Sigma 150/2.8 czy Sigma 180/3.5

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kosmo
    Początki nałogu
    • 2006
    • 312

Sigma 150/2.8 czy Sigma 180/3.5

Zastanawiam się nad jednym z tych szkieł. Czy sa lepsze od Canona 100/2.8 ? Czy mozna te szkła postawic smiało na jednej półce. czytałem kiedyś opiniena forum, ze np Sigma 105/2.8 ma kiepski bokeh w porównaniu z Canonem 100. czy ta sytuacj apowtarza się w przypadku np Sigmy 150.
    Może ktos miał już stycznośc z tymi szkłami i mógłby coś doradzić. Sigma 180 ma rewelacyjne opinie w sieci, ale nie wie mczy dla mne nei za długa i poza tym drozsza o jakieś 600zł.

Będę wdzięczy o wszelkei wskazówki
    Ostatnio edytowany przez Kosmo; 8140.
    www.dolinanarwi.com.pl
  • slawi_3000
    Uzależniony
    • 2006
    • 568

Osobiście nie robię makro, ale mój idol od zdjęć przyrodniczych i makro, Piotr Naskręcki z Harvardu używa tylko Sigmy 180 z wielkimi rezultatami. Ja nie miałbym wahań szukając makroobiektywu ucieczkowego.

Polecam np. żaby z portalu Naskręckiego

Komentarz

• Kosmo
      Początki nałogu
      • 2006
      • 312

Żaby fajne, ale tylko kilka bardzo dobrych :-) Zawsze makro robiłem Sigma 105/2.8 (cześć zdjęc w stopce), ale chyba przyszedł czas na coś dłuższego i dalsze experymenty
      www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• frikmen
        Bywalec
        • 2006
        • 158

Bokeh

nie wiem do czego potrzebujesz tych szkieł..ale zwróciłes uwagę na bokeh

bokech ze 150 nie wyglada wcale zle
        http://www.pbase.com/miljenko/ccrm_bokeh_tests
        obiektyw zgrabny i ostry od pełnej dziury

50 macr sigmy tez wcale ladnie rozmywa
        http://www.pbase.com/image/44331856

Mike Johnston - bardzo lubie felietony tego goscia

robił swoj własny ranking obiektywów - kryterium to bokeh
        w małym obrazku zwykle wygrywała leica
        ale stara /nie USM/ setka makro Canona dostała maxa 10 pt
        obiektyw jest jak na obecne standarty wolny ale bardzo lubie z niego foty

do sciagniecia w pdf tu: http://free.art.pl/fotografie/main.p...nston#johnston lub tu

Komentarz

• Kosmo
          Początki nałogu
          • 2006
          • 312

Dzięki za linki. Wybrałbym teraz Sigme 150 (180 może być troche za długa), ale kusi mnie tez Canon 100, bo kosztuje tylko troszkę mniej niż Sigma 150
          www.dolinanarwi.com.pl

Komentarz

• pitfuszyl
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 21

Podobno genialny do macro jest Tamron 180/3.5 http://www.tamron.com/lenses/prod/180mm.asp
            --
            "Podchodź do tematu fotografowanego miękko, na czubkach polców. Ręka w aksamitnej rękawiczce, oko jastrzębia..."

Komentarz

• icik
              Bywalec
              • 2006
              • 159

Też zastanawiam się nad sigmą 150/2,8 ale po testach wychodzi że ma kiepski AF, który jednak można "naprawić" w serwisie w ramach gwarancji.

KOSMO - i co wybrałeś?
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              Oficjalne stanowisko SIGMY w sprawie AF.

Precyzja działania systemu Auto Focus:

Z przyjemnością informujemy, iż wszelkiego rodzaju problemy pojawiające się w działaniu systemu AF (dotyczące obiektywów Sigma) są rozwiązywane w serwisie Sigma.

Problem precyzji działania AF pojawił się wraz z nastaniem fotografii cyfrowej i dotyczy precyzji działania AF w aparacie - wszystkie analogowe lustrzanki współpracują z każdym z obiektywów Sigma w 100% precyzyjnie. Każdy obiektyw Sigma jest fabrycznie skalibrowany poprawnie i może wymagać korekty jedynie w przypadku nieprecyzyjnego systemu AF aparatu.

