Jaki obiektyw po "kicie"?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JuMar
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 27

Jaki obiektyw po "kicie"?

Jako początkujący chciałbym się zapytać co polecacie jako drugi obiektyw do 400D. Jak gdzieś wspominałem to poważnie zastanawiałem się nad Canonem 50mm f1.4. Wydaje mi się że stałka jednak pozwali na super ostrość, i piękną GO. Zdaje sobie sprawę, że jednak zooooomy są bardziej uniwersalne
    Przeznaczenie obiektywu to portrety, trochę pejzaży i architektura.
    Może ktoś ma jakieś ciekawe sample??
    Co wy na to??
  • Ramirez
    Początki nałogu
    • 2005
    • 335

Do pejzaży i architektury raczej szeroki kąt. Przy architekturze zwróc uwagę na możliwie małe zniekształcenia geometryczne obrazu.

Do portretów najlepiej stałka 50 i/lub 85 mm, co da Ci mniej więcej odpowiednik klasycznych obiektywów portretowych 85 i 135 mm na FF.
    Jeśli stać Cię na 50 f.1,4 to bierz śmiało. Jeśli mniejszy budżet to 50 f 1,8.

Komentarz

• Blindseeker
      Uzależniony
      • 2006
      • 522

A do portretu to chyba najlepiej Canon 85mm/1.8

Komentarz

• MacGyver
        Cenzor
        • 2006
        • 7043

Jak ma być bardziej uniwersalny to pomyśl o Tamronie 28-75/2.8.
        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• kris75
          Początki nałogu
          • 2006
          • 413

70-300 Is Usm
          ________
          Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
          Immanuel Kant

Komentarz

• Ramirez
            Początki nałogu
            • 2005
            • 335

Zamieszczone przez kris75
            70-300 Is Usm

Ten obiektyw to do architektury, portretu, czy pejzażu?

Komentarz

• Michu (Pentax)
              Początki nałogu
              • 2006
              • 306

Wstrzymaj się z zakupem. Jeżeli jeszcze nie wiesz, czego potrzebujesz, to oznacza że kit Ci wystarcza. Za jakiś czas stwierdzisz, czego Ci brakuje - a do tego czasu zgromadzisz większą kasę, więc będziesz mógł bardziej zaszaleć.
              O "50" wszyscy dużą mówią: standard, niezbędnik, etc, etc. Ja akurat jakoś nie bardzo lubię tę ogniskową. Za to bardzo odpowiadają mi okolice 100mm. Jeżeli więc do tej pory nie doszedłeś do tego, co potrzebujesz - wstrzymaj się z zakupem, byś później nie mielił wulgaryzmów między zębami zirytowany nietrafionym zakupem.
              Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Komentarz

• Bagnet007
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1344

Przyłącze się do wypowiedzi Micha ;-) Jakiś czas temu pisał tu niezadowolony użytkownik 85mm 1:1.8. Kupił go jedynie na podstawie opinii na forach. Pojawił się problem, że obiektyw jest za "długi". Lepiej porób tym co masz, w międzyczasie podpinając sobie jakieś inne obiektywy. Na pewno unikniesz takich problemów, a przy okazji może znajdziesz pasujący Ci zakres ogniskowych :-)

Komentarz

• kris75
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 413

Zamieszczone przez Ramirez
                  Ten obiektyw to do architektury, portretu, czy pejzażu?
                  nie ma czegos takiego jak "obiektyw do architektury, portretu, czy pejzażu"
                  jest za to pytanie co po kicie - wiec mowie kolejne ogniskowe i wg. mnie 70-300 bedzie ok.
                  ________
                  Rzeczy widzimy nie takimi, jakie są, ale takimi, jacy jesteśmy
                  Immanuel Kant

Komentarz

• Fakungio
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 297

Zamieszczone przez MacGyver
                    Jak ma być bardziej uniwersalny to pomyśl o Tamronie 28-75/2.8.

Popieram. Dobra cena i świetne parametry. Szkoda tylko że to nie L-ka w tej cenie..
                    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• AdamAGP
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 79

A może zamiast nowej 50tki Canona zastanowisz się nad 50tką na m42 podobno optycznie lepsze są, ale nie będziesz miał AF.
                      m.in: Ekspozycja w fotografii, także obróbka i Retusz zdjęć, Wyostrzanie dwupoziomowe, Kadrowanie - zdjęć. Porady jak: Wybór aparatu oraz Obiektywy fotogrficzne. Techniki: Fotografia makro i Fotografia portret

Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Tarnowskich Górach

Komentarz

• Bagnet007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1344

Zamieszczone przez AdamAGP
                        A może zamiast nowej 50tki Canona zastanowisz się nad 50tką na m42 podobno optycznie lepsze są, ale nie będziesz miał AF.
                        To jeszcze zależy która, bo różnie wypadają. Jeśli już, to dobrym wyborem może być 50'tka 1.7 Zeiss'a na mocowanie C/Y, ale cena jest porównywalna do tej Canona, no i AF brak (co akurat dla mnie nie ma znaczenia).

EDIT: z tego co się orientuję to również Zuiko 50mm 1.4 jest naprawdę dobry. Myślę, że nie przesadzę jeśli powiem, że jest porównywalny z Canon'em 1.4 (zależy jeszcze którą serię się kupi). A trochę o nim się naczytałem bo za jakiś czas będę go chciał kupić (śmieszna cena ~400-500zł).
                        Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• Ramirez
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 335

Zamieszczone przez JuMar
                          Przeznaczenie obiektywu to portrety, trochę pejzaży i architektura.
                          Zamieszczone przez kris75
                          nie ma czegos takiego jak "obiektyw do architektury, portretu, czy pejzażu"
                          jest za to pytanie co po kicie - wiec mowie kolejne ogniskowe i wg. mnie 70-300 bedzie ok.
                          Facet szuka obiektywu do zastosowań jak wyżej, a Ty mu proponujesz 70-300.

Komentarz

• gwozdzt
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 5780

Zamieszczone przez JuMar
                            Przeznaczenie obiektywu to portrety, trochę pejzaży i architektura...
                            Co wy na to??
                            Wg mnie to portretow niezłym wyborem byłby Tamron 28-75/2,8
                            natomiast do pejzaży i architektury Tokina 12-24/4
                            Mając te dwa KITa w zasadzie móglbyś się pozbyć :-)
                            Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Kubak82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2348

Zamieszczone przez Ramirez
                              Facet szuka obiektywu do zastosowań jak wyżej, a Ty mu proponujesz 70-300.
                              jesli ktos jest niesmialy to 70-300 bedzie jak znalazl do portretow czy architektury z oddali

ja bym sie sklanial w strone 28-75.. pejzaz zawsze kitem mozna ustrzelic a 28-75 bedzie super do portretow i do ciaśniejszych kadrow architektury.. gdyby trzeba bylo szerzej - zawsze bedzie kit.. no ale ile osob tyle opinii

Komentarz

Pracuję...