Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam serdecznie.
Stoję przed dylematem zakupu lampy błyskowej.
Ma 3 manualne starocie, ale uzywam je tylko w połączeniu z fotocelą, na body ze zmiennym ogniskowym obiektywie się nie nadaje.
Mam RebelXT=350d i nie wykluczam zakupu czegoś mocniejszego w przyszłości.
Myślałem o lapach canona 580ex albo 430ex, nie moge znaleść sensownego porównania. Bardziej jestem skłonny kupić 580 bo jak kupować to lepsze, ale słyszałem o lampach Metza, a może ona?
Popieram Tomasza - też miałem kupić 430Ex do 350 ale po robieniu zdjęć na troszkę większej powierzchni lub na powietrzu stwierdziłem że dozbieram do 580 i nie żałuję..
Pozdr
Artur
poszukaj na forum: jest taki post o lampach, i jest wytlumaczenie co i jak.
Dobierz do tego co ci potrzeba i jaki masz budzet. Strzelenie 580 od razu jest troche pochopne ... bo jak ktos zapyta o szkielka to L-ke najlatwiej zaproponowac
poszukaj na forum: jest taki post o lampach, i jest wytlumaczenie co i jak.
Dobierz do tego co ci potrzeba i jaki masz budzet. Strzelenie 580 od razu jest troche pochopne ... bo jak ktos zapyta o szkielka to L-ke najlatwiej zaproponowac
Skoro pytający od razu zasugerował że zastanawia się nad 580 to jest jasne że ma taką opcję w budżecie, jakby napisał że jaka lampa za 600zł to na pewno dostałby inne odpowiedzi.. Poza tym jak kupi 580 to nie ma nic lepszego i nie będzie żałował, a jak kupi coś slabszego to potem bedzie myślał "a mogłem kupić 580" ;-) - u mnie tak to działa, jak stać go na 580 to niech kupuje bo to najlepsza lampa canona. Z lampami jest lepiej bo mniejszy wybór i są tańsze - ze szkłami gorzej bo ich trochę więcej i rozpiętość cenowa większa..
Pozdr
Artur
P.S. Tymoteusz - wpisz sobie w profil miasto bo nuż znajdzie się w Twojej okolicy ktoś kto posiada sprzęt który cię interesuje i mozna się umówić na testy przy piwku
ok dzięki za posty. Teraz juz wiem kupię 580 kę. Przynajmniej w kościołach fotki będą ok i nie będę płakał, że mogłem kupić coś lepszego.
Pozdrawiam
Ja mam 420, robie fotki w kosciolach i nie placze. 8)
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
ok dzięki za posty. Teraz juz wiem kupię 580 kę. Przynajmniej w kościołach fotki będą ok i nie będę płakał, że mogłem kupić coś lepszego.
Pozdrawiam
Ja mam 430EX i nie płaczę. Moim zdaniem wywalanie 1600 zł na lampę do 350D to przesada. Chcesz oświetlić cały kościół z jednej lampy?
430EX poradzi sobie prawie wszędzie.
A jak wypadaja w porownaniu z Canonami lampy Metz'a: 54 MZ-4(i) lub 58 AF-1? Czy dodatkowy palnik nie jest mocno kuszacy?
Nie wiem jak w porównaniu do Canonów ale dodatkowy palnik jest miłą rzeczą . Używałem ostatnio Mecablitz 76 MZ-5 Digi i na prawdę efekty są bardzo zadawalające - jak na zdjecia z błyskiem .
Moje wrażenia opisałem bardziej szczegółowo w tym wątku.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Dopisuję się do opinii Ernesta: 430EX jest git. Jeśli nie robisz fotek na utrzymanie tylko amatorsko to 430EX jest świetna. Kupe ludzi jest na forum z 580EX, ale podejrzewam, że nie śmigają z nią fotek non stop, prawda?? Dobrze jest sobie postrzelać fotki z np. 430 a za jakiś czas przy jak sięzechce coś lepszego, to zawsze możan ją opchnąć. Ceny lamp nie zmieniają się aż tak strasznie.
EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety... www.tomaszszyszko.pl
Z reszta bylo o tym juz wielokrotnie .
Ostatnim argumentem, dla ktorego kupilbym 580-tke to jej moc. 42 mi w zupelnosci wystarcza (takze w kosciolach). W 420 brakuje mi mozliwosci podciagniecia mocy blysku z poziomu lampy - ale 430 juz tego problemu nie ma.
580 to oczywiscie znacznie lepsza lampa - ale jej pelne mozliwosci wykorzystasz dopiero w pracy w zespole lamp. A inne bajery dla wpspomnianych zastosowan wydaja sie nie warte tej sporej roznicy w cenie.
EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)
arturs: jak widac opcja "bo mnie stac" nie zawsze jest najlepsza
Tak mi sie wydaje ze miec najlepszy sprzet w okolicy i pukac zdjecia do kotleta (mam nadzieje, ze nie urazilem tu nikogo ... a jesli to przepraszam) ma tylko 1-na zalete i jest nia przedluzenie meskiego ego.
kiedyś miałem taki sam dylemat. teraz jestem juz pewny. mam dwie lampy 580ex i wyzwalam je bezprzewodowo. działają świetnie i maja wystarczająco światła. porównywałem do 430 i w tych momentach kiedy 430 brakowało światła to 580 sprawdzała się znakomicie. moje zdanie jest takie że jeśli kupować to mocniejszą bo mocy nigdy nie za wiele a jak za wiele to lepiej i tak cos mieć w zapasie.
Komentarz