Witam i zapraszam

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janko Muzykant

Witam i zapraszam

Witam, większość znam z usenetu.
    Jako, ze jestem właścicielem G3 to czasem tu będę wpadał a na dzień dobry zapraszam na moją stronę http://www.adamsmialek.prv.pl/ ze zdjęciami z tego aparatu (zdjęcia z datą sierpień 2003 i późniejszą).
  • hazan
    Zasłużeni
    • 2004
    • 1719

Re: Witam i zapraszam

Zamieszczone przez Janko Muzykant
    Witam, większość znam z usenetu.
    Jako, ze jestem właścicielem G3 to czasem tu będę wpadał a na dzień dobry zapraszam na moją stronę http://www.adamsmialek.prv.pl/ ze zdjęciami z tego aparatu (zdjęcia z datą sierpień 2003 i późniejszą).
    Całkiem Całkiem - bardzo fajne zdjecia - tylko nie ktore za bardzo czuc PS-em ale moge sie mylic.
    Pozdrawiam
    Hazan
    Canon-board.info www.pytamy.pl

Komentarz

• Janko Muzykant

Całkiem Całkiem - bardzo fajne zdjecia - tylko nie ktore za bardzo czuc PS-em ale moge sie mylic.

A no czuć i to dobrze - skoro w G3 siedzi już trochę PSa to dla czego nie kontynuować dzieła zniszczenia?

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

skoro w G3 siedzi już trochę PSa
        Zawsze mozna w RAW robic niz niszczyc

Jestem pewien ze spodziewales sie tego typu sugestii/odpowiedzi

Komentarz

• Janko Muzykant

Zawsze robię w RAW
          No i spodziewałem się takiej odpowiedzi

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zawsze robię w RAW
            To od kiedy w RAW jest jakis PS ? :P

Komentarz

• mroczny
              Początki nałogu
              • 2004
              • 292

To od kiedy w RAW jest jakis PS ?
              Pamiętasz Vitez te zamierzchłeczasy, kiedy jeszcze miałeś G3, nie jest to rewelka, więc często-czasem trzeba coś podciągnąć, podrównać i odszumieć bo bez tego to często gęsto mizerka
              NO, not one of the First Ones,
              I AM THE FIRST ONE !!!
              PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• Janko Muzykant

Obrabiam bo chcę a nie muszę. I śmiać mi się che, jak ktoś marudzi na ''rusznane w ps'', jak by zapomniał o kilkunastu funkcjach peesopodobnych w swoim aparacie.
                Chyba nie ważne jak są zdjęcia robione tylko jakie one są.

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez mroczny
                  To od kiedy w RAW jest jakis PS ?
                  Pamiętasz Vitez te zamierzchłeczasy, kiedy jeszcze miałeś G3, nie jest to rewelka, więc często-czasem trzeba coś podciągnąć, podrównać i odszumieć bo bez tego to często gęsto mizerka
                  Chyba nie zrozumiales... pytam gdzie w formacie RAW jest PS, czyli - jesli mamy surowy obraz z matrycy (RAW) to jest on nietkniety z zalozenia softem aparatu, tak wiec - nie jest tknietym "aparatowym" PS-em, stad moje pytanie do Janka - czemu, jesli uzywa RAW, uwaza ze jest to jednak tkniete aparatowym PS-em zdjecie?

Inaczej - jesli ktos robi w RAW, czyli zdjecie dostaje nieobrobione softem aparatu a wlasnie surowe, to dziwne ze twierdzi ze to zdjecie juz jest tkniete jakims wbudowanym w aparat softem typu PS i mozna je "psuc" dalej (bo nie jest - taki jest wlasnie urok RAW).

Komentarz

• Janko Muzykant

RAW to nie zdjęcie - żeby je zobaczyć (wywołać) potrzeba softu. No i mamy ps (oczywiście ps rozumiem jako jakikolwiek soft do obróbki).

Nie da się z RAW wywołać zdjęcia ''naturalnego'' no bo niby jak mamy ustawić parametry - na środek wszystkie suwaki? A balans bieli?

Czy konwersja nastąpi w aparacie czy później to dla mnie bez znaczenia - wiedomo, wygodniej i precyzyjniej mozna to zrobić później.

A że akurat lubię styl ciepło-wysycony stąd korzystam z softu mając za cel wyłacznie takie a nie inne zdjęcia.

I przy okazji - odpowiadając Mrocznemu - robiłem nieco zdjęć D60 i 10D no i szczerze nie ma wielkiej różnicy wyłaczając oczywiste - rozdzielczość, sposób pracy, wygodę, szybkość i przeznaczenie aparatów. Z wszystkich tych trzech maszyn można uzyskać przyzwoita jakość zdjęć i co najważniejsze - da się nad nimi panować. Oczywiście ten ostatni najmiej szumi przy wysokich iso, jakość szczegółów będzie wprost zalezna od obiektywów (seria G ma szkło średniej klasy, przysłonięte w miarę przyzwoite). Dynamika 10D i G3/G5 jest praktycznie taka sama, zdaje mi się, ze D60 nieco słabsza z racji wieku ale może akurat tak mi wtedy wyszło.

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

RAW to nie zdjęcie - żeby je zobaczyć (wywołać) potrzeba softu. No i mamy ps (oczywiście ps rozumiem jako jakikolwiek soft do obróbki).
                      OK ale ten soft do obejrzenia/wywolania RAW masz juz w komputerze nie w aparacie. Z aparatu bierzesz czystego RAW, stad nadal uwazam ze twoje stwierdzenie "skoro w G3 siedzi już trochę PSa to dla czego nie kontynuować dzieła zniszczenia?" jest falszywe (chyba ze robisz w JPG, wtedy owszem - dotykasz zdjecie "troche PSa" z G3) :P

Komentarz

• mroczny
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 292

Nie da się z RAW wywołać zdjęcia ''naturalnego'' no bo niby jak mamy ustawić parametry - na środek wszystkie suwaki? A balans bieli?

Czy konwersja nastąpi w aparacie czy później to dla mnie bez znaczenia - wiedomo, wygodniej i precyzyjniej mozna to zrobić później.
                        Chodzi o to, że Aparat robi prosty zrzut z matrycy kiedy używasz RAW, nie obrabia go tylko zrzuca co widzi przez CCD tak jak go sobie ustawiłeś na ekspozycji, plus tego jest taki, że w photoshopie masz przycisk cofnij, a algorytmach aparatu już nie, więc raczej nie odwrócimy tego co nam canon sam zgotował. :wink:
                        NO, not one of the First Ones,
                        I AM THE FIRST ONE !!!
                        PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• Irish

Fajne fotki , ciekawe ujecia, kolorki no i pomysl ,http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant...a/babie/27.htm to jak by bylo lekko jasniejsze nadawalo by sie na tapete do windowsa heh

Komentarz

• Janko Muzykant

Zamieszczone przez Irish
                            Fajne fotki , ciekawe ujecia, kolorki no i pomysl ,http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant...a/babie/27.htm to jak by bylo lekko jasniejsze nadawalo by sie na tapete do windowsa heh
                            Tak, ten duży to microsoft, z tyłu linux a ten wywrucony to beos?
                            A łąka taka jeszcze pusta...

Komentarz

• Irish

hehehhe laka dobra jest , mam ja na pulpicie wiec spoko .

Komentarz

Pracuję...