Canon 85mm f1.8 czy 105 mm f2.8

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sadaman
    Początki nałogu
    • 2006
    • 294

Canon 85mm f1.8 czy 105 mm f2.8

Witam
    Mierze się z zakupem jednego z dwóch obiektywów:
    - Canon 100mm F2.8 USM MACRO
    - Canon 85mm f1.8 USM

Interesuje mnie portret oraz dobre Macro, i troszke zwykłych zdjęć przy użyciu owych ogniskowych oferowanych przez jedno i drugie szkło.
    Jeżeli chodzi o swiatło to oba jak na moje potrzeby mają je wystarczające.
    Jednakże miło będzie poznać wasze opienie na temat owych szkiełek, ich jakości optycznej i tego co mogą zaoferować.
    Czy 85mm pomimo tego że nie jest stworzone pod Macro może spełniać te funkcje.
    Na którą z tych ogniskowych bardziej stawiacie.
    Może moje pytanie jest troche męczące ale proszę o wskazówki etc.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez sadaman; 7756.
    Pucha i słoki
  • kusy
    Bywalec
    • 2006
    • 124

witaj w klubie też sie mierzę się z zakupem więc będziemy razem czekać na odp...do tego mierzenia w moim przypadku dochodzi jeszcze 135 L
    krop nie jest w tym przypadku taki straszny - różnica np. 100 - 135 to nie tak dużo, nawet pomiędzy 85 a 135
    puki co wertuję szacowne forum w poszukiwaniu odp
    pozdr
    CANON...

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

85mm ostrzy chyba od 80cm, raczej kiepsko się do makro nadaje. Róznica ogniskowych jest symboliczna, więc jeśli chcesz makro, to bierz makro. Nada się też do portretu (podobno jest za ostre )
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• sadaman
        Początki nałogu
        • 2006
        • 294

witaj w klubie też sie mierzę się z zakupem więc będziemy razem czekać na odp...do tego mierzenia w moim przypadku dochodzi jeszcze 135 L
        krop nie jest w tym przypadku taki straszny - różnica np. 100 - 135 to nie tak dużo, nawet pomiędzy 85 a 135
        puki co wertuję szacowne forum w poszukiwaniu odp
        pozdr
        Ja szukałem ale tez nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na konretnie ten zestaw który mnie interesuje.
        Zatem pozostaje nam liczyć na dobroć bardziej zaawansowanych forumowiczów...

Tomasz Goliński napisał
        85mm ostrzy chyba od 80cm, raczej kiepsko się do makro nadaje. Róznica ogniskowych jest symboliczna, więc jeśli chcesz makro, to bierz makro. Nada się też do portretu (podobno jest za ostre )
        Czyli 100-ka jest lepszym woborem, sprosta bez problemu zarówno Macro.
        A co z tą jej ostrością - jest aż tak ostro że..aż za ostro ??
        Pucha i słoki

Komentarz

• kjoanna
          Początki nałogu
          • 2006
          • 494

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          tu potwierdzam ze 85mm nie nadaje sie do macro z racji duzej odleglosci ostrzenia a szkoda

no a 100 (z tego co czytalam) jest za ostra do portretow co tez mnie martwi bo bylby to bardzo fajny obiektyw 2 w 1
          Ostatnio edytowany przez kjoanna; 7606.

CB

Komentarz

• McKane
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2015

Jest ostro Ale z drugiej strony 85/1.8 tez jest ostra wiec nie ma sie co przejmowac.

Ja stoje przed tym samym wyborem i na dzien dzisiejszy wyglada na to ze 100/2.8 macro to najbardziej optymalne pod wzgledem finansowym i jakosciowym rozwiazanie. Jest ciemniej niz 1.8 ale to wada tylko dla tych ktorzy robia czesto na max otwartej przyslonie. Natomiast tak jak napisal wyzej Tomasz 85/1.8 do makro sie nie nadaje w ogole.

EDIT: Poza tym pamietajcie swieta zasade "Łatwiej kijek pocienić niz go potem pogrubasić". Latwiej w PS cos wygladzic/rozmyc niz mydlo podostrzyc
            Ostatnio edytowany przez McKane; 371.
            http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Podobnie łatwiej przymknąć przesłonę, niż rozjaśnić szkło
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• McKane
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2015

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                Podobnie łatwiej przymknąć przesłonę, niż rozjaśnić szkło
                Tez napisalem ze jest ciemniej i ze to wada Najlepiej byloby miec obydwa ale oprocz kwestii finansowej dodatkowe obciazenie dla plecow.
                http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• sadaman
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 294

Tez napisalem ze jest ciemniej i ze to wada Najlepiej byloby miec obydwa ale oprocz kwestii finansowej dodatkowe obciazenie dla plecow.
                  Hehe, a kogo na to stać?!

A czy ciemniej - jeśli dobrze myśle to zaledwie jedna działka różnicy...więc czy ja wiem czy to az tak dużo (przynajmniej dlamnie), gdzie np f4 przy 17-40 zupełnie mi wystarcza.

