View Full Version : Jak głosować???

Jurek Plieth
01-02-2005, 16:40
Hmmm, takie banalne pytanie - jak się głosuje na konkurs Najlepsza Fota 2004? W regulaminie (http://canon-board.info/viewtopic.php?p=23144#23144) nie znajduję żadnej instrukcji :cry:

DoMiNiQuE
01-02-2005, 16:43
wystarczy kliknac na oceny pod zdjeciem

Jurek Plieth
01-02-2005, 16:46
]wystarczy kliknac na oceny pod zdjeciem
I co dalej? To już będzie oddanie głosu? :shock:

DoMiNiQuE
01-02-2005, 16:52
I co dalej? To już będzie oddanie głosu? :shock:
po kliknieciu pole oceniania wyglada mniej wiecej tak:

Aktualne oceny: xx
Oceń: [pole wyboru oceny 1-5]

[Wyślij]

Jurek Plieth
01-02-2005, 17:00
]
po kliknieciu pole oceniania wygla mniej wiecej tak:

Aktualne oceny: xx
Oceń: [pole wyboru oceny 1-5]

[Wyślij]
OK. A gdzie stoi napisane na ile fotek się głosuje? Czy głosują jedynie zarejestrowani uczestnicy forum? A jeśli nie, to czy ktoś (coś) analizuje IP spod których oddano głos?
--
Poza tym - czy wolno (a może należy?) oddawac głos na własne dzieło?

muflon
01-02-2005, 17:06
Jurek, nie kombinuj tylko głosuj :) Wszystko jest OK.

Jurek Plieth
01-02-2005, 17:08
Nie kombinuję! Naprawdę nie wiem ile glosów oddać i jak :cry:

Arkan
01-02-2005, 17:11
Wyszedłem z założenia, że to zabawa służąca dowiedzeniu się jak inni oceniaja moje "dzieło", więc swój głos tylko by fałszował wynik.

Arkan

Jurek Plieth
01-02-2005, 17:14
Wyszedłem z założenia, że to zabawa służąca dowiedzeniu się jak inni oceniaja moje "dzieło", więc swój głos tylko by fałszował wynik.
Szanuję Twoje zdanie; mam podobne.
Podajcie mi w końcu jakiś link do 'instrukcji obsługi głosowania'!
Dzięki.

muflon
01-02-2005, 17:15
Nie kombinuję! Naprawdę nie wiem ile glosów oddać i jak :cry:
OK, biorę to za dobrą monetę :)

- Klikasz "Album"
- Wchodzisz do "Zdjęcie roku 2004"
- I przy kazdym zdjęciu:

- klikasz na "Oceny" (najwygodniej, "open in a new tab", skoro używasz Firefoxa)
- wybierasz ocenę z listy 1-5
- klikasz "Wyślij"

Nie można głosować kilka razy, o ile pamiętam, to chyba głosować mogą tylko zarejestrowani użytkownicy.

Jurek Plieth
01-02-2005, 17:22
OK, biorę to za dobrą monetę :)

- Klikasz "Album"
- Wchodzisz do "Zdjęcie roku 2004"
- I przy kazdym zdjęciu:...
Czyli należy oddać tyle głosów, ile jest zdjęć? A co jeśli odda się mniej? Wszystkie będą nieważne (w analogii do prawdziwych wyborów? :wink: )?

tpop
01-02-2005, 17:27
Czyli należy oddać tyle głosów, ile jest zdjęć? A co jeśli odda się mniej? Wszystkie będą nieważne (w analogii do prawdziwych wyborów? )?

nie. nie bedzie. Idz juz i glosuj, sam sie przekonasz. "Tego sie nie da spartolic"

Jurek Plieth
01-02-2005, 17:45
Czyli należy oddać tyle głosów, ile jest zdjęć? A co jeśli odda się mniej? Wszystkie będą nieważne (w analogii do prawdziwych wyborów? )?

nie. nie bedzie. Idz juz i glosuj, sam sie przekonasz. "Tego sie nie da spartolic"
To nie jest żadna odpowiedź!
Czy mogę oddać tylko jeden głos? Albo np. tylko trzy?

tpop
01-02-2005, 17:50
To nie jest żadna odpowiedź!
Czy mogę oddać tylko jeden głos? Albo np. tylko trzy?
A co Ci podpowiada logika? Bo mnie ze jeden glos na kazde zdjecie. Poza tym zanim zadasz kolejne pytanie zapoznaj sie moze z regulaminem i przeczytaj go powoli i dokladnie.
Punkt 4a mowi: "Każdy oceniający proszony jest o ocenienie wszystkich zdjęć biorących udział w konkursie"

muflon
01-02-2005, 17:51
Czyli należy oddać tyle głosów, ile jest zdjęć? A co jeśli odda się mniej? Wszystkie będą nieważne (w analogii do prawdziwych wyborów? :wink: )?
Jurrrrek, bo się zdenerrrwuję ;-) Nie należy (głosy bedą ważne i bez tego), ale w "regulaminie" (dostępnym z linka na kazdej stronie forum, na górze, w zakładce "Ogłoszenie") stoi, że:
Każdy oceniający proszony jest o ocenienie wszystkich zdjęć biorących udział w konkursie (tak aby każde zdjęcie miało zbliżona ilość ocen)

