Kupuje szkło.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • remol71
    Zablokowany
    • 2006
    • 371

Kupuje szkło.

Decyzja zapadła. Kupuję Sigmę 30mm/1.4 EX HSM. Proszę o ewentualne opinie posiadaczy tego obiektywu

Pozdrawiam
  • DoMiNiQuE
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3548

A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po? Sporo juz zostalo napisane na temat tego szkla na forum.

Komentarz

• Skipper
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1112

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
      A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po?
      czepiasz sie

wyobrazasz sobie posta... kupiłem obiektyw prosze o opinie

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Skipper
        wyobrazasz sobie posta... kupiłem obiektyw prosze o opinie
        A malo to takich na forum?

Komentarz

• 777
          Uzależniony
          • 2006
          • 536

no albo cos takiego "Jakie jest wasze zdanie o tym aparacie.\kupiłem go wczoraj i chcialbym sie spytać czy wychodzą z niego fajne fotki..."
          juz mnie nic nie zdziwi
          wiec nikt sie nie czepia, jak zdecydowales to kup i idz robic zdjecia...
          6D 30D 35 85 70-200 430EX

Pozdrawiam

Komentarz

• remol71
            Zablokowany
            • 2006
            • 371

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
            A to przypadkiem nie powinno byc tak, ze opinii zasiega sie przed podjeciem decyzji a nie po? Sporo juz zostalo napisane na temat tego szkla na forum.
            Szkło dawno zbadane osobiście. Zarzuciłem temat z ciekawości, co o tym szkle z punktu widzenia czasu sądzą posiadacze. Wiadomo, że z czasem opinia na temat urządzenia może się zmienić. Wychodzą niuanse niezauważalne podczas kilkudniowego używania. A tu rutynowo odezwał się Kolega, który jak widzę ostatnio chyba tylko w necie siedzi i krytykuje. Czytając stare posty widać tylko teksty spamerów nie związane z tematem. Jeśli masz coś konkretne uwagi na temat tego szkła to PROSZĘ napisz, a jeśli nie masz to nie nabijaj licznika. Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.

Komentarz

• rysiaczek
              Uzależniony
              • 2005
              • 897

Zamieszczone przez remol71
              Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.
              a spojrzales na temat Twojego watku?
              Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Zamieszczone przez remol71
                Szkło dawno zbadane osobiście. Zarzuciłem temat z ciekawości, co o tym szkle z punktu widzenia czasu sądzą posiadacze. Wiadomo, że z czasem opinia na temat urządzenia może się zmienić. Wychodzą niuanse niezauważalne podczas kilkudniowego używania. A tu rutynowo odezwał się Kolega, który jak widzę ostatnio chyba tylko w necie siedzi i krytykuje. Czytając stare posty widać tylko teksty spamerów nie związane z tematem. Jeśli masz coś konkretne uwagi na temat tego szkła to PROSZĘ napisz, a jeśli nie masz to nie nabijaj licznika. Szum informacyjny przeszkadza w szybkim znalezieniu konkretnych informacji.
                Nie mam tego szkła i nie używałem ale od osób, które się z nim zetknęły słyszałem, że jak na stałkę to nie poraża jakością. Co ciekawe że obiektyw jest w stosunku do matrycy DX stuprocentowo telecentryczny itd. W teorii brzmi pięknie w rzeczywistości nie jest lepszy od starych konstrukcji canona. Kolega porównywał z 28/2.8 canona. Sigma jakby ostrzejsza ale kontrast i kolor nie ten.
                Acha był chyba niedawno test tego szkła na fotopolis.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Kolekcjoner - to szkło uzyskuje naprawdę bardzo dobrą jakość na f/1.4, w świetle czego porównania z 28/2.8 są moim zdaniem pozbawione sensu. Jak się potrzebuje obiektywu do pracy w b. kiepskich warunkach oświetleniowych, to na pewno rezultaty z 30/1.4 będą lepsze.

Niestety - nie zmienia to w niczym faktu, że AF w tym obiektywie to jest pomyłka (przynajmniej na Nikonach d200 i d2h).
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez czornyj
                    Kolekcjoner - to szkło uzyskuje naprawdę bardzo dobrą jakość na f/1.4, w świetle czego porównania z 28/2.8 są moim zdaniem pozbawione sensu. Jak się potrzebuje obiektywu do pracy w b. kiepskich warunkach oświetleniowych, to na pewno rezultaty z 30/1.4 będą lepsze.

Niestety - nie zmienia to w niczym faktu, że AF w tym obiektywie to jest pomyłka (przynajmniej na Nikonach d200 i d2h).
                    Wiesz sam nie sprawdzałem. Przytaczam opinię osób, którym ufam i tyle. Nie upieram się. Może być też tak że spodziewali się czegoś więcej po nowym szkle zwłaszcza w porównaniu do bądź co bądź staruszka. Co do swiatła to nie wątpię że będzie lepiej .
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• kjoanna
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 494

Tutaj mozesz poczytac na temat tego szkla.

pzdr

CB

Komentarz

Pracuję...