaciecia do fotografowania w supermarketach czy innych galeriach
                      https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• daszek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 115

Zaczalem grzebac w necie, niestety na chwile obecna nie znalazlem nic co by dalo odpowiedz na moje watpliwosci.
                        OT:
                        Za to znalazlem podstawe prawna do wykonywania zdjec na dworcu. A wlasciwie mowiaca o tym, ze te zdjecia, jezeli nie sluza celom zarobkowym, mozna wykonywac (Dz.U. 2004 Nr 264 poz. 2636). Lektura, z 2005 roku wiec generalnie aktualna http://www.pod-semaforkiem.aplus.pl/zakaz.php

Komentarz

• Army
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 84

W sobotę około 15 byłem w złotych tarasach w ciągu 8 minut kazali mi schować aparat 6 razy ( nie ma różnicy czy eLka czy 50tka - tak samo się czepiają) Nawet jak fociłem modela, który się szwędał po ZT i wyraził oficjalną zgodę a fociłem go na tle kawałka czarnego materiału to kazali mi spadać na bambo. W czwartek robiłem całą sesję na peronie na centralnym (blendy, asystenty, statywy i modele), sesja zajęła mi jakieś 20 -30 min, 5 milicjantów siedziało i się przyglądało z oddali, ale NIC...Chyba powoli mądrzeją. Może zauważą, że takie ściganie w ZT też nie ma sensu.
                          WojciechArtyniew.com

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Army
                            Może zauważą, że takie ściganie w ZT też nie ma sensu.
                            Raczej nie... ZT to wlasnosc prywatna i masz na wejsciu wyzej wspomniany Regulamin. Czyli troche inne zasady obowiazuja na dworcach niz na terenie prywatnym.

A co do robenia calej sesji na peronie vs pstrykanie mungo to zwykla subiektywna interpretacja sytuacji przez pilnujacych porzadku. Inaczej traktuje sie "profesjonalistow ze statywami i blendami, moze film kreca, moze sie zalapie" a inaczej "dzieciaki z aparatami, moze na uslugach terorystow, moze sie szefowi podlize" (bez urazy ktokolwiek by sie poczuc mogl urazony).

Komentarz

• enter
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1201

bzdura o tej ochronie architektury:
                              stawa o prawie autorskim mówi :

1) utwory wystawione na stałe na ogólnie dostępnych drogach, ulicach, placach
                              lub w ogrodach, jednakże nie do tego samego użytku,

Budynki nie są chronione przed robieniem zdjęc, a tylko przed skopiowaniem
                              pomysłu projektu.
                              Właściciel ma prawo wyprosić z terenu prywatnego, ale nie do końca tak się ma
                              rzecz z obiektami urzyteczności publicznej jakimi sa sklepy.
                              a co myslicie o tej wypowiedzi??
                              bo wedlug mnie jest zasadna

Komentarz

Pracuję...