Jurek Plieth
01-02-2005, 18:01
Jurrrrek, bo się zdenerrrwuję ;-) Nie należy (głosy bedą ważne i bez tego), ale w "regulaminie" (dostępnym z linka na kazdej stronie forum, na górze, w zakładce "Ogłoszenie") stoi, że:
Każdy oceniający proszony jest o ocenienie wszystkich zdjęć biorących udział w konkursie (tak aby każde zdjęcie miało zbliżona ilość ocen)
Dzięki, nie mogłeś tak od razu :wink:
Żałuję, że nie wziąłem udziału w dyskusji na ten temat :cry: Ten punkt jest IMHO zupełnie bez sensu. Już teraz, przy kilkudziesięciu 'konkursowiczach' niemożliwe jest w miarę obiektywne podzielenie tych punkcików. A co, gdyby tak wystartowało dwustu ludzi?
Masakra :shock:

muflon
01-02-2005, 18:35
Żałuję, że nie wziąłem udziału w dyskusji na ten temat :cry: Ten punkt jest IMHO zupełnie bez sensu. Już teraz, przy kilkudziesięciu 'konkursowiczach' niemożliwe jest w miarę obiektywne podzielenie tych punkcików.
Zgadza się, dlatego można z góry zapomnieć o ocenianiu "porównawczym". Ja po prostu otworzyłem sobie każde zdjęcie i oceniłem wg zasady "jakie odczucia wywołuje" :), bez odniesienia do innych fotek. Inaczej się rzeczywiście przy takiej ilości nie da.

Co mi się też nie do końca podoba, to to, że trochę fotek wrzuconych jest przez ludzi, którzy napisali na forum tylko kilka postów, albo wręcz żadnego - i data założenia konta jest gdzieś w okolicy ogłoszenia konkursu... Nic rzeczonym zdjęciom zresztą nie ujmując (ekrowa).

Jurek Plieth
01-02-2005, 18:43
Zgadza się, dlatego można z góry zapomnieć o ocenianiu "porównawczym". Ja po prostu otworzyłem sobie każde zdjęcie i oceniłem wg zasady "jakie odczucia wywołuje" :), bez odniesienia do innych fotek. Inaczej się rzeczywiście przy takiej ilości nie da.
No to ja zrobię jeszcze inaczej. Wybiorę IMHO pięć najlepszych zdjęć, którym przyznam odpowiednio: 1, 2, 3, 4 i wreszcie 5 punktów.

muflon
01-02-2005, 18:58
Wybiorę IMHO pięć najlepszych zdjęć, którym przyznam odpowiednio: 1, 2, 3, 4 i wreszcie 5 punktów.
Tylko że przy przyjętych regułach, w ten sposób wyświadczysz niedźwiedzą przysługę ok. trzech z nich :) (zaniżysz średnią poniżej tych, które Twoim zdaniem były gorsze :?: )

tpop
01-02-2005, 19:00
No to ja zrobię jeszcze inaczej. Wybiorę IMHO pięć najlepszych zdjęć, którym przyznam odpowiednio: 1, 2, 3, 4 i wreszcie 5 punktów.
Jest konkurs, jest jego regulamin w ktorym mowa (prosba) o ocenianiu wszystkich zdjec a Ty musisz oczywiscie po swojemu! Nie podoba sie regulamin, nie podoba sie konkurs? To nie bierz w nim udzialu i nie probuj robic teraz rewolucji. Byl czas na dyskutowanie nad formula konkursu i ten czas juz sie skonczyl. Kazdy mial mozliwosc zaproponowania swojej wizji. A skoro juz wziales udzial to dostosuj sie do regulaminu. Mysle ze reszta bioracych udzial bedzie wdzieczna.

Jurek Plieth
01-02-2005, 19:10
Byl czas na dyskutowanie nad formula konkursu i ten czas juz sie skonczyl.
Też masz rację :mrgreen:

Tomasz Golinski
01-02-2005, 20:52
Jurek Plieth, argumenty, które podajesz podnosiłem, Muflon również. Nawet była propozycja zastosowania tgo systemu, o którym mowisz: 1,2,3,4,5.

Jurek Plieth
01-02-2005, 21:35
Jurek Plieth, argumenty, które podajesz podnosiłem, Muflon również. Nawet była propozycja zastosowania tgo systemu, o którym mowisz: 1,2,3,4,5.
Widać akurat było to w okresie, kiedy byłem mało aktywny na forum.

hazan
02-02-2005, 03:01
Na koniec konkursu postaram sie ( jesli bede mial na tyle czasu ) wyciagnac z bazy ilosc glosow na zdjecia + srednia ocene - czyli bedzie wszystko - wiec prosze nie wymyslajcie problemow. W dziale download zamieszcze excela tak aby kazdy mogl sie przekonac ile bylo glosow i na kogo.

Podkresle jeszcze raz ze zrobie to jesli mi czas na to pozwoli - przypomne rowniez ze to zabawa i nalezy tak to traktowac :)

Vitez
02-02-2005, 19:11
W dziale download zamieszcze excela tak aby kazdy mogl sie przekonac ile bylo glosow i na kogo.

Da sie rowniez wyciagnac kto jak glosowal :twisted:

hazan
02-02-2005, 20:39
W dziale download zamieszcze excela tak aby kazdy mogl sie przekonac ile bylo glosow i na kogo.

Da sie rowniez wyciagnac kto jak glosowal :twisted:

oczywiscie ze sie da ale to duzo zabawy - duzo tabel trzeba po polach kluczowych laczyc w accessie lub napisac zapytanie sql.

Vitez
03-02-2005, 01:16
Moja wypowiedz nie byla pytaniem tylko grozba ;)