potrzebna porada:)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maslo
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 39

potrzebna porada:)

Zastanawiam sie nad kupnem nowego obiektywu.
    Mam "trabanta"(300d) i myslalem o dokupieniu do niego Canon EF28-135 1/3.5-5.6 IS USM. Dobry jest to pomysł?? Potrzebne mi szkło uniwersalne...

i jeszcze cos. Moze mi ktos doradzic jak zaczac i za co sie brac, aby na fotografii troche sobie dorobic. sporo potrafie, ale ciagle sie ucze. od czego powinnienem zaczac??
    Canon 300d | 300 || canon 100-200 4,5 | kitowy | sigma 28-105 | 380EX i kilka M42 ||
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Odnośnie szkła : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=3024

Komentarz

• tymoteusz
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 18

Zamieszczone przez maslo
      od czego powinnienem zaczac??
      wg mnie najlepiej zacząć od koncertów.
      Tam zawsze najwięcej światła i kolorów. Na początek dobre są widoczki- masz duzo czasu na rozmyślanie no i ci nie uciekną.
      Potem może zwierzątka.
      Najciekawsi są ludzie. od portretów nie daleka droga do zbajerzonych zdjęć ślubnych z czego juz zaczniesz mieć pieniądze.

A jeśli chodzi o obiektywy to zawsze te co są tanie i uniwersalne to się do niczego nie nadają.
      Pomyśl o przejściówce eos na M42 - tanie obiektywy i dobra jakość.

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez maslo
        Zastanawiam sie nad kupnem nowego obiektywu.
        A jaki obiektyw masz obecnie?

Zamieszczone przez maslo
        Mam "trabanta"(300d) i myslalem o dokupieniu do niego Canon EF28-135 1/3.5-5.6 IS USM. Dobry jest to pomysł??
        Nieszczególny. Pozbędziesz sie szerzych perspektyw.
        To tak jak koniowi zakłada się klapki na oczy :-)

Zamieszczone przez maslo
        Potrzebne mi szkło uniwersalne...
        Szukaj czegoś od 17/18mm a kończącego sie od 50mm wzwyż.

Zamieszczone przez maslo
        i jeszcze cos. Moze mi ktos doradzic jak zaczac i za co sie brac, aby na fotografii troche sobie dorobic (...) od czego powinnienem zaczac??
        Znaleźć dobrego mistrza/profesfonalistę i zaangazować się jako asystent.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• maslo
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 39

Zamieszczone przez gwozdzt
          A jaki obiektyw masz obecnie?
          mam standard canona 17-55 i sigme 28-105 3.8-5.6 UC-III, ale nie jestem z niej zadowolony, bo ma lekki defekt.
          Canon 300d | 300 || canon 100-200 4,5 | kitowy | sigma 28-105 | 380EX i kilka M42 ||

Komentarz

• tymoteusz
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 18

To jest dobre, ale czas trzeba mieć

Komentarz

• maslo
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 39

myslalem o tym, ale mieszkam w ostrowcu świętokrzyskim (niewielkie miasto w świętokrzyskim) i malo w nim profesjonalistow, ktorzy moga mi pomoc.

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez maslo
                malo w nim profesjonalistow, ktorzy moga mi pomoc.
                Nie szukaj kogoś, kto miałby Ci pomóc;
                lecz takiego, któremu Ty mógłbyś na początek pomagać...
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Zamieszczone przez maslo
                  mam standard canona 17-55 i sigme 28-105 3.8-5.6 UC-III, ale nie jestem z niej zadowolony, bo ma lekki defekt.
                  Canona EF-S 17-55 2.8 IS czy KIT 18-55?
                  To zasadnicza różnica - pierwszy jest całkiem ok, natomiast drugi.. powiedzmy że zależy od egzemplarza ;-)

Zamieszczone przez maslo
                  myslalem o tym, ale mieszkam w ostrowcu świętokrzyskim (niewielkie miasto w świętokrzyskim) i malo w nim profesjonalistow, ktorzy moga mi pomoc.
                  Obawiam się że i w Warszawie czy Krakowie wcale tak lekko nie jest zarobić na fotografii.. A okolice Ostrowca są całkiem fajne jeśli chodzi o fotografię

Napisz jeszcze jaki masz budżet na obiektyw

Pozdr
                  Artur
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• marekb
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2273

Zamieszczone przez maslo
                    standard 17-55??? a może KIt 18-55 ??

Komentarz

• tymoteusz
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 18

koledzy jak człowiek zdolny to sam sie uczy.
                      Ja robię od 10 roku zycia i nie byłem nigdy asystentem. Fakt był czas że 5 latek chodziłem na kółko foto i tam sie sporo nauczyłem. Ale w dzisiejszych czasach cyfraki oduczają myśleć, walą wszyscy jak popadnie i co sie rusza.
                      Każdy musi swoją technikę wyrobić. Najwarzniejsze dla fotografa jest to, że ktoś kiedyś powie "wiesz twoje zdjęcia są rozpoznawane, odrazu widać, ze ty je robiłeś".
                      Tego życzę wszystkim z was.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Zamieszczone przez tymoteusz
                        Najwarzniejsze dla fotografa jest to, że ktoś kiedyś powie "wiesz twoje zdjęcia są rozpoznawane, odrazu widać, ze ty je robiłeś".
                        Ha! A mi już co najmniej kilka osób (w większości obcych, na plf/oph) tak powiedziało :-D A moja "technika" to właśnie "walić jak popadnie i co się rusza" I co teraz, hemm? :-P ;-)
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• maslo
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 39

kit 18-55 i sorry za pomylke. Na nowy obiektyw mam okolo 1300 złotych. potwierdzam, ze te okolice sa ładne. mam mnostwo fotek.

Komentarz

• Blindseeker
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 522

Jak potrzebujesz obiektywu uniwersalnego (czyli zarówno szeroko jak i nie zbyt krótko) i budżet ok 1300 zł - to może Sigma 17-70? Nie jest zła, cenowo akurat się zmieścisz.
                            Na zagranicznych forach dyskusyjnych zbiera bardzo dobre opinie. Osobiście nie testowałem, ale na tym forum na pewno ktoś taki obiektyw posiada, więc może się bardziej szczegółowo wypowiedzieć.

Komentarz

• tymoteusz
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 18

Zamieszczone przez muflon
                              "walić jak popadnie i co się rusza" I co teraz, hemm? :-P ;-)
                              Wiesz to też jest technika. Tylko szkoda, że myśleć nie musisz, walisz z myślą że któreś ci wyjdzie - to nie jest rozwiązanie. Ciekawe jak byś je robił analogiem bez funkcji Zielonej lub AV i TV. Może zacznij robić zdjęcia przed tym jak weźmiesz aparat do ręki. Ale to juz twoja sprawa. Tak na marginesie to gratuluję ci tych opinii. Ciekawy jestem kto je wystawił.
                              Dalszch sukcesów.

Komentarz

Pracuję...