Przez kilka lat robiłem zdjęcia EOSem 300 i była tam fajna funkcja kilkukrotnego naświetlania jednej klatki. Obecnie dorobiłem się 400D i nie widzę tej funkcji bezpośrednio w aparacie. Mam rację, że jedyną możliwością nałożenia dwóch lub więcej obrazów na siebie jest PS ??
Kilkukrotne naświetlanie klatki
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
masz rację!
a.cood [czyt. kud]
http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641 -
-
-
Komentarz
-
Trzeba nakładać na siebie w PSie klatki naświetlone ze statywu...
lub sklejać jak panoramę....
Komentarz
-
Miałem poruszyć ten temat niedawno, więc się podepnę. Przy okazji fotografowania tańca pomyślałem o ekspozycji wielokrotnej, którą jak wiemy producenci usunęli z DSLR. No bo niby łatwo można posklejać warstwy w Photoshopie z różnych fotek. Tylko kurcze jest jeden podstawowy problem - jeżeli robię zdjęcie w serii, lub w małych odstępach czasowych - konkretnie próbując uchwycić kolejne fazy ruchu tancerza - to przy zdjęciach osobnych tracę światło, którego nie odzyskam dodając czarne warstwy w PSie. A przy ekspozycji wielokrotnej mogę skrócić czasy i zachować ostry obraz przy ładnym doświetleniu tła, bo ekspozycje się sumują. Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?Komentarz
-
tak-musisz jedna klatke poprawnie naswietlic wtedy kiedy parkiet bedzie pusty. bo chyba innej mozliwosci nie ma:/Komentarz
-
Komentarz
-
oj, koledzy - widzę, że przyszła pora na zmianę systemu albo na petycję do czerwonego giganta
W Nikonie D200 jest wielokrotne naświetlanie klatki, w D80 chyba też, ale tu nie jestem pewien...
Komentarz
-
ostatnio na forum slysze wiecej dobrego o nikonie niz o canonie.moze tak na wszelki wypadek zaloze sobie konto na zoltym forum
Komentarz
-
A myślałeś o długim czasie naświetlania i lampie a la stroboskop? Jeden z ludzi, który się w to bawi to Andrew Davidhazy (http://www.rit.edu/~andpph/).Miałem poruszyć ten temat niedawno, więc się podepnę. Przy okazji fotografowania tańca pomyślałem o ekspozycji wielokrotnej, którą jak wiemy producenci usunęli z DSLR. No bo niby łatwo można posklejać warstwy w Photoshopie z różnych fotek. Tylko kurcze jest jeden podstawowy problem - jeżeli robię zdjęcie w serii, lub w małych odstępach czasowych - konkretnie próbując uchwycić kolejne fazy ruchu tancerza - to przy zdjęciach osobnych tracę światło, którego nie odzyskam dodając czarne warstwy w PSie. A przy ekspozycji wielokrotnej mogę skrócić czasy i zachować ostry obraz przy ładnym doświetleniu tła, bo ekspozycje się sumują. Czy zna ktoś wyjście z tej sytuacji?Komentarz
-
Kuba, trochę nie łapię tej straty światła. Nałożenie zdjęć w PS da przecież taki sam efekt - jasność się zsumuje. Jeśli przy wielokrotnej ekspozycji skrócisz czas, to rzeczywiście tło będzie dobre, ale niedoświetlisz tancerza - on się przemieści i niezsumuje. Co więcej - będzie przez niego tło prześwitywać. Chyba właśnie tło powinno być źle naświetlone...30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
To nie jest efekt wielokrotnej ekspozycji, tylko sklejenie fragmentów zdjęć.Trzeba nakładać na siebie w PSie klatki naświetlone ze statywu...
Normalnie przy wielokrotnej ekspozycji ludzik był by nieco przezroczysty. Na jasnym tle nawet dosyć wyraźnie.
Tomek: Wielokrotnie naświetlona klatka w sumie dostaje tyle światła ile potrzeba, a wiele niedoświetlonych po prostu daje dużo szumów, które po zsumowaniu dadzą go jeszcze więcej.Ostatnio edytowany przez minek; 1151.Komentarz
-
30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
Komentarz