Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Tydzien temu zamowilem EF 200mm f/2.8L II USM w B&H. Przyszedl. Z rysa albo jakims kurzem na ktorejs ze srodkowych soczewek. Ewidentna wada dyskwalifikujaca sprzet. Odeslalem. Dzis dostalem zamiennik. Tym razem jest lepiej ale... brakuje jednej malej czarnej srubki przy przelaczniku AF/MF. Co jest !@#%$!??? Ja rozumiem ze to sie zdarza ale zeby 2 razy z rzedu? Nigdy sie nie spotkalem z czyms takim zeby jakas seria eLek miala takie braki. Czy kontrola techniczna Canona spi? A moze ma wolne? Spotkaliscie sie kiedys z wadliwymi eLkami? I nie chodzi tutaj o wady ukryte, bledy autofokusa, itp. ale o wady ktore od razu sie rzucaja w oczy nawet przed zrobieniem pierwszego zdjecia.
Poza tym na szczescie obiektyw jest dobry, ostrzy szybko i pewnie, wiec cos czuje ze w weekend czeka mnie wycieczka do jakiegos sklepu w okolicy. Moze beda miec taka srubke to sobie to sam naprawie bo nie chce mi sie z takiego powodu odsylac obiektyw po raz drugi.
I nie chodzi tutaj o wady ukryte, bledy autofokusa, itp. ale o wady ktore od razu sie rzucaja w oczy nawet przed zrobieniem pierwszego zdjecia.
Czytałem gdzieś na forum w usa o praktykach B&H. Była jakaś awantura, bo okazało się, że często reklamowany/wadliwy sprzęt zamiast odsyłać do producenta, to przepakowywali i wysyłali kolejnym zamawiającym. Natomiast sprzęt, który wrócił z naprawy wystawiali jako nowy, a nie "refurbished". Myślę, że załapałeś się na coś takiego. Ja swoje szkła jednak kupuje i odbieram osobiście u TIP'a. Pożyczają mi statyw, robię testy FF/BF w kilu szkłach i wybieram najlepsze. Płacę drożej, ale wybrzydzam i wymieniam do oporu. Tylko 135L sprowadałem w ciemno, bo i tak nikt nie miał od ręki.
reklamowany/wadliwy sprzęt zamiast odsyłać do producenta, to przepakowywali i wysyłali kolejnym zamawiającym. Natomiast sprzęt, który wrócił z naprawy wystawiali jako nowy, a nie "refurbished". Myślę, że załapałeś się na coś takiego.
Hmm, az trudno uwierzyc bo ten sklep zawsze mial opinie bardzo solidnego. I szczerze mowiac do tej pory bylem bardzo zadowolony z zakupow u nich (a kupilem tam 4 obiektywy w tym 2 eLki). Byc moze cos ostro pomieszali i rzeczywiscie wadliwy sprzet poszedl do nastepnych kupujacych zamiast do serwisu. Nie bardzo jednak mi sie chce wierzyc ze obydwa egzemplarze tej dwusetki byly w rzeczywistosci refurbished no chyba ze byly bardzo rzadko uzywane albo wymienono im wszystko. Po prostu oprocz opisanych przeze mnie wad oba egzemplarze wygladaly/wygladaja na nowe - sa idealnie czyste, sprawne, bez najmniejszych sladow zuzycia. Potestuje to co mam przez pare dni i zobacze czy cos "wyjdzie" (mam nadzieje ze nie!). Wtedy sie bede martwil. A srubke to sobie sam dorobie.
He, he... dziekuje Panowie za troske, co prawda z Bostonu na Manhattan to prawie "rzut kamieniem" bo tylko 4 godziny samochodem ale jednak nie zawsze jest czas na taka wycieczke.
Oczywiscie moglbym kupic na miejscu w Bostonie ale rzecz w tym ze jednak w NYC ten sprzet jest tanszy o kilkadziesiat $$$ a poniewaz z zakupow w B&H zawsze bylem w 100% zadowolony to zrobilem to w ten sposob. Zreszta w USA i tak wiekszosc ludzi kupuje cos sie da przez Internet (chyba ze wzgledu na odleglosci i wygode).
Juz sobie zreszta poradzilem, zastepcza srubke znalazlem , obiektyw robi ostre fotki, i przy jego idealnym stanie brak jednej srubki to male piwo...
Tym sposobem zakonczylem wlasciwie jakiegolwiek inwestycje skoro mam teraz (prawie) pelny zakres 17-280mm
O ile pamietam to te sklepy internetowe w USA sa jakos powiazane z sieciami "normalnych" sklepow i mozna w nich odbierac zamowiony towar. Ja sam odbieralem konwerter zamowiony chyba nawet B&H w sklepie GLUSKIN's w Stockton Ca. Vitez ma racje (troche wazelinki)
pozdr.
no dochodzi tylko taki problem, że przy odbirze osobistym naliczą podatek... ca 8% więc jakieś 55USD plus sam sklep droższy tak jak napisał djtermoz... to może być blisko 100USD, a więc spora sumka
Za wyzszy standard obslugi ponosi sie okreslone koszty. A chodzilo o standard a nie o darmoche. Moj przyjaciel zza Wielkiej Wody mawia, ze jak cos jest za darmo to znaczy, ze jest do d...
pozdr.
Komentarz