glebia ostrosci z zewnetrzna lampa blyskowa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stellerrr

glebia ostrosci z zewnetrzna lampa blyskowa

Witajcie!
    Mam problem - gdy do 300D zaloze 420ex, to w trybie P ustawia mi przyslone na 3.5 (okolo - w zaleznosci od obiektywu) i czas 1/60. Co zrobic, gdybym chcial osiagnac wieksza glebie ostrosci? Bo ta przy przyslonie rzedu 3.5 w wielu przypadkach jest zbyt mala.

Kiedy proboje ustawic w trybie preselekcji (przymknac przyslone), to wychodza zabyt dlugie czasy. Czy na normalnym firmware (nie zhackowanym) istnieje mozliwosc, aby ustawic przy czasie 1/60 przyslone np. 8 - a tymsamym zmusic lampe do mocniejszego blysku, tak, aby kadr byl dobrze oswietlony?
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Jedynie w trybie M możesz zrobić tak jak chcesz gdyż :
    W trybie P + lampa aparat jako źródło światła używa lampy i sam nastawia tak parametry by lampa naświeliła prawidłowo .
    W trybie Av oraz Tv + lampa źródłem światła jest światło zastane a lampa ma na celu doświetlenie .

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez stellerrr
      Witajcie!
      Mam problem - gdy do 300D zaloze 420ex, to w trybie P ustawia mi przyslone na 3.5 (okolo - w zaleznosci od obiektywu) i czas 1/60. Co zrobic, gdybym chcial osiagnac wieksza glebie ostrosci? Bo ta przy przyslonie rzedu 3.5 w wielu przypadkach jest zbyt mala.

Kiedy proboje ustawic w trybie preselekcji (przymknac przyslone), to wychodza zabyt dlugie czasy. Czy na normalnym firmware (nie zhackowanym) istnieje mozliwosc, aby ustawic przy czasie 1/60 przyslone np. 8 - a tymsamym zmusic lampe do mocniejszego blysku, tak, aby kadr byl dobrze oswietlony?
      Tak jak napisał Tomasz1972 ratuje Cię tylko tryb manualny. Ustawiasz sobie przysłonę np. na 5.6 i czas (nie krótszy niż synchro) i po robocie. Automatyka zadba o resztę (przynajmniej teoretycznie ) Musisz tylko zdawać sobie sprawę z faktu, że wtedy może w którymś momencie zabraknąć mocy lampie (trzeba kontrolować sprawę na wyświetlaczu). Niestety tryb P ma tendencję albo do ustawiania przysłony na pełną dziurę albo działkę mniej.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• JaBlam
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1304

Mam rozumiec ze jesli chce tylko doblysk do swiatla zastanego to opierac sie raczej na Avi Tv? (przy lampie 580 i Canonie 30D)

----------------------------------------
        Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Komentarz

• mtata
          Bywalec
          • 2006
          • 115

Dokładnie tak (ze wskazaniem raczej na Av) - w przeciwnym razie łatwo o przepalenia w trybie M.
          Igor

www.siemien.com

Komentarz

Pracuję...