30D taniej niz 10 i 20D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wariat

30D taniej niz 10 i 20D

Witam!

Zaszla potrzeba dokupienia drugiego body, obok mojego 20D. Otwarlem Allegro bedac zainteresowanym glownie 10D lub ewentualnie D60 bo stare to tanio. I zdziwko... Jesli chodzi o uzywany sprzet to z serii dwucyfrowej najtansze sa (i nie chodzi mi o pojedyncze aukcje, a o srednia) aparaty Canon D30. 20 i co dziwniejsze 10 sa drozsze. I tu pojawia sie watpliwosc.
    Czy wiadomo cos o jakichs powaznych problemach w 30tce? Czy ta niska cena (body ponizej 1kPLN lub z tanimi szklami do 1.2kPLN) spowodowana jest czyms konkretnym, czy po prostu tak wyszlo, i jesli juz to zamiast dokupic slabsze body do jzu posiadanego nalezy ultra tanio dokupic body lepsze?

Any ideas?
  • himi
    Zablokowany
    • 2006
    • 2638

d30 i 30d to dwa zupełnie różne aparaty kolego...

Komentarz

• M_Kuron
      Coś już napisał
      • 2006
      • 54

Canon D30 jest starszy od D60, więc raczej powinien byc tanszy.
      Poza tym na allegro są aukcje a nie tylko kup teraz

www.maciejkuron.pl

Komentarz

• wariat

No tak, takiego obrotu sprawu nie przewidywalem. Ceny podaje oczywiscie z aukcji kup teraz wiec tu nie ma bledu.
        Wszystko staje sie jasne (poza nomenklatura nazewnicza ;-) )

Dzieki za informacje... starszy niz D60 to daje do myslenia, bo ten byl juz praktycznie poza moja granica ... byc moze lapszym rozwiazaniem w takim razie okaze sie 300D z radzieckim softem... w kazdym razie wszystko jasne.

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

D30 to już zabytek klasy zerowej .
          Tutaj masz jego dokładny opis. Generalnie nie polecam nawet jako rezerwowy.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Jako rezerwowy (ale w pełnym tego słowa znaczeniu - nie jako drugie body, z innym szkłem, tylko na "wszelki wypadek", awarii głównego) - dlaczego nie? :-D
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• maxbmx
              Początki nałogu
              • 2006
              • 364

przesadzacie widziałem duzo dobrych zdjec z d30. Wiadomo ze to nie 30d (szumy, AF, ISO itd) ale jako rezerwowe body w 100% sie sprawdzi! z reszta kiedys kosztował 10tys zł i uzywali go profesjonalni reporterzy.
              Moje zdjęcia
              RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• adam1004a
                Początki nałogu
                • 2006
                • 270

d30 - wolalbym i tak niz hybryde fuji z marketu za jedyne 999zl d30 jako startowy aparat, sprzet do eksperymentow jest idealny. czasem mam wrazenie ze na cb sa sami szczesliwcy ktorzy skreslaja co sobote 6 w totka. 8mln pix imho nie jest potrzebne amatorowi. ja sie przesiadlem z s602 na 350d w wakacje bo mi sie fuji rozlecialo. jak by sie hybryda nie rozpadla to pewnie jeszcze bym nie inwestowal w canona. szumy, iso, super szybki af da amatora czesto nie ma az takiego znaczenia. pisanie od 30d jako o zabytku imho nie ma sensu. bo jak mam to rozumiec - lepiej kupic super nowa hybryde z melodyjkami, wygaszaczem ekranu niz "stara" lustrzanke, ktora daje mozliwosc poznania swiata przez judasz.

wiem ze sie ciut minalem z tematem bo to mialo byc jako 2 body dla profi jak mniemam. bo po co amatorowi 2 body???
                5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Ja jako rezerwowe tarktuję body, które w pełni (funkcjonalnie) może zastąpić pierwsze. W moim przypadku D30 nie spełnia tego kryterium. Zbyt mała rozdzielczość, za duże szumy, wolny jak diabli, brak ETTL II. Malutki bufor. Oczywiście dawniej go używali. Kiedyś używali też mieszkowych i to reporterzy. Tyle że tu mówimy o rezerwie w stosunku do 20D. Jakbym miał dać za niego 1200zł to wolę dołożyć kilka stów i mam używanego (w dobrym stanie) 350D. Nie wiem też czy kolega używa np. obiektywów EF-S. Bo w D30 nawet jeśli zostaną przerobione to mogą uszkodzić aparat.

Adam1004a szczerze mówiąc to nie wiem co miałeś na myśli pisząc te sentencje o hybrydach, melodyjkach i totolotku. Bo jeśli Twoim celem było mi dowalić to jest mi tylko przykro. Jeśli nie to piszesz nie na temat co zresztą sam przyznałeś.
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• MARANTZ
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 928

Jeżeli masz szkła typu EF-S to D30 rezerwowym być nie może. Nie będą pasować.
                    FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Uzywane, niezajezdzone 350D moze byc znosna rezerwa dla 20D.

Komentarz

Pracuję...