Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dzisiaj dopiero się zarejestrowałem, ale grupę przegladam od jakiegoś czasu i dużo z niej wyniosłem.
Mój problem wałkowany wielokrotnie to FF w 50 1.8 Canona. Podczas robienia zdjęc w 30-40 % przypadkow mam ostrość złapaną na kilka centymetrów przed obiektem na który ostrzę (dodam, że uzywam 300D a obiektyw zakupilem kilka dni temu). Czy wg Was ową przypadłośc można zakwalifikować do FF jeśli występuje ona tylko (a może aż) w 30% zdjęć. Czy lepiej wymienić obiektyw na nowy (sklep daleko, zakup przez Allegro) czy oddać do kalibracji w serwisie.
Czy wg Was ową przypadłośc można zakwalifikować do FF jeśli występuje ona tylko (a może aż) w 30% zdjęć. Czy lepiej wymienić obiektyw na nowy (sklep daleko, zakup przez Allegro) czy oddać do kalibracji w serwisie.
Wydaje mi się, że jeżeli to jest 30% to może na to mieć wpływ technika robienia zdjęć lub sytuacje w jakich te foty wykonano. Moim zdaniem, zanim podejmiesz ostateczną decyzje (wymiana obiektywu), powinieneś przeanalizować zrobione foty z FF (ustawienia, kontrastowość obszaru na który był ustawiony AF, przekadrowywanie na dużym otworze przysłony i tym samym łatwe wypadnięcie z DOF itd...).
Możesz również przeprowadzić test na ostrość. Na forum znajdziesz informacje jak to zrobić.
dokladnie to samoa z canonem 50 1,8 i teraz z sigma 24-70 2,8 ex dg
czyli mozna stwierdzic ze to nie sa zwykle przypadki!
Ja też miałem FF z 50 f/1.4. Wychodził za każdym razem i był doskonale widoczny do f/3.5 włącznie. Tylko, że u mnie, w przeciwieństwie do autora wątku, to było 100% a nie 30%. Robiłem również podobne testy ja ten Twój. Pomogła wymiana na inny egzemplarz.
Coś te 50-tki jakieś problemowe...
Też kupowałem na allegro (nówka) - jutro powinien dojść do mnie nowy egzemplarz, bo zdecydowałem się odesłać ten co dostałem i zobaczyć, czy tak samo będzie z innym. POWINIEN, bo choć naciskam na sprzedawcę, to wcale jakby mu się nie spieszyło. (Jeszcze jak się okaże, że wysłał mi za pobraniem, i będę musiał za to zapłacić, to...)
A moze ktos z kolegow jest mi w stanie wytlumaczyc dlaczego ja na moim analogu z 50mm 1.8 nie mam problemow z FF/BF jak i ze wszystkimi posiadanymi przeze mnie obiektywami AF, jak i tymi, ktore do testow podpinalem w ramach uzyczenia od znajomych? Starasznie mnie te wiesci o FF/BF na cyfrakach zrazaja do zakupu cyfraka, choc straszna mam na to ochote.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
A moze ktos z kolegow jest mi w stanie wytlumaczyc dlaczego ja na moim analogu z 50mm 1.8 nie mam problemow z FF/BF jak i ze wszystkimi posiadanymi przeze mnie obiektywami AF, jak i tymi, ktore do testow podpinalem w ramach uzyczenia od znajomych? Starasznie mnie te wiesci o FF/BF na cyfrakach zrazaja do zakupu cyfraka, choc straszna mam na to ochote.
Taka tam moje radosna twórczość :wink: :
50-tki 1.4 i 1.8 to obiektywy jaśniutkie. Problemy z AF zaczynają się przy bardzo małych wartościach przysłon. Wydaje mi się, że od f/3.5 - 4 właściwie są one niewidoczne.
Jeżeli odrzucić przyczyny leżące po stronie fotografa oraz biorąc pod uwagę właściwie brak narzekań na FF/BF ze strony "analogowców" (może testy nie są takie proste do przeprowadzenia jak w cyfrze? ) można wnioskować, że albo coś jest nie tak z systemem AF w dslr'ach albo mamy na rynku sporo felernych obiektywów.
W to drugie aż się nie chce wierzyć.
Czytałem, że system AF do dslr'ów EOS został zaadoptowany z Elan'a 7 i ponoć ten system właśnie szwankuje w dslrach z matrycą z cropem x1,6 gdyż pierwotnie był on zaprojektowany do pracy na pełnoklatkowcach i nie bardzo sprawdza się na scropowanej matrycy.
Zatem może ta niekompatybilność daje właśnie o sobie znać w tak jasnych szkłach jak te 50-tki? Wychodzi to również częściej na nie-canonowskich lensach... Ciekawy test i wnioski wyciągnął mishkin badając precyzję działania AF w 10D.
Otwarte pozostają pytania:
1. dlaczego z innymi egzemplarzami tego samego modelu obiektywu (tak miałem z 50 f/1.4) udaje się uzyskać właściwe ostrzenie w dslr?
2. dlaczego są dslr (np. egzemplarz Viteza), które ponoć nie mają problemów z AF?
Powyższe może jednak znaczyć, że wyjątki potwierdzają regułę...
tak, pic w tym ze sensory w 10d i 300d sa zbyt duze do pola kadru... dopiero 20d ma nowe czujniki ktore maja zoptymalizowana wielkosc pkt. ustawiania ostrosci do wielkosci klatki z cropem
a dalczego Viteza 10d nie ma problemow z ostroscia? pewnie z tych samych powodow co moj
Dla mnie tak czy inaczej pozostanie zagadką, dlaczego jakiekolwiek inne obiektywy poza 50'ką ostrzą rewelacyjne, a owa 50'ka upiera się przy swoim i ostrzyć nie chce... Przecież nie będę kalibrować body pod 50'kę, którą mam zamiar, w porównaniu do innych szkieł, używać stosunkowo rzadko..
2. dlaczego są dslr (np. egzemplarz Viteza), które ponoć nie mają problemów z AF?
Powyższe może jednak znaczyć, że wyjątki potwierdzają regułę...
Juz gdzies pare razy pisalem to jeszcze i tu napomkne - z Sigmami moj 10D ma lekki FF . Zauwazylem to i z ta 170-500 i z 18-125 i z ta ktorej uzywam - 18-50. na szczescie 170-500 uzywalem chwilke a pozostale dwie sa o wiele lepsze przymkniete do min 5.6 a wtedy FF juz niezauwazalny.
Z tego m.in. powodu zrezygnowalem z Sigmy 70-200 2.8 EX - takie szklo chcialem kupic by bez obaw uzywac swiatla 2.8 .. a gdybym mial i z nia FF to bylaby nieuzytczena do planowanych zastosowan .
Z Tokinami, Tamronami i Canonami - zadnego problemu z AF nie zauwazylem.
Przeprowadziłem testy i niestety okazuje się, że nie 30 a 90 % zdjęć obiektyw ostrzy 2 cm wcześniej. Dodam, że plansza do testów leżała na stole a aparat był na statywie w odległości około 50 cm od planszy. Sądzę, że w terenie ten FF wydłuży się do kilkunastu centymetrów. Czy jest jakaś technika robienia zdjęć aby się tego pozbyć bez kalibrowania(mam na myśli ostrzenie innym sensorem, nie tym na środku a któryms z bocznych?
Komentarz