Wybor jakosci i wielkosci zdjec w 350D JPG+RAW

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miszaqq
    Uzależniony
    • 2006
    • 678

Wybor jakosci i wielkosci zdjec w 350D JPG+RAW

Zastanawiam sie czy istnieje mozliwosc wlaczenia w 350D opcji robienia zdjec w RAW + najwyzszje jakosci JPG ale Small ? bo widze ze standardowo jest tylko JPG (L,M,S) najwyzszej jakosci plus JPG gorszaj jakosci (L,M,S) plus RAW no i wlasnie ostatnia opcja ktora mnie interesuje RAW + dobrej jakosci JPG L.
    Chcialbym zaoszczedzic troche miejsca na karcie tka zeby weszlo ciut wiecej RAW'ow i zeby JPGi tym samym zapisywaly misie jak najmniejsze - mozliwe jest to z tym aparatem czy dopiero seria xxD oferuje takie mozliwosci ?
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6
  • bruckner
    Początki nałogu
    • 2006
    • 275

po co robić Raw i jpg? nie widzę sensu

Fotki Digart
    FOTOblog

Komentarz

• miszaqq
      Uzależniony
      • 2006
      • 678

np. po to zeby pozniej latwiej bylo mi wybrac kadr, czy tez sprawdzic ktore jest ostre i warte poswiecenia mu czasu na wywolywanie, wiec zapuszczam sobie JPG'i pod ACDSee i wybieram, to co mi sie podoba to wywoluje, robie tak odkad kupilem 350D i nie narzekam, miejsca na HDD tez mam dostatek wiec czemu nie ?
      chodzi mi jedynie o zaoszczedzenie miejsca na kartach bo powiedzmy dzieki temu ze JPG mialbym S zamiast L pewnie daloby sie upchnac kilka, moze kilkanascie RAW wiecej na jednej karcie 1GB, pytam gdyz wybieram sie na weekend w gory (te polskie ), posiadam 2x 1GB plus pewnie dokupie 4GB, nie posiadam databanku a laptopa targac na weekend mi sie nie chce, wiec na 6GB w sumie oszczednosc pomiedzy RAW + L JPG a RAW + S JPG bylaby pewnie rzedu kilkudziesieciu zdjec

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1709

Zamieszczone przez miszaqq
        np. po to zeby pozniej latwiej bylo mi wybrac kadr, czy tez sprawdzic ktore jest ostre i warte poswiecenia mu czasu na wywolywanie, wiec zapuszczam sobie JPG'i pod ACDSee i wybieram, to co mi sie podoba to wywoluje, robie tak odkad kupilem 350D i nie narzekam, miejsca na HDD tez mam dostatek wiec czemu nie ?
        A czy mając tylko tryb RAW nie możesz na komputerze podejrzeć kadrów itp? Fastone posiada błyskawiczny podgląd miniaturek zawartych w RAW - no, chyba, że masz sporą kartę i nie boisz się zbyt szybkiego zapełnienia bufora przy zdjęciach seryjnych Dla mnie osobiście tryb RAW+JPG to marnotrawstwo miejsca na karcie...
        Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• ewg
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1079

Zapisywanie wyłącznie w RAW daje dokładnie taki efekt, tzn w każdym .CR2 zawsze zaszyty jest mały jpeg. Problem w tym, że nie ma softu do wygodnego kopiowania tych jpegów do oddzielnych plików. Natomiast większość programów RAW do podglądu i wstępnej selekcji cyfrowych negatytwów wykorzystuje właśnie tego zaszytego jpega, bo tak jest po prostu dużo szybciej.

Natomiast jak zapisujesz w trybie RAW+JPEG, ten zaszyty jepeg w .cr2 jest już pełnych rozmiarów! Czyli oprócz negatywu nagrywasz 2x tego samego pełnego jpega (zaszyty i osobny jpeg). - Odradzam.

Jak kiedyś szukałem jakiegoś patentu na odprucie lub chociaż wykrycie parametrów tego jpega, to nawinęły mi się takie nazwy programów jak BreezeBrowser i IrfanView. Żaden z nich nie okazł się przydatny do masowego i szybkiego odpruwania zaszytych jpegów przed właściwą selekcją zdjęć.

Przydałby się jakiś sprytny programik. Zna ktoś?

Komentarz

• miszaqq
            Uzależniony
            • 2006
            • 678

widze ze watek schodzi troszke z tematu, no wiec nie chodzi mi o udowadnianie wyzszosci zapisu RAW nad zapisem RAW+JPG lub odwrotnie, wiec ze moge sobie podgladac RAW'y np to co robie dzis od rana w Adobe lightroom'ie Beta 4, tylko ze wlasnie to mi troszke zamula kompa, stad tez wole miec oddzielnego RAW i oddzielnego JPG'a do przegladania, chodiz mi tylko o to czy istnieje mozliwosc zmiany domyslnego RAW + L JPG w 350D na RAW + S JPG ? jedyne miejsce jakie chce oszczedzac to roznica pomiedzy tymze wlasnie L JPG a S JPG a to juz nie malo, mysle ze na 3-4 zdjeciach mozna zaoszczedzie miejsca na 1 RAW. A wiec da sie zrobic RAW + Small JPG w 350D, czy tez nie ??

