Czy szybkie karty pamięci mają znaczenie wyłącznie przy robieniu filmów, czy przyspieszają w jakiś sposób pstrykanie zdjęć? Zasadniczo różnica w cenie niewielka, ale jeżeli wybór zwykłej karty pamięci nie miałby żadnego wpływu na zdjęcia to można by zaoszczędzić te kilka dyszek
szybkie karty pamięci
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Jezeli chodzi o filmy to nie wiem. Za to zdjecia... W szczegolnosci da sie to odczuc podczas robienia serii zdjec. Im szybciej zdjecie zostanie zapisane na karte, tym mniejsze szanse na zapchanie bufora aparatu. Przy seriach jest to o tyle wazne, zeby jej nie przerwac.
Osobiscie uzywam Sandisk Ultra II i jestem zadowolony. Przy rawach, to dopiero po 8 zdjeciach, bufor sie zapycha. Przy JPG natomiast, to jakos nie udalo mi sie zapchac bufora.
Ślubna
No i niestety N. -
To jeszcze wszystko zależy o czym mówimy. W jednych aparatach ten efekt jest bardziej odczuwalny w innych mniej.Czy szybkie karty pamięci mają znaczenie wyłącznie przy robieniu filmów, czy przyspieszają w jakiś sposób pstrykanie zdjęć? Zasadniczo różnica w cenie niewielka, ale jeżeli wybór zwykłej karty pamięci nie miałby żadnego wpływu na zdjęcia to można by zaoszczędzić te kilka dyszek
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
jak a630 to nie ma co przesadzać ja mam a610 i zwykłego kingstona 512 MB i powiem ze z początku myślałem że zapisuje długa ale jest funkcja wyśfietlanie kontrolne i jak to wyłączyłem to myślałem że się zepsuł i nie robi:> po prostu przy fotkach to żadnego nie ma zwolnienia w ogóle nie zauważalne, przy filmach już trochę może przymulić no i chyba że długie serie ale takto powiem Ci że jestem zadowolony kumpel mi mówił żeby brać szybką ale ja mówię poczekam jeszcze trochę i jestem zadowolony (u kumpla w jakimś panasonicu to miał elite pro i tak stawała że to aż nerwy brały) a tu nic, to chyba ten digicKomentarz
-
Uf...Ernest Hemingway i Irvin Penn:
Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?Komentarz
-
Komentarz
-
-
moim zdaniem bardzo dobre:-P można poczytać
Canon A640Komentarz
-
Bardzo szybka karta warta jest zakupu tylko gdy dysponujesz szybką lustrzanką i strzelasz seriami.
Ja mam Sandiska Extreme III i Pretec *80. Różnica jest odczuwalna na korzyść tej pierwszej oczywiście.
Warto jeszcze wspomnieć, że profesjonalne karty mają bardzo długą żywotność i są niezawodne.Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DGKomentarz
-
A z tym bym sie (na bazie opinii przeczytanych tu na forum i nie tylko tu) nie zgodzil. "Profesjonalne" karty maja tylko wieczysta/dlugowieczna gwarancje. Co wcale nie znaczy ze sa niezawodne (i Kingstony i Sandiski i Pretec potrafia pasc, gwarancja niestety nie obejmuje odszkodowania za utracone dane).
Tak wiec jesli juz - to miec kilka szybkich ale nie za duzych kart roznych producentow, a nie slepo wierzyc "jest niezawodna" .Komentarz
-
Dokładnie z kartami niestety jest loteria. Znam wiele przykładów, że padły właśnie te najdroższe (ostatnio kolega miał problem z SanDiskiem EIII).A z tym bym sie (na bazie opinii przeczytanych tu na forum i nie tylko tu) nie zgodzil. "Profesjonalne" karty maja tylko wieczysta/dlugowieczna gwarancje. Co wcale nie znaczy ze sa niezawodne (i Kingstony i Sandiski i Pretec potrafia pasc, gwarancja niestety nie obejmuje odszkodowania za utracone dane).
Tak wiec jesli juz - to miec kilka szybkich ale nie za duzych kart roznych producentow, a nie slepo wierzyc "jest niezawodna" .Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969."Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
-
A może "szukacie dziury w całym"?
Pozdro.
Ale wiem, że zawsze wybierzesz te "uznanych marek"...No nie?A z tym bym sie (na bazie opinii przeczytanych tu na forum i nie tylko tu) nie zgodzil. "Profesjonalne" karty maja tylko wieczysta/dlugowieczna gwarancje. Co wcale nie znaczy ze sa niezawodne (i Kingstony i Sandiski i Pretec potrafia pasc, gwarancja niestety nie obejmuje odszkodowania za utracone dane).
Tak wiec jesli juz - to miec kilka szybkich ale nie za duzych kart roznych producentow, a nie slepo wierzyc "jest niezawodna" .Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DGKomentarz
-
Komentarz
Komentarz