Białe plamki

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michal_uaz

Białe plamki

Witam, jestem tu nowy, a także świeżo upieczonym posiadaczem Canona EOS 300D. Znalazłem jeden wątek o takim tytule z tym, że nie do końca opisuje mój przypadek. Otóż jak robie zdjęcie w załóżmy ciemnym pokoju bez lampy ( długi czas naświetlania) to na zdjęciu pojawiają się takie małe białe plamki widać je dopiero jak mam podgląd 100% wielkości zdjęcia. Jak zmniejszam rozmiar zdjęcia na M to są one praktycznie niezauważalne (format JPG). Czy to są tzw martwe pixele na mojej matrycy ??

pozdrawiam
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Poprosimy przykład

Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.

Komentarz

• michal_uaz

Zamieszczone przez Tomasz1972
      Poprosimy przykład

http://www.imageshack.us/
      W pracy jestem nie mam jak

Komentarz

• Slavko
        Bywalec
        • 2006
        • 174

Może masz po prostu do czynienia z hot pikselami?

Komentarz

• Bingant
          Uzależniony
          • 2006
          • 507

Te plamki nie mają zabarwienia czerwonego lub niebieskiego?
          6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• michal_uaz

Witam, to są hot pixele, przynajmniej tak twierdzi "Dead pixel test" mam ich od 0 do 4 w zalezności od czasu naświetlania i iso. Jestem takim laikiem, ze nie wiedzialem ze isnieje nazwa taka jak dead pixel i hot pixel. Nie zacznal bym tematu Dzieki za odpowiedzi.
            Acha, jedno pytanie odnośnie matówki, jak zdejme obiektyw i popatrze przez wizjer pod swiatlo to widac pelno takich jasnych plamek (nie pylki) tylko co to moze byc ?

Komentarz

• Arek Piekarz
              Początki nałogu
              • 2006
              • 334

Zamieszczone przez michal_uaz
              Acha, jedno pytanie odnośnie matówki, jak zdejme obiektyw i popatrze przez wizjer pod swiatlo to widac pelno takich jasnych plamek (nie pylki) tylko co to moze byc ?
              Wydaje mi się, że to po prostu faktura matówki. Jak wiadomo jest ona półprzeźroczysta, stąd może wynikać taka jej budowa (mam nadzieję, że nie pomyliłem matówki z lustrem ;-)).
              40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
              Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
              Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
              Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Komentarz

Pracuję...