Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
W związku z tym, że jest to mój pierwszy post na tym forum, chciałbym się niniejszym przywitać .
Kupiłem kilka dni temu 17-40L (nowy) - na początku euforia i testowanie szkła. Zdjęcia płotów, siatek, drzew pod słońce itp. Wszystko było ok pierwszego dnia. Na drugi dzień test ręcznego doostrzania pierścieniem - czytaj "zabawa". I tutaj pojawił się hmm... problem? Obiektyw po tych "zabawach" zaczął wydawać dziwne, metaliczne piski w trakcie pracy autofocusa - w zasadzie słyszalne w momencie "przejazdu" od bliskiego obiektu na daleki i odwrotnie. Przy małych różnicach odległości obiektów efektu nie ma. Dźwięk przypomina wzajemne tarcie metalowych pierścieni "bez smarowania" . Jest on krótki, metaliczny o wysokiej częstotliwości i słyszalny. Czasami, gdy ustawię w pewnej pozycji pierścień dźwięk znika. Jednak wystarczy lekko przekręcić i pojawia się znowu. Dodam, że ostrzy w punkt pewnie i celnie. Do jakości optycznej też nie mogę się przyczepić. Generalnie ok, gdyby... nie te denerwujące piski. Czy ktoś się spotkał z czymś takim w 17-40? Czy przejmować się tym? Może się "wyrobi"? Co o tym myślicie? A może to normalne? Czy u kogoś jest może podobnie?
Dzisiaj w południe "wybywam" na 2 tyg. i jeżeli mogę prosić kogoś o słowo na ten temat do tego czasu, to byłbym bardzo zobowiązany.
Jeśli jest mocno słyszalny to raczej nie jest to normalne. Lekkie popiskiwania czasami słychać (akurat mam na myśli 70-200) ale jest to praktycznie pomijalne.
Może się dociera .
A nie masz możliwości gdzies porównać. W jakimś sklepie na przykład?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Miałem podobną sytuację z 100-400.
Powiem tak.
Jedź i rób zdjęcia. To da sie usunąć, ale na Żytniej. Trochę to trwa.
Wymieniają cały mechanizm AF.
Ważne, aby zdążyć przed upływem gwarancji.
Chyba, że wymienisz w sklepie na inny.
Mój pracuje prawie bezgłośnie. Przed jego kupnem przeczytałem kilka recenzji, a w nich opisy zaskoczenia tych co kupili - bo działał tak cicho, że myślel,i iż nie działa!
Według mnie wymiana lub serwis.
Miałem podobną sytuację z 100-400.
Powiem tak.
Jedź i rób zdjęcia. To da sie usunąć, ale na Żytniej. Trochę to trwa.
Wymieniają cały mechanizm AF.
Ważne, aby zdążyć przed upływem gwarancji.
Chyba, że wymienisz w sklepie na inny.
Wymiana raczej nie wchodzi w rachubę . Sklep internetowy, a ja dzisiaj lecę do Indii (dlatego właśnie ten zakup + fotobank, cf, akku itp.). Obawiam się trochę Żytniej - sporo tutaj przeczytałem na ich temat tj. braku kompetencji. Rozkręcą go i straci swoje zalety (ostrość, celność i szczelność ). W dodatku dostanę garstkę śrubek . Dźwięk jest słyszalny w ciszy ale przez to, że są to wysokie tony - irytujący. Mam trochę doła... nastawiłem się na pstrykanie przyzwoitym szerokim a tu takie coś. Wiecie, takie poczucie zawodu. Coś na zasadzie - kupujesz S Mercedesa i hamulec mu piszczy przy wciskaniu. I niby śmiga, wszystko spoko ale ten niesmak niestety pozostaje. Po cichu liczę na to, że jak dostanie temperatury (tam jest upał) to się wyrobi
Zdarzają się piszczące egzemplarze http://canon-board.info/showthread.p...220#post217220
ale skoro słychać go tylko w całkowitej ciszy otoczenia,
to daj mu spokój i rób zdjęcia! :-)
W całkowitej ciszy raczej nie przyjdzie Ci focić zbyt często... ;-)
przed rokiem kupiłem 17stkę i faktycznie miała podobne objawy do tych co opisujesz ... z ciekawości udałem się do sklepu w którym ją kupiłem aby porównać ją z innymi egzemplarzami - w rezultacie wymieniłem na szt. nie "piszcząca"
stary wyluzuj... moja tez piszczy a dzis wydałem furmanke pieniedzy na nowy obiektyw w ktory IS chodzi jak traktor i tak samo chodził w pozostałych 5 obiektywach ze sklepu
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
stary wyluzuj... moja tez piszczy a dzis wydałem furmanke pieniedzy na nowy obiektyw w ktory IS chodzi jak traktor i tak samo chodził w pozostałych 5 obiektywach ze sklepu
Na jaki?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Myślałem że może ten 100-400 ale to też fajne . Ciekawe jak z tą ostrością. W testach wychodzi że killer , a jak jest na prawdę?
Myślałem że może ten 100-400 ale to też fajne . Ciekawe jak z tą ostrością. W testach wychodzi że killer , a jak jest na prawdę?
a 100-400 też przyjdzie czas choc jeszcze nie wiem bo moze kupie zamiast tego stałke 300mm i tc 1.4 a może jakies 400mm, ale nie ma co gdybac bedzie kasa to sie okaze. Natomiast jesli o parametry chodzi to z lampą wygląda to rewelacyjnie po prostu ale na zewnątrz ciezko powiedziec bonie ma warunków leje i wieje to sie nie chce z domu wychodzic cokowliek robic. pierwsze wrazenie to mały jakis taki dziwnie wygląda przy 30D z gripem... jak to snow powiedział ...
mozna sie nabiawic "kompleksu małej eLki"
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple
w Indiach jak trafisz na duza wilgoc to i tak nie popstrykasz bo nie wiem czemu ale spust zachodzi chyba wilgocia i niechce dzialac jak nalezy ( sprawdzone na roznych aparatach) nie mowie ze to regula ale niestety sie trafia
Komentarz