Problemy z 20D - POMOCY

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kabu
    Początki nałogu
    • 2007
    • 370

Problemy z 20D - POMOCY

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam Canona 20D i od niedawna same problemy. Do aparatu używam obiektywu Tamron 28-75 f2.8. Robiąc zdjęcie, zwykle obieram sobie obiekt, który ma być ostry poczym z zablokowaną ostrością przekadrowuje i robię zdjęcie. Problem polega na tym, że to na czym była ustawiona ostrość wcale nie jest ostre - ostrość jest w innym miejscu. Na dodatek jak robię zdjęcia w słońcu to skóra twarzy albo rąk jest po prostu wypalona. Chętnie zamieściłbym jakieś przykładowe zdjęcia, ale nie wiem jak to zrobić.

Proszę poradźcie coś, zapewne pasowałoby wysłać aparat do serwisu, ale co mam im opisać, że jest popsute. Pragnę wspomnieć, że aparat był już w serwisie w związku z tym ustawianiem ostrości, ale oni zapewne zrobili test podobny do tzw. linijki i stwierdzili że jest ok.

Pomóżcie.
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Zamieszczone przez Kabu
    Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wyrozumiałość. Mam Canona 20D i od niedawna same problemy. Do aparatu używam obiektywu Tamron 28-75 f2.8. Robiąc zdjęcie, zwykle obieram sobie obiekt, który ma być ostry poczym z zablokowaną ostrością przekadrowuje i robię zdjęcie. Problem polega na tym, że to na czym była ustawiona ostrość wcale nie jest ostre - ostrość jest w innym miejscu.
    Są dwie mozliwości:
    - przy przekadrowywaniu nieświadomie przyblizasz sie/oddalasz od motywu
    - masz problem typu Back/Front Focus (co jest prawdopodobne, zwłaszcza ze mamy do czynienia z jasnym Tamronem)

Zamieszczone przez Kabu
    Na dodatek jak robię zdjęcia w słońcu to skóra twarzy albo rąk jest po prostu wypalona.
    Po prostu prześwietlasz zdjęcia.
    Przykładaj wiecej uwagi do pomiaru swiatła, wprowadzaj korekcje.

Zamieszczone przez Kabu
    Chętnie zamieściłbym jakieś przykładowe zdjęcia, ale nie wiem jak to zrobić.
    www.imageshack.us

Zamieszczone przez Kabu
    Pragnę wspomnieć, że aparat był już w serwisie w związku z tym ustawianiem ostrości, ale oni zapewne zrobili test podobny do tzw. linijki i stwierdzili że jest ok.
    Czy był razem z obiektywem?
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MMM
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4250

Tamron 28-75 f2.8 jest znany z tego że niektóre egzemplarze źle ustawiają ostrość, szczególnie na szerokim końcu. Jeśli masz coś na zdjęciu prześwietlone to musisz popracować nad kontrolą i korektą ekspozycji, trybem pomiaru światła itd.
      Digart

Komentarz

• Bagnet007
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1344

A czy bez przekadrowywania też jest nieostro ? Problem polega na tym, że każde przekadrowanie już po zablokowanym AF przemieszcza płaszczyznę ostrości za punkt w którym była ona ustawiona. Im mniejsza GO tym bardziej to widać.

Komentarz

• Kabu
          Początki nałogu
          • 2007
          • 370

Zamieszczone przez gwozdzt
          Są dwie mozliwości:
          - przy przekadrowywaniu nieświadomie przyblizasz sie/oddalasz od motywu
          - masz problem typu Back/Front Focus (co jest prawdopodobne, zwłaszcza ze mamy do czynienia z jasnym Tamronem)
          Nie, nie przybliżam się ani też nie oddalam.

Po prostu prześwietlasz zdjęcia.
          Przykładaj wiecej uwagi do pomiaru swiatła, wprowadzaj korekcje.
          Wszystkie parametry są na 0, próbowałem niedoświetlić, ale dużo to nie daje. Jak zmieniłem pomiar światła z segmentowego na uśredniony to było jeszcze gorzej.

Czy był razem z obiektywem?
          Nie, aparat nie był razem z obiektywem.

Jak załaduje kilka zdjęć to zaraz podeśle linka abyście mogli zobaczyć.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez MMM
          Tamron 28-75 f2.8 jest znany z tego że niektóre egzemplarze źle ustawiają ostrość, szczególnie na szerokim końcu. Jeśli masz coś na zdjęciu prześwietlone to musisz popracować nad kontrolą i korektą ekspozycji, trybem pomiaru światła itd.

Właśnie, zapomniałem dodać że jak zrobie na 28mm to jest gorzej niż na 50mm czy też 70mm.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez Bagnet007
          A czy bez przekadrowywania też jest nieostro ? Problem polega na tym, że każde przekadrowanie już po zablokowanym AF przemieszcza płaszczyznę ostrości za punkt w którym była ona ustawiona. Im mniejsza GO tym bardziej to widać.
          Bez przekadrowywania to raczej jest ostre tam gdzie powinno być, ale zdjęcia które będę chciał wam pokazać były robione i na f8.
          Ostatnio edytowany przez Kabu; 9272. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• rolaj
            Uzależniony
            • 2006
            • 584

Zamieszczone przez MMM
            Problem polega na tym, że każde przekadrowanie już po zablokowanym AF przemieszcza płaszczyznę ostrości za punkt w którym była ona ustawiona.
            Możesz jaśniej? To ciekawe jest!

Komentarz

• solti
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1159

Zamieszczone przez rolaj
              Możesz jaśniej? To ciekawe jest!
              Normalnie! Przekadrowując zmieniamy kąt osi obiektywu względem fotografowanego obiektu i tym samym zmieniamy płaszczyznę położenia GO. Przy płytkiej GO może być to po prostu widoczne na zdjęciach w postaci nieostrości wybranego obiektu.
              Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
              galeria na forum Canon-board
              galeria na stronie lotnictwo.net.pl
              galeria.solti.pl

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zanim się pokłócicie ;-) to rozróżnijcie dwie rzeczy:
                1) przekadrowanie - czyli wyostrzenie motywu środkowym punktem AF, a następnie przesunięcie aparatu celem umieszczenia głównego tematu zdjęcia w innym miejscu,
                2) przezoomowanie - zmiana ogniskowej po wyostrzeniu (hint: parafocal, varifocal lens)
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kabu
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 370

Znacie jeszcze jakieś inne linki, dzięki którym będę mógł wrzucić kilka zdjęć, aby wam pokazać co jest nie tak?

Komentarz

• rolaj
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 584

Zamieszczone przez gwozdzt
                    Zanim się pokłócicie ;-) to rozróżnijcie dwie rzeczy:
                    1) przekadrowanie - czyli wyostrzenie motywu środkowym punktem AF, a następnie przesunięcie aparatu celem umieszczenia głównego tematu zdjęcia w innym miejscu,
                    2) przezoomowanie - zmiana ogniskowej po wyostrzeniu (hint: parafocal, varifocal lens)
                    NIe ma sie o co kłócić. Jest własnie tak. I w przypadku przekadrowania wszystko co było w płaszczyźnie GO jest nadal ostre. Płaszczyzna owa się nie przesuwa, jest wciąż w takiej samej odległości od aparatu (punktu znaczonego -0- )Trzeba tylko mieć trochę wyobraźni, czy biorąc pod uwagę kątową zmianę kluczowy obiekt nadal się w niej mieści. Moim zdaniem to nie jest przyczyna ww. kłoptów. Zmiana ogniskowej po ustaleniu ostrości, to zupełnie inna sprawa. Nie wiemy, z jakim z tych 2 przypadków kolega ma do czynienia

Komentarz

• Arek Piekarz
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 334

Zamieszczone przez Kabu
                      Robiąc zdjęcie, zwykle obieram sobie obiekt, który ma być ostry poczym z zablokowaną ostrością przekadrowuje i robię zdjęcie. Problem polega na tym, że to na czym była ustawiona ostrość wcale nie jest ostre - ostrość jest w innym miejscu.
                      W jaki sposób blokujesz ostrość? Jeśli przez spust migawki, to możliwe, że po przekadrowaniu aparat zmienia ostrość na nowy obiekt. Najlepiej w Custom functions rozdziel sobie blokowanie ostrości i ekspozycji na przycisk z gwiazdką (obok miejsca, gdzie trzymasz kciuka) oraz spust. Możesz też ustawić AF'a na One Shot, by aparat na 100% nie zmieniał ostrości.

