Jaki zakres ogniskowych jest potrzebny aby zrobić fotkę twarzy z takiej odległości jak ostatnia ławka w klasie? Zdecydowałem się na zakup sigmy 17-70 ale to chyba nie wystarczy do takiego zadania?
Jakie szkło z ostatniej ławki?
Zwiń
X
-
-
-
-
Myślę, że 135-200 mm będzie ok.
Tu masz kalkulator:
A tu wyjaśnienie:
Komentarz
-
@ionek
Brawo - wyznaczasz nowe trendy w fotografii. Pierwszy raz spotykam się z sytuacją aby odległość przedmiotową wyznaczać za pomocą ilości rzędów ławek.
Wracając do Twojego pytania: usiądź wygodnie w tej ławce na lekcji matematyki – reguły wykładane na tym przedmiocie pomogą Ci łatwo odpowiedzieć na Twoje pytanie. I zastanów się, o co Ci naprawdę chodzi, bo „fotkę twarzy” można wykonać każdym obiektywem i z każdej odległości.Komentarz
-
Dokup sobie jeszcze Sigmę 70-300 APO DG. natomiast nie bierz tej 55-200 co ją usilnie wciskają w promocji z 17-70.
17-70 + 70-300 w 2200zł spokojnie się zmieścisz.Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Body: Canon EOS 300v + Canon EOS 350D
Lens: kit 18-55 + EF 28-105 + EF 70-200/4
Inne: 2x CF 1GB Kingston + futerał Bilora + torba Unomat + plecak Soligor + RC-1 + statyw Walimex WT-3570Komentarz
-
Nie wiem po co takie posty piszesz. Jak nie wiesz co na pisać, to nie pisz. Człowiek pyta się, jaki obiektyw ma dobrać, a ty mu radzisz zwiększenie rozdzielczości (nie wiem nawet czego? - szkła, matrycy).
Podał przybliżoną odległość, wielkość matrycy, rozamiar fotografowanego obiektu. Wystarczy policzyć.Komentarz
-
Ja podszedłem do sprawy jeszcze prościej :-)Nie wiem po co takie posty piszesz. Jak nie wiesz co na pisać, to nie pisz. Człowiek pyta się, jaki obiektyw ma dobrać, a ty mu radzisz zwiększenie rozdzielczości (nie wiem nawet czego? - szkła, matrycy).
Podał przybliżoną odległość, wielkość matrycy, rozamiar fotografowanego obiektu. Wystarczy policzyć.
Ma 2200 na szkła, wybrał już 17-70, wiec za pozostałe 1000zł nie kupi nic dłuższego ani lepszego niż 70-300 APO DG.Pozdrowienia, Tomek
Komentarz
-
Dzięki za odpowiedzi.
@ramirez takich linków właśnie szukałem dzięki.
@gwozdzt Sigma 70-300 APO DG właśnie o tym myślałem. Z tego co czytałem w tej sigmie w grę wchodzi zakres 70-200. 200-300 znacznie spada jakość.
@cyborg chodzi mi o odległość 4-8 metrów. Da się z tej odległości zrobić taką fotkę sigmą 70-300? Na rozdzielczości i jakości też mi zależy. Najlepiej żeby było widać każdy włosek na twarzy
Ostatnio edytowany przez Gość; 9322.Komentarz
-
Ludzie, skąd Wy to wszystko wiecie za pytającego? Jak duża jest sala? Wielka aula na uczelni czy salka w wiejskiej szkole? Czy twarz na tym zdjęciu ma być tylko rozpoznawalna, zajmować 5%, czy 90% kadru? Zresztą kąt widzenia to nie wszystko. Kto wie, jakie jest tam światło zastane, czy temat się rusza? Proponujecie jakieś szkła, ale może się okazać, że są zbyt ciemne żeby zrobić zdjęcia z ręki w takich warunkach z ręki. Może trzeba kupić statyw? Czy może używać statywu? A może lampę błyskową? Może używać lampy? Skąd Wy to wszystko wiecie?
Gość kupi proponowane szkło za ciężka kasę i może okazać się że ****.
Edit:
Ostatni post ionka wreszcie zaczyna coś precyzować.
Wg mnie największy problem będziesz miał z ilością światła zastanego / długością czasu naświetlania.Ostatnio edytowany przez Cyborg; 4115.Komentarz
-
@cyborg
Przemyślałem odległość. 3, maksymalnie 4 metry. Chodzi mi o ładne zdjęcie twarzy.
jakie jest tam światło zastane?
Nie wiem jak to fachowo określić. W miarę jasno oświetlona klasa ale żarówkami.
czy temat się rusza?
Siedzi przy biurku, spokojnie mówi.
Czy może używać statywu?
Oglądałem niewielkie składane monopody. Taki wchodzi w grę jak najbardziej. Monopod znacząco poprawi możliwości ekspozycji?
Może używać lampy?
Tylko tej wbudowanej. Gdybym chciał kupić lampę to musiałbym zrezygnowac z canona na rzecz nikona d70s/d50. Chyba nie warto?
A może lepiej będzie się do tego nadawał nikkor 18-135 f/3,5-5,6 zamiast sigmy 17-70 i 70-300? Jest odpowiednik takiego nikkora dla canona w cenie ok. 2000 zł?Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz