szybkie karty pamięci

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mspider86

szybkie karty pamięci

Czy szybkie karty pamięci mają znaczenie wyłącznie przy robieniu filmów, czy przyspieszają w jakiś sposób pstrykanie zdjęć? Zasadniczo różnica w cenie niewielka, ale jeżeli wybór zwykłej karty pamięci nie miałby żadnego wpływu na zdjęcia to można by zaoszczędzić te kilka dyszek
  • PrzemeS
    Początki nałogu
    • 2006
    • 310

Jezeli chodzi o filmy to nie wiem. Za to zdjecia... W szczegolnosci da sie to odczuc podczas robienia serii zdjec. Im szybciej zdjecie zostanie zapisane na karte, tym mniejsze szanse na zapchanie bufora aparatu. Przy seriach jest to o tyle wazne, zeby jej nie przerwac.
    Osobiscie uzywam Sandisk Ultra II i jestem zadowolony. Przy rawach, to dopiero po 8 zdjeciach, bufor sie zapycha. Przy JPG natomiast, to jakos nie udalo mi sie zapchac bufora.
    Ślubna
    No i niestety N.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez mspider86
      Czy szybkie karty pamięci mają znaczenie wyłącznie przy robieniu filmów, czy przyspieszają w jakiś sposób pstrykanie zdjęć? Zasadniczo różnica w cenie niewielka, ale jeżeli wybór zwykłej karty pamięci nie miałby żadnego wpływu na zdjęcia to można by zaoszczędzić te kilka dyszek
      To jeszcze wszystko zależy o czym mówimy. W jednych aparatach ten efekt jest bardziej odczuwalny w innych mniej.
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• mspider86

powiedzmy że mówimy o canonie A630

Komentarz

• vesper
          Coś już napisał
          • 2006
          • 57

jak a630 to nie ma co przesadzać ja mam a610 i zwykłego kingstona 512 MB i powiem ze z początku myślałem że zapisuje długa ale jest funkcja wyśfietlanie kontrolne i jak to wyłączyłem to myślałem że się zepsuł i nie robi:> po prostu przy fotkach to żadnego nie ma zwolnienia w ogóle nie zauważalne, przy filmach już trochę może przymulić no i chyba że długie serie ale takto powiem Ci że jestem zadowolony kumpel mi mówił żeby brać szybką ale ja mówię poczekam jeszcze trochę i jestem zadowolony (u kumpla w jakimś panasonicu to miał elite pro i tak stawała że to aż nerwy brały) a tu nic, to chyba ten digic

Komentarz

• Krzych
            Coś już napisał
            • 2006
            • 96

Uf...
            Ernest Hemingway i Irvin Penn:
            Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
            Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?

Komentarz

• pionaj
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 47

jakby na to nie patrzeć to ceny szybkich kart prawie nie różnia się od normalnych tak więc jak ktos ma możliwosć kupienia jakiegos highspeeda i to tanio to dlaczego nie :-)
              o tu mamy przykład

1GB SD Platinum HS która prędkością nie ustępuje Kingstonom Elite Pro
              kosztuje 40 zł !!!
              Canon A640

Komentarz

• mspider86

platinum? a to nie znam.. dobre to chociaz?

Komentarz

• pionaj
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 47

moim zdaniem bardzo dobre:-P można poczytać
                  Canon A640

Komentarz

• Fakungio
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 297

Bardzo szybka karta warta jest zakupu tylko gdy dysponujesz szybką lustrzanką i strzelasz seriami.

Ja mam Sandiska Extreme III i Pretec *80. Różnica jest odczuwalna na korzyść tej pierwszej oczywiście.

Warto jeszcze wspomnieć, że profesjonalne karty mają bardzo długą żywotność i są niezawodne.
                    Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.
                    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Fakungio
                      Warto jeszcze wspomnieć, że profesjonalne karty mają bardzo długą żywotność i są niezawodne.
                      A z tym bym sie (na bazie opinii przeczytanych tu na forum i nie tylko tu) nie zgodzil. "Profesjonalne" karty maja tylko wieczysta/dlugowieczna gwarancje. Co wcale nie znaczy ze sa niezawodne (i Kingstony i Sandiski i Pretec potrafia pasc, gwarancja niestety nie obejmuje odszkodowania za utracone dane).

Tak wiec jesli juz - to miec kilka szybkich ale nie za duzych kart roznych producentow, a nie slepo wierzyc "jest niezawodna" .

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Zamieszczone przez Vitez
                        A z tym bym sie (na bazie opinii przeczytanych tu na forum i nie tylko tu) nie zgodzil. "Profesjonalne" karty maja tylko wieczysta/dlugowieczna gwarancje. Co wcale nie znaczy ze sa niezawodne (i Kingstony i Sandiski i Pretec potrafia pasc, gwarancja niestety nie obejmuje odszkodowania za utracone dane).

Tak wiec jesli juz - to miec kilka szybkich ale nie za duzych kart roznych producentow, a nie slepo wierzyc "jest niezawodna" .
                        Dokładnie z kartami niestety jest loteria. Znam wiele przykładów, że padły właśnie te najdroższe (ostatnio kolega miał problem z SanDiskiem EIII).
                        Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• PrzemeS
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 310

"Profesjonalne" karty maja tylko wieczysta/dlugowieczna gwarancje.
                          A najgorsze jest to, ze czasem ta wieczysta gwarancja, trwa do wyczerpania zapasow.
                          Ślubna
                          No i niestety N.

Komentarz

• Fakungio
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 297

A może "szukacie dziury w całym"?

Pozdro.

Zamieszczone przez Vitez

Ale wiem, że zawsze wybierzesz te "uznanych marek"...No nie?
                            Ostatnio edytowany przez Fakungio; 5599.
                            Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Fakungio
                              Ale wiem, że zawsze wybierzesz te "uznanych marek"...No nie?
                              Tak, ale nie dlatego ze sa "niezawodne i maja dluga zywotnosc" a dlatego ze maja mniejsza szanse na awarie jak i lepszy serwis, obsluge klienta, oraz specyfikacje bardziej odpowiadajace rzeczywistosci.

Komentarz

Pracuję...