Zdjęcia na śniegu

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Novaro
    Coś już napisał
    • 2007
    • 65

Zdjęcia na śniegu

W jakim trybie najlepiej wykonywać zdjęcia na śniegu żeby wyglądały naturalnie, mi z natury wychodzą zawsze zbyt ciemne co już na wejściu pokazuje histogram, mimo zmian korekty jakoś nie mogę trafić w odpowiednie ustawienie może to wina kita bo taki narazie posiadam niestety będzie lepszy nie będzie śniegu macie jakiś patent (dzień bez słońca )
  • Banan70

no właśnie, mnie wychodzą takie jakieś szare.

Dziś zrobiłem: ISO 400, 1/400 f:14, AEB na +1, WB - Auto

... i zdaję sobie sprawę z tego że śnieg nie jest biały tylko przezroczysty. Jego biel jest w naszym mózgu, a sam śnieg załamuje tylko światło i zależy od koloru światła i otoczenia. Śnieg przy lampach ulicy będzie taki żółty, czy pomarańczowy.
    No ale - śnieg ma być biały na zdjęciu :-) - jak do tego zmusić aparat ?
    Ostatnio edytowany przez Gość; 9277.

Komentarz

• Novaro
      Coś już napisał
      • 2007
      • 65

Właśnie mi takie same wychodzą więc nie jestem sam.Chyba ktoś nam pomoże!!!
      Ostatnio edytowany przez Novaro; 8972.

Komentarz

• Viracocha
        Uzależniony
        • 2004
        • 853

Zamieszczone przez Novaro
        W jakim trybie najlepiej wykonywać zdjęcia na śniegu żeby wyglądały naturalnie, mi z natury wychodzą zawsze zbyt ciemne co już na wejściu pokazuje histogram, mimo zmian korekty jakoś nie mogę trafić w odpowiednie ustawienie może to wina kita bo taki narazie posiadam niestety będzie lepszy nie będzie śniegu macie jakiś patent (dzień bez słońca )
        To nie wina kita, ale nieprawidłowego naświetlenia. Nie wiem jak na to wpadłeś, że to może być wina obiektywu. Światłomierze, jak może wiesz, są skalibrowane według powierzchni odbijających 18% (najczęściej), czyli szarych. Jeśli fotografujesz motywy tonalnie szare, możesz śmiało zdać się na światłomierz, ale jeśli obiekty są czarne lub białe, musisz wprowadzić korekcję dla wskazania światłomierza lub brać pomiar np. z szarej karty.
        W konkretnym przypadku śniegu, trzeba będzie wprowadzić korekcję około 1,5 EV.
        Ostatnio edytowany przez Viracocha; 68.

Komentarz

• wojtek_j
          Początki nałogu
          • 2006
          • 352

ja wczoraj robiłem sobie nocne fotki a raczej chciałem narazie ustawienia zobaczyć i wychodzi mi coś takiego:

a po małem obróbce jest coś takiego:

Mało tu ładnego śniegu.Noże ktoś powie co jest żle i jak ustawić ostrość?
          7d / 580 EXII / 430ex / 10-22 / 17-55 2.8 / 24-105 / 70-300 is / 50 1.4 / filtry i różne tam

Komentarz

• Saurus
            Początki nałogu
            • 2006
            • 269

Novaro: ten tekst powinien sporo wyjaśnić http://www.fotosite.pl/index.php?tit...ystem_strefowy .
            Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
            "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• ynse
              Coś już napisał
              • 2006
              • 76

Generalnie to metodę można przyjąć taką: korekcja +1.7EV na JPG i +2.0EV dla RAW w przypadku fotografowania śniegu w dzień (przy założeniu, że śnieg to większość fotografowanej sceny).

wojtek_j: w przypadku oświetlenia kilkoma źródłami światła śnieg nie ma szans wyjść jednolicie biały w nocy. Ostrość najlepiej ustawiać ręcznie obliczając przy okazji głębię ostrości (kalkulatorów głębi ostrości w internecie jest całe multum) tak, żeby pi razy oko co to chcesz było w jej obrębie. Na automatykę ustawień aparatu w nocy bym nie liczył.
              Nocna fotografia

Komentarz

• kris75
                Początki nałogu
                • 2006
                • 413

ja na silne slonce na sniegu robie tak: pomiar punktowy na najasniejsze miejsce w sniegu +korekcja 1/3EV
                ________
                Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                Immanuel Kant

Komentarz

• januszP.
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 634

Polecam te fragmenty książki. Jest równiez jasno omówiony ten temat

Komentarz

• donald7000
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 382

Polecam "Ksiazka o fotografowaniu" Pana Mroczka, opisuje dosc dokladnie jak fotografowac snieg.
                    Generalnie trzeba zrobic korekcje na + 1/2~ 1/3, potestuj rozne ustawienia, w koncu masz cyfrowke mozesz cykac do bulu, ale obserwuj swoje poczynania i mysl.

Komentarz

• orte
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 172

Wczoraj jak wróciłem z pracy to zastałem "gościa" w ogrodzie.
                      Złapałem aparat, ustawienia były: AWB, ekspozycja bez korekty, RAW,
                      nie "ciągnięte" w DPP, pełna klatka, EXIF pod fotką.
                      Kolor sniegu raczej OK ? Aha, robione przez szybę ;(

Komentarz

• donald7000
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 382

Akurat sniegu masz tylko polowe kadru, wiec i pomiar byl zupelnie inny.

Komentarz

• orte
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 172

W sumie masz rację, bo wcześniejsze zdjęcie (u mnie) psa jest wyraźniej szare (tzn. śnieg), hmm.
                          Tylko wtedy miałem nie poustawiany monitor, widzę że trzeba wprowadzić "korektę"

Komentarz

• donald7000
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 382

Wiec do dziela, bo u mnie sniegu juz nigdzie nie ma

Komentarz

Pracuję...