jaka kupić lampę błyskową??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tymoteusz
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 18

jaka kupić lampę błyskową??

Witam serdecznie.
    Stoję przed dylematem zakupu lampy błyskowej.
    Ma 3 manualne starocie, ale uzywam je tylko w połączeniu z fotocelą, na body ze zmiennym ogniskowym obiektywie się nie nadaje.
    Mam RebelXT=350d i nie wykluczam zakupu czegoś mocniejszego w przyszłości.
    Myślałem o lapach canona 580ex albo 430ex, nie moge znaleść sensownego porównania. Bardziej jestem skłonny kupić 580 bo jak kupować to lepsze, ale słyszałem o lampach Metza, a może ona?

Pomóżcie w wyborze.
    Pozdrawiam
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Jeżeli stać Cie na 580 to nawet się nie zastanawiaj .

Komentarz

• arturs
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 4196

Popieram Tomasza - też miałem kupić 430Ex do 350 ale po robieniu zdjęć na troszkę większej powierzchni lub na powietrzu stwierdziłem że dozbieram do 580 i nie żałuję..
      Pozdr
      Artur
      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• AGO
        Początki nałogu
        • 2005
        • 351

poszukaj na forum: jest taki post o lampach, i jest wytlumaczenie co i jak.
        Dobierz do tego co ci potrzeba i jaki masz budzet. Strzelenie 580 od razu jest troche pochopne ... bo jak ktos zapyta o szkielka to L-ke najlatwiej zaproponowac

Komentarz

• arturs
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4196

Zamieszczone przez AGO
          poszukaj na forum: jest taki post o lampach, i jest wytlumaczenie co i jak.
          Dobierz do tego co ci potrzeba i jaki masz budzet. Strzelenie 580 od razu jest troche pochopne ... bo jak ktos zapyta o szkielka to L-ke najlatwiej zaproponowac
          Skoro pytający od razu zasugerował że zastanawia się nad 580 to jest jasne że ma taką opcję w budżecie, jakby napisał że jaka lampa za 600zł to na pewno dostałby inne odpowiedzi.. Poza tym jak kupi 580 to nie ma nic lepszego i nie będzie żałował, a jak kupi coś slabszego to potem bedzie myślał "a mogłem kupić 580" ;-) - u mnie tak to działa, jak stać go na 580 to niech kupuje bo to najlepsza lampa canona. Z lampami jest lepiej bo mniejszy wybór i są tańsze - ze szkłami gorzej bo ich trochę więcej i rozpiętość cenowa większa..

Pozdr
          Artur
          P.S. Tymoteusz - wpisz sobie w profil miasto bo nuż znajdzie się w Twojej okolicy ktoś kto posiada sprzęt który cię interesuje i mozna się umówić na testy przy piwku
          5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• tymoteusz
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 18

ok dzięki za posty. Teraz juz wiem kupię 580 kę. Przynajmniej w kościołach fotki będą ok i nie będę płakał, że mogłem kupić coś lepszego.
            Pozdrawiam

Komentarz

• CamelXP
              Bywalec
              • 2006
              • 231

A jak wypadaja w porownaniu z Canonami lampy Metz'a: 54 MZ-4(i) lub 58 AF-1? Czy dodatkowy palnik nie jest mocno kuszacy?
              Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• eternus
                Uzależniony
                • 2004
                • 668

Zamieszczone przez tymoteusz
                ok dzięki za posty. Teraz juz wiem kupię 580 kę. Przynajmniej w kościołach fotki będą ok i nie będę płakał, że mogłem kupić coś lepszego.
                Pozdrawiam
                Ja mam 420, robie fotki w kosciolach i nie placze. 8)
                EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• ErnestPierwszy
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 734

Zamieszczone przez tymoteusz
                  Pozdrawiam
                  Ja mam 430EX i nie płaczę. Moim zdaniem wywalanie 1600 zł na lampę do 350D to przesada. Chcesz oświetlić cały kościół z jednej lampy?
                  430EX poradzi sobie prawie wszędzie.

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18793

Zamieszczone przez CamelXP
                    A jak wypadaja w porownaniu z Canonami lampy Metz'a: 54 MZ-4(i) lub 58 AF-1? Czy dodatkowy palnik nie jest mocno kuszacy?
                    Nie wiem jak w porównaniu do Canonów ale dodatkowy palnik jest miłą rzeczą . Używałem ostatnio Mecablitz 76 MZ-5 Digi i na prawdę efekty są bardzo zadawalające - jak na zdjecia z błyskiem .
                    Moje wrażenia opisałem bardziej szczegółowo w tym wątku.
                    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• szycho
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 350

Dopisuję się do opinii Ernesta: 430EX jest git. Jeśli nie robisz fotek na utrzymanie tylko amatorsko to 430EX jest świetna. Kupe ludzi jest na forum z 580EX, ale podejrzewam, że nie śmigają z nią fotek non stop, prawda?? Dobrze jest sobie postrzelać fotki z np. 430 a za jakiś czas przy jak sięzechce coś lepszego, to zawsze możan ją opchnąć. Ceny lamp nie zmieniają się aż tak strasznie.
                      EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
                      www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• Zodiakalny Rak
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 411

zglos sie do kuchatka
                        Ostatnio edytowany przez Zodiakalny Rak; 4383.
                        z pozdrowieniami

Komentarz

• eternus
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 668

Z reszta bylo o tym juz wielokrotnie .
                          Ostatnim argumentem, dla ktorego kupilbym 580-tke to jej moc. 42 mi w zupelnosci wystarcza (takze w kosciolach). W 420 brakuje mi mozliwosci podciagniecia mocy blysku z poziomu lampy - ale 430 juz tego problemu nie ma.

580 to oczywiscie znacznie lepsza lampa - ale jej pelne mozliwosci wykorzystasz dopiero w pracy w zespole lamp. A inne bajery dla wpspomnianych zastosowan wydaja sie nie warte tej sporej roznicy w cenie.
                          EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
                          "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
                          że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Komentarz

• AGO
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 351

arturs: jak widac opcja "bo mnie stac" nie zawsze jest najlepsza
                            Tak mi sie wydaje ze miec najlepszy sprzet w okolicy i pukac zdjecia do kotleta (mam nadzieje, ze nie urazilem tu nikogo ... a jesli to przepraszam) ma tylko 1-na zalete i jest nia przedluzenie meskiego ego.

podrawiam

Komentarz

• amroz
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 772

kiedyś miałem taki sam dylemat. teraz jestem juz pewny. mam dwie lampy 580ex i wyzwalam je bezprzewodowo. działają świetnie i maja wystarczająco światła. porównywałem do 430 i w tych momentach kiedy 430 brakowało światła to 580 sprawdzała się znakomicie. moje zdanie jest takie że jeśli kupować to mocniejszą bo mocy nigdy nie za wiele a jak za wiele to lepiej i tak cos mieć w zapasie.

Komentarz

Pracuję...