Canon 28/1.8 czy 35/2 ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robsonikus
    Bywalec
    • 2005
    • 171

Canon 28/1.8 czy 35/2 ?

Jak w temacie co wybrac, zastosowanie to sluby-ciemny kosciol, sala weselna. Wiem wiem jest 24/1.4, 35/1.4 ale aktualnie za 5zł poza moim zasiegiem Musze się zadowolić na tą chwile jednym ze szkiel podanych w temacie. Ktory bedzie dobry w przedziale 2.2-2.5, ktory ma szybki AF. Bede wdzieczny za jakies podpowiedzi i sugestie.
    Pozdrawiam
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Jeśli chodzi o AF to zdecydowanie 28/1,8USM.

Co do optyki, zerknij na testy:

na cropie:
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...8_18/index.htm
    http://www.photozone.de/8Reviews/len...35_2/index.htm

na cropie oraz fullframe:

Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• ErnestPierwszy
      Uzależniony
      • 2006
      • 734

Jest jeszcze sigma 30 mm 1.4 (tylko do cyfry), przy tym ciut tańsza od 28 f1.8 i jaśniejsza.

Też mam taki dylemat. Wczoraj robiłem zdjęcia na imprezie, gdzie scena oświetlona była bardzo kiepsko i tamron 2.8 był za ciemny aby uzyskać ładne tło

35 f2 chwalą w testach, ale zawsze zaznaczją, że jest superfajny od f4 w zwyż...
      Myślę, że jak sigmę domknąć do f1.8 f2.0 to będzie chyba żyleta. Dodatkowo ma napęd AF HSM i 3 lata gwarancji...

Sam nie wiem. Przeczytałem archiwum o 35 f2, sigmie 30 f1.4, różne porównania i chyba w tej klasie cenowej to wszystko zależy od potrzebnego światła...

Ja bym się nad tą sigmą zastanowił.

LINK do ciekawego porównania: canon 28 f1.8 vs sigma 30 f1.4 vs canon 35 f1.4L
      Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• robsonikus
        Bywalec
        • 2005
        • 171

Ale chyba w kiepskich warunkach oswietleniowych Af sigmy nie jest za najlepszy, dlatego rozwazam te canony. Dodam ze mam tego tamrona 28-75 i jak ogolnie mozna powiedziec ze obiektyw naprawde super, To reporterka plus kiepskie swiatlo i tamron idzie w odstawke(w mojej ocenie zupelnie sobie nie radzi - af w slabym swietle wariuje)
        Ostatnio edytowany przez robsonikus; 1296.

Komentarz

• ErnestPierwszy
          Uzależniony
          • 2006
          • 734

Zamieszczone przez robsonikus
          Ale chyba w kiepskich warunkach oswietleniowych Af sigmy nie jest za najlepszy, dlatego rozwazam te canony
          Dlaczego? Przecież to HSM coś jak USM u Canona a nie jakiś badziew. Jeśli chodzi o FF czy BF to zawsze można poprzebierać i wybrać porządną kopię... zresztą popatrz na posty o drogich szkłach canona. Wszyscy produkują lepsze i gorsze kopie

Komentarz

• gwozdzt
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 5780

Zamieszczone przez robsonikus
            Ale chyba w kiepskich warunkach oswietleniowych Af sigmy nie jest za najlepszy, dlatego rozwazam te canony
            AF Sigmy ogólnie rzecz biorąc, pozostawia wiele do życzenia. Jedna mam, więcej nie chcę :-)
            Tu masz o tej 30/1,4
            Najlepsze testy obiektywów, testy aparatów cyfrowych i testy lornetek w sieci! Jeśli szukasz kompetentnych informacji z tematyki foto-optycznej to trafiłeś we właściwe miejsce. Czeka tu na Ciebie ogromna ilość profesjonalnych i obiektywnych testów sprzętu optycznego, obszerne i ciekawe artykuły, nowości z branży, bogaty w zawartość merytoryczną i ilustrowany słowniczek oraz bazy danych zawierające setki lornetek, aparatów i obiektywów.
            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• aptur
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3837

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
              Jest jeszcze sigma 30 mm 1.4 (tylko do cyfry), przy tym ciut tańsza od 28 f1.8 i jaśniejsza.

Też mam taki dylemat. Wczoraj robiłem zdjęcia na imprezie, gdzie scena oświetlona była bardzo kiepsko i tamron 2.8 był za ciemny aby uzyskać ładne tło

35 f2 chwalą w testach, ale zawsze zaznaczją, że jest superfajny od f4 w zwyż...
              Myślę, że jak sigmę domknąć do f1.8 f2.0 to będzie chyba żyleta. Dodatkowo ma napęd AF HSM i 3 lata gwarancji...

Sam nie wiem. Przeczytałem archiwum o 35 f2, sigmie 30 f1.4, różne porównania i chyba w tej klasie cenowej to wszystko zależy od potrzebnego światła...

Ja bym się nad tą sigmą zastanowił.
              Ja bym tą sigmę już dawno kupił gdyby nie problemy z jakością (zresztą poruszane tutaj na forum).

Komentarz

• robsonikus
                Bywalec
                • 2005
                • 171

Przeskoczylismy na sigme, ale prosilbym jednak o skupienie sie na temacie posta i ocene co lepsze 28/1.8 czy 35/2

Komentarz

• Jarek Jaworski
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 335

Pytanie pomocnicze - FF czy crop?
                  Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• robsonikus
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 171

Crop -20d

Komentarz

• Jarek Jaworski
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 335

polecam 35/2
                      Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• robsonikus
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 171

Z ciekawosci: dlaczego zapytales ff czy crop czyzby 28/1.8 miała jakies problemy np z 20d

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

W sumie to tez 28/1.8 jestem zainteresowany - w opiniach które wygooglowalem wszyscy piszą że wbrew innym opiniom ten obiektyw jest super a tych złych opinni póki co znaleźć mi się nie udało...
                          Znalazłem też kilka takich gdzie ludzie piszą że jest gorszy pod względem ostrości od 28/2.8

Może jakiś użytkownik się odezwie ? Może ktoś w Wawie go ma i dałby przepstrykać ?
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2085

Zamieszczone przez Krzychu
                            Może jakiś użytkownik się odezwie ?
                            No ja go mam dluzszy czas. Duzo robie i robilem nim na kliszach.
                            Bardzo malo na 20D, ale akurat jutro bede focil tym zestawem.

No coz jest to szklo reporterskie, a nie krajobrazowe. Slabo wychodzi w testach duzo lepiej w praktyce, gdyz malo sie robi nim zdjec na otwartych przyslonach gdzie skupiamy ostrosc na rogi kadru. Ma slabe brzegi. Srodek jest rewelacyjny od poczatku czyli od f/1.8.

Jakies przyklady kadrow w wielkosci znaczkow pocztowych robionych na kliszy przy f do 2.8

Nie wiem co ci polecic, bo 35tka tez jest fajna tylko troche archaiczna.
                            Do pelnej klatki to 35 do cropa to chyba lepiej 28.
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• robsonikus
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 171

Bedziesz mogl wrzucic jakies przykladowe fotki ktore zrobisz tym zestawem (20d plus 28/1.8 )

Komentarz

Pracuję...