canon100/f2,8macro czy sigma105/2,8 macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzeszcz68

canon100/f2,8macro czy sigma105/2,8 macro

potrzebuję obiektyf do zdjęć biżuterii.nie mam doświadczenia w fotografii macro
    i nie wiem na który z tych obiektywów się zdecydować.czy canon 100/2,8
    czy sigma 105/2.8 . Sigma jest tańsza o 600zł
  • Saurus
    Początki nałogu
    • 2006
    • 269

Gdybym miał kasę na Canona to Canona w tej sytuacji, jak coś tańszego to Tokinę 100/2.8 (tą nową) za 1500 zł zamiast Sigmy.
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Komentarz

• bebesky
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1231

mam canona

wiem że to może fobia ale nie mam pewności czy sigma będzie się dobrze zachowywała z kolejnymi - nowymi puszkami canona - np. za 5-7 lat.

sigma jest głośniejsza i zauważalnie wolniejsza
      jakość zdjęć - rożnice raczej niezauważalne.

no i może kolejna fobia: do lokalnego naprawiacza obiektywów i aparatów (nie jest opłacany przez canona) trafia znacznie wiecej uszkodzonych sigm niż canonów - on tak twierdzi. Co prawda dodaje że głównym problemem jest przecieranie się jakiś tam tasiemek z drucikami ale fakt że takie coś ma miejsce.

Na korzyść sigmy przemawia długość gwarancji.

A różnica w cenie to nie 600 a np według CENEO - około 200 zł - sigma 1700 a canon 1900.

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Tutaj nie ma kompromosow, bierz Canona a napewno bedziesz w 100% zadowolony

Komentarz

• Saurus
          Początki nałogu
          • 2006
          • 269

Tą Sigmę już jakiś czas temu widziałem lekko poniżej 1500 zł (tak samo jak Tokina wypada cenowo) więc ceneo.pl się myli
          Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"

Galeria WWW

Komentarz

• neo_1

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
            Tutaj nie ma kompromosow, bierz Canona a napewno bedziesz w 100% zadowolony
            Powiem Ci tak BIERZ CANONA i tyle jak brakuje kasy , pozycz od kolegi , weż kredyt ale KUP CANONA )

Komentarz

• Saurus
              Początki nałogu
              • 2006
              • 269

Widzę że przywiązanie do samej marki jest tu ogromne...
              Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• Milosz
                Dopiero zaczyna
                • 2006
                • 36

Jak masz body ktore lyka EF-S to polecam ef-s 60/2.8 macro, mam to szkielko i jest bardzo dobre. Do bizuterii sie nadaje chyba lepiej bo ma wieksza glebie ostrosci niz dluzsze szkielka, jest krotki przez co dziala dobrze z flashem nawet tym wbudowanym.

edit:
                i najwazniejsze, kosztuje cos kolo 1350 zl
                Ostatnio edytowany przez Milosz; 4617.
                camera obscura :rolleyes: i Zeiss Ikon Taxona :cool:

Komentarz

• DoMiNiQuE
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 3548

Zamieszczone przez Saurus
                  Widzę że przywiązanie do samej marki jest tu ogromne...
                  Raczej doswiadczenie z danym szklem.

Komentarz

• Saurus
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 269

Raczej miałem na myśli opinię kolegi neo_1 - argument "bierz Canona, bo tak" jest mało rzeczowy i przekonywujący. A Tokinę miałeś? Rozdzielczością bije Canona. Przynajmniej "na papierze", więc ostrość pewnie jest podobna co w tym "legendarnym".
                    Bo rozumiem że porównanie między Sigmą i Canonem miałeś
                    Saurus

Galeria WWW

Komentarz

• Pogonus
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 295

Zamieszczone przez Milosz
                      Jak masz body ktore lyka EF-S to polecam ef-s 60/2.8 macro, mam to szkielko i jest bardzo dobre. Do bizuterii sie nadaje chyba lepiej bo ma wieksza glebie ostrosci niz dluzsze szkielka, jest krotki przez co dziala dobrze z flashem nawet tym wbudowanym.

edit:
                      i najwazniejsze, kosztuje cos kolo 1350 zl
                      Przychylam się do opinii Kolegi! To bardzo dobra propozycja, szczególnie wówczas, gdy korzysta się z niepełnej klatki.

Komentarz

• acekd
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 62

Witam
                        A ja polecam sigmę 105 2.8. Użytkuję bardzo intensywnie (ja, córka, koledzy) od 2,5 roku. Mam porównaie z Canonem 100 2.8, Tokiny nie znam. Odnośnie Sigmy, ma wady:
                        - wolna,
                        - głośna,
                        - tubus wysuwa się dość znacznie (co może być kłopotliwe)
                        ale
                        - ostrość w pełnym zakresie przysłony jest rewelacyjna, bije na głowę canona
                        - niezłe oddanie kolorów
                        Do drobnych przedmiotów, np. biżuterii, zegarków itp. z wykorzystaniem namiotu bezcieniowego i lamp błyskowych, to wspaniały obiektyw.
                        Jacek

Komentarz

• bebesky
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1231

Zamieszczone przez acekd
                          - tubus wysuwa się dość znacznie (co może być kłopotliwe)

o tym zapomniałem w canonie nic się nie wysuwa i to jest duży plus

a co do jakości to bym nie przesadzał - wcale sigma nie bije canona ani ostrością zdjęć ani przenoszeniem kontrastów. Są bardzo podobne.

A co do pomysłu canona ef-s 60 macro to jeżeli nie planujesz w przysżłości zakupu body które nie bedzie współpracowało z EF-s ami to jest to dobre rozwiązanie.
                          Możesz się też zastanawiać nad ef 50/2,5 macro

Komentarz

• Pogonus
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 295

Canon 50/2,8 macro daje odwzorowanie tylko 1:2. Aby uzyskać większe potrzebny jest specjalnie dedykowany Live Converter!
                            Ostatnio edytowany przez Pogonus; 8902.

Komentarz

• neo_1

Zamieszczone przez Saurus
                              Raczej miałem na myśli opinię kolegi neo_1 - argument "bierz Canona, bo tak" jest mało rzeczowy i przekonywujący. A Tokinę miałeś? Rozdzielczością bije Canona. Przynajmniej "na papierze", więc ostrość pewnie jest podobna co w tym "legendarnym".
                              Bo rozumiem że porównanie między Sigmą i Canonem miałeś
                              Drogi kolego jeśli chcesz mnie cytować to rób to jak należy i tak jak napisałem , czyli nie "bierz canona , bo tak" tylko "bierz canona"

Tokiny nie miałem ale temat dotyczy sigmy i canona.

Następną sprawą jest to że nie jestem jakimś estetą żeby doszukiwać się różnic w rozdzielczości obiektywu a bo ten czy tamten ma 5, 10 linii/mm więcej lub mniej lub ten albo tamten ma lepsze kolory.Różnice w rozdzielczości i innych rzeczach są tak znikome że nie warto o tym dyskutować.Najważniejsza dla mnie sprawą jest praca obiektywu i to jest priorytetem.I tu przewagę bardzo dużą ma canon.

Komentarz

Pracuję...