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Próbowałeś programu do przeglądania zdjęć Faststone Image Viewer (freeware)? Nie ma w nim mowy o zamuleniu kompa, a podgląd JPG w RAW jest jak pisałem wcześniej błyskawiczny - jak w przegladaniu zwykłych JPG. Czyli klikasz na zdjęcie RAW i masz błyskawiczny podgląd zaszytego JPG...
              A co do Twojego stricte pytania: ja nie znam odpowiedzi
              Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• ewg
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1079

A wiec da sie zrobic RAW + Small JPG w 350D, czy tez nie ??
                A przeczytałeś dokładnie co napisałem (-liśmy)??

Odpowiedź na Twoje pytanie jest pozytywna, choć nie wprost. I wcale nie chodzi o udowadnianie wyższości...

Myślę, że warto trochę pociągnąć temat w stronę szybkiego wydobywania już na kompie zaszytych w cr2 jpegów, zamiast twierdzić, że wątek zbacza i upierać się przy pewnie z góry straconej (bo niemożliwej bez zmian producenta body) opcji RAW+JPG(S).

Komentarz

• rolaj
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 584

Zamieszczone przez bruckner
                  po co robić Raw i jpg? nie widzę sensu
                  Sie troche zdenerwowałem. Kolega miszaqq pyta, czy jest taka opcja, (zdefiniowana do jego aparatu) odpowiedź brzmi nie. i nie widzę sensu w ogłaszaniu, że sie nie widzi sensu w fotografowaniu RAW+jpg. Masa ludzi fotografuje tylko w jpg i robią takie zdjęcia, że potem urywa głowę. Równie wiele, nieraz ci sami, robią RAW+jpg bo tak im się śpieszy. Wierz mi, są tacy. To ma sens. Posłuchaj, poczytaj, pooglądaj, poczekaj, pomyśl, powodzenia!

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez rolaj
                    Sie troche zdenerwowałem. Kolega miszaqq pyta, czy jest taka opcja, (zdefiniowana do jego aparatu) odpowiedź brzmi nie. i nie widzę sensu w ogłaszaniu, że sie nie widzi sensu w fotografowaniu RAW+jpg. Masa ludzi fotografuje tylko w jpg i robią takie zdjęcia, że potem urywa głowę. Równie wiele, nieraz ci sami, robią RAW+jpg bo tak im się śpieszy. Wierz mi, są tacy. To ma sens. Posłuchaj, poczytaj, pooglądaj, poczekaj, pomyśl, powodzenia!
                    Zgadzam się całkowicie. Też nie wiem po co cała ta filozofia.
                    W 350D nie da się robić RAW+JPG small . Czego ja też bardzo żałuję.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• miszaqq
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 678

dzieki za odpowiedz, a czy w takim razie jakies aparaty Canona z wyzszej polki maja taka opcje ? tzn. chodzi mi o mozliwosc wyboru wielkosci i jakosci JPG'a robionego razem z RAW. 30D ? 5D ? a moze oczekiwany 40D bedzie to mial, w sumie moj obiekt porzadania w tym roku (wychodzac z zalozenia ze skoro 30D mi sie podoba, a 40D generalnie nie moze byc gorszy od poprzednika)

Komentarz

• rolaj
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 584

Już 20D ma. Nawet mały mały jpg. Można stopniować wielkośc kompresji dodatkowego jotpega, z tych - jak sądzę - powodów, o które Ci chodzi
                        Ostatnio edytowany przez rolaj; 5875.

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18793

dzieki za odpowiedz, a czy w takim razie jakies aparaty Canona z wyzszej polki maja taka opcje ? tzn. chodzi mi o mozliwosc wyboru wielkosci i jakosci JPG'a robionego razem z RAW. 30D ? 5D ? a moze oczekiwany 40D bedzie to mial, w sumie moj obiekt porzadania w tym roku (wychodzac z zalozenia ze skoro 30D mi sie podoba, a 40D generalnie nie moze byc gorszy od poprzednika)
                          W 30D jest tak samo jak w 20D. Także w 40d będzie myślę bez zmian pod tym względem.
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• Krisspy
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 131

A czy 300D z "poprawionym" rosyjskim softem nie ma czasem takiej opcji?
                            Jeżeli tak, to może trzeba poczekać?

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez Krisspy
                              A czy 300D z "poprawionym" rosyjskim softem nie ma czasem takiej opcji?
                              Jeżeli tak, to może trzeba poczekać?
                              Wątpię. W 300D były pewne funkcje ordynarnie poblokowane ale tylko softowo. W 350D canon się już wycwanił i nie sądzę żeby coś dało się polepszyć. Obawiam się że w 400D jest dokładnie tak samo.
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...