Kilkukrotne naświetlanie klatki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lenik
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 19

Kilkukrotne naświetlanie klatki

Przez kilka lat robiłem zdjęcia EOSem 300 i była tam fajna funkcja kilkukrotnego naświetlania jednej klatki. Obecnie dorobiłem się 400D i nie widzę tej funkcji bezpośrednio w aparacie. Mam rację, że jedyną możliwością nałożenia dwóch lub więcej obrazów na siebie jest PS ??
    Wymarzony 400D już jest !!!
  • cood
    Coś już napisał
    • 2006
    • 94

masz rację!

a.
    cood [czyt. kud]
    http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
    przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
    moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Komentarz

• Banan70

co to jest PS ?

Komentarz

• Bingant
        Uzależniony
        • 2006
        • 507

PS - Photoshop, program do obróbki zdięc firmy Adobe
        6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• Banan70

tak, ta funkcjolaność była fajowa - a teraz trzeba jeszcze znać PS-a - No ale coś za coś

Komentarz

• jacab1
            Bywalec
            • 2005
            • 177

Trzeba nakładać na siebie w PSie klatki naświetlone ze statywu...

lub sklejać jak panoramę....
            http://fotosyntetycznie.blogspot.com/
            http://jacekbrozek.blogspot.com/
            http://bacaj.digart.pl/

Komentarz

• Kubaman
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 4709

Miałem poruszyć ten temat niedawno, więc się podepnę. Przy okazji fotografowania tańca pomyślałem o ekspozycji wielokrotnej, którą jak wiemy producenci usunęli z DSLR. No bo niby łatwo można posklejać warstwy w Photoshopie z różnych fotek. Tylko kurcze jest jeden podstawowy problem - jeżeli robię zdjęcie w serii, lub w małych odstępach czasowych - konkretnie próbując uchwycić kolejne fazy ruchu tancerza - to przy zdjęciach osobnych tracę światło, którego nie odzyskam dodając czarne warstwy w PSie. A przy ekspozycji wielokrotnej mogę skrócić czasy i zachować ostry obraz przy ładnym doświetleniu tła, bo ekspozycje się sumują. Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?
              www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• schabu
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1352

tak-musisz jedna klatke poprawnie naswietlic wtedy kiedy parkiet bedzie pusty. bo chyba innej mozliwosci nie ma:/
                Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• Tomasz1972
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3042

Zamieszczone przez Kubaman
                  Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?
                  Dokupić analoga z w/w funkcją

Komentarz

• Teo
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 474

oj, koledzy - widzę, że przyszła pora na zmianę systemu albo na petycję do czerwonego giganta W Nikonie D200 jest wielokrotne naświetlanie klatki, w D80 chyba też, ale tu nie jestem pewien...

Komentarz

• schabu
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1352

ostatnio na forum slysze wiecej dobrego o nikonie niz o canonie.moze tak na wszelki wypadek zaloze sobie konto na zoltym forum
                      Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• ynse
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 76

Zamieszczone przez Kubaman
                        Miałem poruszyć ten temat niedawno, więc się podepnę. Przy okazji fotografowania tańca pomyślałem o ekspozycji wielokrotnej, którą jak wiemy producenci usunęli z DSLR. No bo niby łatwo można posklejać warstwy w Photoshopie z różnych fotek. Tylko kurcze jest jeden podstawowy problem - jeżeli robię zdjęcie w serii, lub w małych odstępach czasowych - konkretnie próbując uchwycić kolejne fazy ruchu tancerza - to przy zdjęciach osobnych tracę światło, którego nie odzyskam dodając czarne warstwy w PSie. A przy ekspozycji wielokrotnej mogę skrócić czasy i zachować ostry obraz przy ładnym doświetleniu tła, bo ekspozycje się sumują. Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?
                        A myślałeś o długim czasie naświetlania i lampie a la stroboskop? Jeden z ludzi, który się w to bawi to Andrew Davidhazy (http://www.rit.edu/~andpph/).
                        Nocna fotografia

Komentarz

• Tomasz Golinski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 8623

Kuba, trochę nie łapię tej straty światła. Nałożenie zdjęć w PS da przecież taki sam efekt - jasność się zsumuje. Jeśli przy wielokrotnej ekspozycji skrócisz czas, to rzeczywiście tło będzie dobre, ale niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...
                          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                          Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• minek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1386

Zamieszczone przez jacab1
                            Trzeba nakładać na siebie w PSie klatki naświetlone ze statywu...
                            To nie jest efekt wielokrotnej ekspozycji, tylko sklejenie fragmentów zdjęć.
                            Normalnie przy wielokrotnej ekspozycji ludzik był by nieco przezroczysty. Na jasnym tle nawet dosyć wyraźnie.

Tomek: Wielokrotnie naświetlona klatka w sumie dostaje tyle światła ile potrzeba, a wiele niedoświetlonych po prostu daje dużo szumów, które po zsumowaniu dadzą go jeszcze więcej.
                            Ostatnio edytowany przez minek; 1151.

Komentarz

• Tomasz Golinski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 8623

Zamieszczone przez minek
                              Tomek: Wielokrotnie naświetlona klatka w sumie dostaje tyle światła ile potrzeba, a wiele niedoświetlonych po prostu daje dużo szumów, które po zsumowaniu dadzą go jeszcze więcej.
                              Nie, szumy właśnie się uśrednią. Dokładnie tak, jak przy dużej ilości światła.
                              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

Pracuję...