Więc na 99% padnie jednak na 100mm
                  Pucha i słoki

Komentarz

• frikmen
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 158

AF nie jest szybki!
                    ale
                    ma bardzo dobry bokech.. i w macro i w portrecie
                    jest dobrze wykonany i mozna go znalesc za ok 1000zł
                    tutaj troche zadrogo
                    http://www.allegro.pl/item160781438_...dny_raty_.html

z koro tutaj nowa usm
                    http://www.allegro.pl/item164423648_...a_okazja_.html

pozdrawiam
                    arek

Komentarz

• Gizzmo
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 266

Ja tez sie zastanawialam a teraz zbieram fundusze Wybor u mnie padl na 85 f/1.8 Pamietajcie ze przy wyborze szkla nie tylko o ostrosc chodzi. Jedna z najwazniejszych cech szkla jest to jak plastyczne obrazy sie dzieki niemu uzyskuje. W przypadku portretu nie bagatelne znaczenie ma to jak obiektyw rozmywa tlo i na tym polu 85 wygrywa z 100 macro. Wiec pytanie powinno brzmiec czy bedziecie robic wiecej makr czy wiecej portretow.

Zamieszczone przez frikmen
                      ma bardzo dobry bokech.. i w macro i w portrecie
                      W portrecie ten bokech jednak nie jest taki ladny
                      EOS 30D | EOS 30V + grip | G3

Komentarz

• orte
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 172

Podobny dylemat męczył mnie od prawie tygodnia, dokładnie od czasu gdy mi perqsista napisał czym focił dzieciaki.
                        Ale chciałbym mieć tez makro i tak wczoraj właśnie postanowiłem ze jednak 100mm będzie zakupione.

frikmen
                        Z tego co pamiętam, to ten z USM ostrzy od 0.15m, a ten bez USM od 0.32m
                        Waga też chyba była inna, no i dlatego też cena inna
                        Ostatnio edytowany przez orte; 7910.

Komentarz

• Saurus
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 269

Oba ostrzą ze zbliżonej odległości, tylko tam gdzie podane było 15 cm ktoś podał odległość od obiektywu, a podaje się od płaszczyzny filmu/matrycy - wychodzi 31 cm w wersji z USM. I tak jest na większości stron podawane.
                          Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
                          "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• oskarkowy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2513

Mam oba szkła z wątku. Nie dlatego, że nie mam co z kasą robić, tylko dlatego, że to są zupełnie różne szkła, których nijak nie da się zastąpić.
                            85tka ma sporą odległość ostrzenia i nie nadaje się do makro nawet z pierścieniami. 100/2.8 nie nadaje się za to do portretów. To, że prawie nie różnią się ogniskową, nie ma tutaj żadnego znaczenia.
                            O, podobny przykład: próbował ktoś używać MP-E zamiast standardowej 50tki? Właśnie..
                            Ktoś wyżej pisał, że szkło makro jest taaaakie ostre. Zróbcie nim coś takiego:

Nie da się choćby dlatego, że to wciąż 1EV jaśniej niż makro przy pełnej dziurze. Setka ma taką ostrość gdiześ od f/4, ale też wcześniej nie musi sobie tak radzić, boto szkło makro. Fota oczywiscie bez obróbki.
                            Mogę też pokazać masę klatek, których nie zrobi sie portretówką, a setka radzi sobie z nimi wyśmienicie.
                            Przechodząc do konkluzji: czas się zdecydować, które kupić pierwsze, a drugie kupić w miarę możliwości finansowych.
                            Jarek

Komentarz

• Skipper
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1112

ja bym brał 85mm f1.8 lepsze swiatło i ogolnie jakos lepsze wrazenie robi ten obiektyw az sie dziwie dlaczego nie ma eLki bo z 85 f1.2 mogłby to tak funkcjonowac jak 70-200, dwie eLki o róznym swietle
                              a z macro to jest tak... duzo sie o nim gada, nawet ma wielkie plany, a jak jest juz obiektyw kupiony to zrobi sie 4 muchy, kilka kropel wody i powalony własnym artyzmem odkłąda sie szkło do szafki i nigdy wiecej nie wyciaga w tym celu...

do sensownego macro obiektyw to zdecydowanie za mało... by robic dobre zdjęcie z 30-50 cm trzeba miec lampe pierscieniową albo choc uchwyt do lampy by ją do boku przesunąc bo z sanek czesto obiektyw przesłania błysk i wychodzi jakis idiotyczny cien

naprawde jesli ktos nie jest ornitologiem, jubilerem etc lub nie zyje z tych ludzi, to jest w 99% przypadków tylko chwilowa fanaberia która szokująco szybko przechodzi... a szkło zostaje i nie wiadomo co z nim robic... wiec polecam ochłonąc i przemyslec zakup
                              Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

Pracuję...