Zamieszczone przez Kabu
                      Na dodatek jak robię zdjęcia w słońcu to skóra twarzy albo rąk jest po prostu wypalona.
                      Ustaw sobie pomiar ekspozycji na centralny i zablokuj ekspozycję z twarzą na środku kadru, dopiero potem przekadruj - powinno być dobrze. Powinieneś też poeksperymentować z korektą ekspozycji i sprawdzić, czy nie masz za dużej czułości/czasu/przysłony (może robisz w trybie Tv/Av/M?).
                      40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                      Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                      Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                      Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• Kabu
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 370

Zamieszczone przez Arek Piekarz
                        W jaki sposób blokujesz ostrość? Jeśli przez spust migawki, to możliwe, że po przekadrowaniu aparat zmienia ostrość na nowy obiekt. Najlepiej w Custom functions rozdziel sobie blokowanie ostrości i ekspozycji na przycisk z gwiazdką (obok miejsca, gdzie trzymasz kciuka) oraz spust. Możesz też ustawić AF'a na One Shot, by aparat na 100% nie zmieniał ostrości.

Ustaw sobie pomiar ekspozycji na centralny i zablokuj ekspozycję z twarzą na środku kadru, dopiero potem przekadruj - powinno być dobrze. Powinieneś też poeksperymentować z korektą ekspozycji i sprawdzić, czy nie masz za dużej czułości/czasu/przysłony (może robisz w trybie Tv/Av/M?).
                        Zwykle używam Av, M gdy muszę, Tv sporadycznie.

link do fotek: http://www.speedyshare.com/289445521.html

Ja mam 2 tezy:
                        1. Aparat błędnie mierzy światło, co powoduje prześwietlenia zdjęcia a co za tym idzie wysoki kontrast, a jak wszyscy dobrze wiemy AF ustawia ostrość na podstawie kontrastu. Skoro kontrast jest wysoki to i brak ostrości.

2. Ja albo jestem przewrażliwiony albo coś źle robię. Wcześniej robiłem zdjęcia Nikonem D70s i wydaje mi się, że nie było sytuacji, w których twarz modela byłaby tak przepalona.
                        Ostatnio edytowany przez Kabu; 9272.

Komentarz

• Arek Piekarz
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 334

Zamieszczone przez Kabu
                          1. Aparat błędnie mierzy światło, co powoduje prześwietlenia zdjęcia a co za tym idzie wysoki kontrast, a jak wszyscy dobrze wiemy AF ustawia ostrość na podstawie kontrastu. Skoro kontrast jest wysoki to i brak ostrości.
                          Logika twojego myślenia mnie zadziwia :-) AF rzeczywiście działa na zasadzie wyszukiwania największego kontrastu, ale bierze obraz z obiektywu, przed zrobieniem zdjęcia, a nie z matrycy - więc wynik pomiaru światła nie ma w tym przypadku nic do rzeczy. Poza tym, ja nie widzę na podanych zdjęciach braku ostrości na twarzy - może mam zbyt małe wymagania? ;-)

Zamieszczone przez Kabu
                          Wcześniej robiłem zdjęcia Nikonem D70s i wydaje mi się, że nie było sytuacji, w których twarz modela byłaby tak przepalona.
                          Wybrałeś trudną scenę, bo aparat stara się i w miarę dobrze naświetlić twarz oraz otoczenie, i oddać szczegóły w ciemnym ubraniu modelki. Tak jak ci radziłem, ustaw tryb pomiaru na centralny, zablokuj eskopycję na twarzy modela, przekadruj, strzel - zamieść zdjęcia na forum :-) Powinno pomóc.
                          40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
                          Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
                          Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
                          Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

• rolaj
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 584

To sie nazywa "rozpiętość tonalna". Na Twoich zdjęciach jest duża. Automatyka nie wie na co się zdecydować i ekspozycję dobiera wg. softu (pomiar matrycowy to kilkadziesiąt tysięcy foto-sampli) zaszytego w aparacie. W takich przypadkach tylko rękodzieło. Kombinować trzeba, tak jak bywało w czasach analogów. A wtedy nie było podglądu! A co do ostrości to ja też nie widzę problemów.

Komentarz

• Kabu
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 370

Dziękuję Panowie, po części mnie uspokoiliście, ale zarówno co do ostrości jak i co do naświetlenia tych zdjęć, aby jednak mieć już całkowitą pewność, że z aparatem jest wszystko Ok wieczorkiem wrzucę linki ze zdjęciami zrobionymi z Nikona D70s i jeszcze raz z Canona 20D. Jeżeli waszym zdaniem jest wszystko w jak najlepszym porządku to będę uszczęśliwiony.
                              Ostatnio edytowany przez Kabu; 9272.

Komentarz

Pracuję...