Jak ustawiacie ostrość w nocy lub gdy nie ma dobrego światła i trzeba to zrobić ręcznie?
Jak ustawić ostrość w nocy?
Zwiń
X
-
Jak ustawić ostrość w nocy?
7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tamTagi: Brak -
-
Mozna zaopatrzyc sie w swoje swiatlo. Puszka jakies wspomaganie ma, zewnetrzna lampa to nawet niezle....Komentarz
-
Jeśli masz stały obiekt np. ludzi przed sobą a jest bardzo ciemno to oczywiście powinno zadziałać światło wspomagające i to wystarczy żeby AF to złapał. W 350D jest bardzo skuteczne strobo - tzw. spawarka.
Jeśli nie masz takiego obiektu przed sobą a jednak chcesz coś ustrzelić (zastanawiam się co...) to kieruj focus na jakiś punkt światła.
A jeśli chcesz zrobić "zdjęcie nocy", wystarczy ustawić ISO na 100 przymknąć przysłonę ustawić względnie krótki czas naświetlania np 1/100 i ostrością się nie przejmować.
Powinno wyjść idealnie.Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DGKomentarz
-
Wygodniej poprostu nie zdejmować dekielka z obiektywu - efekt będzie podobny
A tak na poważnie to nie wydaje mi się aby przy tych ustawieniach było coś widać w nocy, prawdą jest że ostrością wtedy nie należy się przejmować.
Wracając do tematu wątku to tak jak poprzednicy - ustawiaj ręcznie lub korzystaj z każdego możliwego źródła światła do wspomagania AFOstatnio edytowany przez stratus; 4451.Komentarz
-
Ja ustawiam na jakiś jasny punkt (np. latarnia). A nie można ustawić ostrości na tej podziałce na obiektywie?Komentarz
-
jak się ją ma to pewnie można...Komentarz
-
Kup sobie breloczek ze wskaźnikiem (laser), wyceluj najpierw nim w obiekt, potem aparatem w świecący wzorek i masz ostrość. W większości przypadków sprawdza się gdy sprzęt w zawodzie jęczy (albo nie -> usm) jeżdżąc to w jedna, to w druga stronę.EOS 30D / EOS 33 + EF 50 + EF 70-200
D700 / F80 + 14-200
Pentacon Six + 50,80,180
Bronica SQ-Ai + 50,80,150Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Nic poprostu pytam.Podaję link do zdjęcia które tak sobie pstryknąłem wczoraj i nie ma dobrej ostrości.Dlatego pytam jak wy to robicie.A po za tym chodzi mi o dobre ustawienie bo jak się ustawia i na monitorku widać że może być a póżniej zobaczy się na kompie to jest bardzo żle.7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tamKomentarz
-
Link przynajmniej u mnie nie działahttp://s004.wyslijto.pl/?file_id=89651521945913375254
Nic poprostu pytam.Podaję link do zdjęcia które tak sobie pstryknąłem wczoraj i nie ma dobrej ostrości.Dlatego pytam jak wy to robicie.A po za tym chodzi mi o dobre ustawienie bo jak się ustawia i na monitorku widać że może być a póżniej zobaczy się na kompie to jest bardzo żle.
. Na monitorku to na ogół każde jest ostre.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
a gdzie można wrzucić zdjęcie??7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tamKomentarz
-
o mnie dziala
fota troche poruszona, z tad nieostrosc a poza tym to chyba nie bylo az tak ciemno zeby nie dalo sie ustawic ostrosci- polecam lepszy statyw350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canonaKomentarz
-
No właśnie statyw mam troche lekki.A ciemno było ale mam lampę na garażu zapaliłem ją ustawiłem ostrość lampa się wyłączyła i dzięki temu jakoś wyszło a jak ustawię ostrość w jakimś punkcie np na latarni a póżniej przestawi się aparat i wykona zdjęcie to nie będzie rozmazane przypadkiem wszystko?7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tamKomentarz
-
nie jweśli nie puścisz spustuKomentarz
Komentarz