Problem z filtrami...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pkulczycki
    • 2007
    • 11

Problem z filtrami...

witam.
    zastanawiam sie nad kupnem filtra gradual natural density 0.6 do mojego
    szerokiego szkla (77mm).
    jesli dobrze rozumiem ten filtr jest inaczej nazywany polowkowym
    (szarym?!) i ma na celu 'przyciemnienie' jasniejszych partii kadru celem
    ich zrownowazenia.
    przegladajac profesjonalne czasopisma fotograficzne widze ze prawie
    wszyscy uzyskujac swietne efekty uzywaja Grad ND 0.6 - czyli jesli dobrze rozumiem polowkowy.
    ale przeszukujac (zagraniczne) strony w poszukiwaniu tego typu filtrow
    dostaje info ze wlasciwie tylko Tiffen ma cos takiego. Jak to mozliwe
    skoro to tak popularny filter? Domyslam sie ze gdzies jest blad w moim
    rozumowaniu. Albo istnieje jeszcze inna angileska nazwa tego filtra...
    sam juz nie wiem. ogolnie chyba sie pogubilem w tych wszystkich rodzajach filtrow.

Czy moge prosic o jakies generalne podsumowanie i rozwiania moich watpliwosci?
  • Rpoto
    Bywalec
    • 2005
    • 159

Nie tylko Tiffen.

Jest też:
    -francuski Cokin

-angielski Hitech Filters
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

• Kubak82
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2348

to zalezy o jaki system Ci chodzi - o filtry montowane na adapterach (zelowe lub szklane) lub wkrecane w gwint obiektywu.. jesli o te pierwsze to ciezko mi bedzie pomoc bo ich nie uzywam, jesli o te drugie to mam np. szary polowkowy gradacyjny (stopniowe przejscie) firmy Marumi.. kupowany u jednego z forumowiczow - mozesz mu wyslac zapytanie o cene itp na PM

Komentarz

• pkulczycki
        • 2007
        • 11

tak, chodzi mi o filtry wkrecane na gwint obietywu.

Komentarz

• Kubak82
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2348

no to tu masz link do aukcji - http://www.allegro.pl/item162251013_...fakt_vat_.html

ale osobiscie radze kupic u Cichego - bedzie po prostu taniej.. jesli zas chodzi o sam filtr to nie mam zastrzezen :smile:

ew. tu masz jeszcze szare polowki B+W ale to juz inna cena

edit: uprzedzajac pytanie - na cropie nie winietuje, na FF nie sprawdzalem
          Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• pkulczycki
            • 2007
            • 11

czyli nie tylko Tiffen.
            W jednym ze sklepow polecano mi tego Tiffena za 411zl. Twierdzono ze ma zabarwienie gradacyjne od połowy filtra, co moze byc przewaga nad innymi majace zabarwienie 1/3. czy ten marumi i te b+w maja tez 1/3?

co znaczy 'Połówkowy gradacyjny 25%' czy to to samo co gradual nd 0,6?

ostatnie pyatnie czy warto zaplacic wiecej za Tiffena (411zl), B+W(299zl) czy marumi (znalazlem ta z allegro za 153zl)?
            czy roznice sa istotne?

aha, i co to znaczy ze filter jest dwu lub trzy stopniowy?
            Ostatnio edytowany przez pkulczycki; 9076.

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

Zamieszczone przez pkulczycki
              Twierdzono ze ma zabarwienie gradacyjne od połowy filtra, co moze byc przewaga nad innymi majace zabarwienie 1/3. czy ten marumi i te b+w maja tez 1/3?
              szare polowki o ktorych mowimy, nakrecane na gwint obiektywu 1/2 filtra maja przezroczysta a pozostala 1/2 to obszar w ktorym zabarwienie wzrasta (w odroznianiu od filtrow twardych gdzie polowa jest bezbarwna a polowa szara - tzw. twarde przejscie).. ale wracajac do rzeczy - jak sama nazwa mowi - nastepuje gradacja zabarwienia a wiec w miare niezauwazalne przejscie od zerowego zabarwienia do okreslonego w specyfikacji filtra.. mozna wiec przyjac ze wlasciwe zabarwienie (np. te 25% przyciemnie o jedna dzialke przyskony a 50% o dwie) uzyskuje sie tylko w gornej czesci filtra.. pewnie o to chodzilo z ta 1/3..