Sigma Corporation wychodząc na przeciw potrzebom użytkowników lustrzanek cyfrowych wyposażyła polski serwis w sprzęt do kalibracji AF. Kalibracja polega na dostrojeniu elektroniki sterującej pracą obiektywu – bez ingerencji w aparat.

W przypadku stwierdzenia powtarzającego się ostrzenia poza punktem należy:

1. Umówić mailowo z serwisem termin kalibracji: [email protected]
              2. W umówionym terminie przesłać do serwisu obiektyw wraz użytkowanym aparatem (dany egzemplarz body wykazuje często różne odchylenia niezależnie od modelu)
              3. Dla usprawnienia do wysyłki załączyć opis występującego problemu.

Kalibracja wykonywana jest w ramach gwarancji nieodpłatnie.

Serwis zastrzega sobie prawo do obciążenia nadawcy kosztami manipulacyjnymi w przypadkach ewidentnie nieuzasadnionego przesłania obiektywu do kalibracji.
              Ostatnio edytowany przez icik; 6700. Powód: Automerged Doublepost
              Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Komentarz

• Magus
                Bywalec
                • 2007
                • 110

Ja właśnie zamówiłem sigmę 150 f 2,8 APO HSM DG IF EX - zobaczymy jak pójdzie na FF
                Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
                Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8

Komentarz

• Niedzwiedz
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 578

Magus , pochwalisz sie juz jak bedziesz mial 150 na FF, mialem ja w nikonie poporostu rewlacyjne szklo i hcetnie wroce do niego na FF
                  www.mariuszspruch.pl - fotografie ślubne
                  www.mariuszspruch.blogspot.com - fotoblog

Komentarz

• SAM
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 206

Zamieszczone przez pitfuszyl
                    Podobno genialny do macro jest Tamron 180/3.5 http://www.tamron.com/lenses/prod/180mm.asp
                    Mogę to tylko potwierdzić.
                    Jak się trafi dobrze z GO to nie trzeba ostrzyć w PS.:rolleyes:

P.S. Tu macie link do galerii która jest napstrykana Tamronem 180.
                    Ja jeszcze tyle nie mam.
                    http://www.pbase.com/allonkira/bugs_...favorit_images
                    Ostatnio edytowany przez SAM; 3309.

Komentarz

• moregun
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 351

ostatnio robiłem 70-200 f4 z trezma pierscieniami - jak na moje oko wyszło 1:1 albo jeszcze lepiej wieczorem zfoce linijke to może podeśle fotkę polecam pierścionki mozna za 350-400 dostać - ja mam tylko pożyczone - dzieki krzychoo

Komentarz

• jotes25
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3609

Zamieszczone przez moregun
                        ostatnio robiłem 70-200 f4 z trezma pierscieniami - jak na moje oko wyszło 1:1 albo jeszcze lepiej wieczorem zfoce linijke to może podeśle fotkę polecam pierścionki mozna za 350-400 dostać - ja mam tylko pożyczone - dzieki krzychoo
                        Linijki nie ma potrzeby fotografować. Przy trzech pierścieniach i ogniskowej ok. 70mm wychodzi skala 1:1.

Komentarz

• Magus
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 110

Zamieszczone przez Niedzwiedz
                          Magus , pochwalisz sie juz jak bedziesz mial 150 na FF, mialem ja w nikonie poporostu rewlacyjne szklo i hcetnie wroce do niego na FF
                          Właśnie dostałem potwierdzenie, że dojdzie do mnie w środę lub czwartek

Napiszę co i jak i wrzucę jakieś foty.
                          Canon 5D + BG-E4 + Ee-S + 580 EX mkII + Gossen + Manfrotto + Elinchrom
                          Canon 24-70 f/2.8 + 85 f/1.2 mkII + Sigma 150 f/2.8

Komentarz

• Kubaman
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4709

Juza poleca do makro Sigmę 180mm
                            JuzaPhoto è il più grande portale di fotografia in Italia dove puoi creare la tua pagina personale, partecipare al forum, leggere recensioni di fotocamere e obiettivi, trovare i migliori luoghi dove fotografare e tanto altro!
                            www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

• trollu2

ja przez ostani tydzień biegam sobie z porzyczonym Tokina AT-X M 100 D f/2.8 MACRO CANON i jestem bardziej niż wniebowzięty. przy 30cm 1:1 i wspanaiłe ostrzenie; jak będe musiał oddać to nie wiem czy nie zdecyduje się kupić własnej

Komentarz

Pracuję...