filtry mocowane w adapterach typu Cokin mozna regulowac na jakiej wysokosci ma sie zaczac gradacja.. w filtrach nakrecanych niestety nie ma takiej mozliwosci (mozna jedynie ustawic odpowiedni kat nachylenia wzgledem kadru)

co znaczy 'Połówkowy gradacyjny 25%' czy to to samo co gradual nd 0,6?
              0.3 to redukcja o jedna dzialke przyslony
              0,6 o dwie
              0,9 o trzy

ostatnie pyatnie czy warto zaplacic wiecej za Tiffena (411zl), B+W(299zl) czy marumi (znalazlem ta z allegro za 153zl)?
              czy roznice sa istotne??
              to zalezy do czego jest Ci potrzebny.. system Cokin daje wieksza swobode w uzyciu filtra ale ma tez swoje wady.. musisz wiec wybrac miedzy wiekszymi mozliwosciami i wieksza cena a filtrem z ograniczeniami ale za to tanszym i latwiejszym w uzytkowaniu/noszeniu.. ja nie uzywam czesto szarej polowki wiec wystarcza mi ten Marumi..

aha, i co to znaczy ze filter jest dwu lub trzy stopniowy?
              napisalem Ci juz wyzej - chodzi o redukcje o 2 lub 3 stopnie przyslony ;-)
              Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Mała uwaga odnośnie Marumi GC Grey. Wczoraj kupiłem ten filtr, podobnie jak analogiczny produkt Hoyi nie jest do końca neutralny, szarość wpada leciutko w fiolet. Nie jest to filtr typu slim, na tokinie 12-24 troszeczkę winietuje przy ogniskowej 12mm (przy 13mm już nie). Niemniej, za porównywalne pieniądze, innej nakręcanej połówki Ø77 się nie dostanie.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Rpoto
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 159

...
                  czy roznice sa istotne?...
                  Cokin:
                  Uchwyt 77mm
                  Filtr szary połówkowy
                  Filtr połówkowy szary
                  Czy drogo, czy nie? Twoja ocena i potrzeby?
                  W/w zestaw od 130zł do 190zł i możliwość rozbudowy jeśli będzie taka potrzeba.
                  Kupno adaptera i zestaw pasuje do innego obiektywu.
                  Czytam. Czytam.
                  Robert
                  Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

Zamieszczone przez Rpoto
                    Kupno adaptera i zestaw pasuje do innego obiektywu.
                    tylko ze kosztem uzywania oslony przeciwslonecznej i to mnie najbardziej zniechecilo do Cokina

Komentarz

• Tomasz1972
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3042

Zamieszczone przez Kubak82
                      tylko ze kosztem uzywania oslony przeciwslonecznej i to mnie najbardziej zniechecilo do Cokina

Komentarz

• Rpoto
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 159

Zamieszczone przez Kubak82
                        Jest w zestawie.
                        Wydaje mi się bardziej użyteczny na początek, jeśli nie wiesz jaki filtr będzie najbardziej potrzebny(najczęściej używany).
                        Wszystko ma swoje za i przeciw.:wink:
                        Np. swoboda podziału, a nie 1/3 lub 1/2, czyli dwa filtry.
                        Czytam. Czytam.
                        Robert
                        Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

• Kubak82
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2348

zle sie wyrazilem - chodzilo mi o "firmowe" oslony dolaczane do obiektywow.. ta dedykowana do Cokina mialem kiedys w rece i jakos nie ufam do konca sposobowi mocowania (imo zbyt "delikatny") ale to kwestia gustu i potrzeb - u mnie aparat przez 90% czasu dynda na szyi lub ramieniu i obija sie to o plecak, to o mnie.. Cokin moglby na tym ucierpiec dlatego wole zwykle oslonki i zwykle filtry..

choc nie ukrywam Rapto, ze mozliwosc ustawienia miejsca gdzie zaczyna sie gradacja jest super i czasem mi jej brakuje

Komentarz

• Rpoto
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 159

To ...
                            Jakby kogoś to interesowało to ceny niższe niż na Allegro i to dość sporo, choć nie wszystkie.
                            Ostatnio edytowany przez Rpoto; 3650.
                            Czytam. Czytam.
                            Robert
                            Kalibrajce na Wyspach

Komentarz

• Blindseeker
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 522

Zamieszczone przez MacGyver
                              Mała uwaga odnośnie Marumi GC Grey. Wczoraj kupiłem ten filtr, podobnie jak analogiczny produkt Hoyi nie jest do końca neutralny, szarość wpada leciutko w fiolet. Nie jest to filtr typu slim, na tokinie 12-24 troszeczkę winietuje przy ogniskowej 12mm (przy 13mm już nie). Niemniej, za porównywalne pieniądze, innej nakręcanej połówki Ø77 się nie dostanie.
                              Może dlatego, że ta Tokina lekko winietuje na 12mm i f4 nawet bez filtra. Po przymknięciu do 5.6 juz jest lepiej.

Komentarz

Pracuję...