Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
czy ktos z forumowiczow moze stosuje ta soczewke na lampie przy np. fotografii przyrodniczej
moze ktos podejmie temat .. soczewki mozna kupic nawet na allegro tylko nie wiem jak to bedzie wygladało w codziennym uzytkowaniu - moze ktos ma jakies praktyczne doswiadczenia z takim flash extenderem mnie to chodzi po glowie jako wzmocnienie/skupienie blysku z 430ex w duecie z sigma 50-500..
jak myslicie - kupowac gotowy zestaw za +/- 40$ czy probowac to skladac samemu mam tu na uwadze tylko jakosc i wielkosc soczewek kupionych na aukcjach bo z mocowaniem sobie poradze
Ja wogóle bym się dołaczył z pytaniem odnośnie wykorzystywania flesha w fotografi przyrody - czy ktoś z forumowiczów stosuje takie wspomaganie ?? jakie sa tego efekty?? na co trzeba zawracać uwage ?? jaką lampe najlepiej wybrać ( waham się miedzy 430 a 580 )?? i czy jakies specyficzne jej ustawienia najlepiej się sprawdzaja przy tematach przyrodniczych ??
Ja wogóle bym się dołaczył z pytaniem odnośnie wykorzystywania flesha w fotografi przyrody - czy ktoś z forumowiczów stosuje takie wspomaganie ?? jakie sa tego efekty?? na co trzeba zawracać uwage ?? jaką lampe najlepiej wybrać ( waham się miedzy 430 a 580 )?? i czy jakies specyficzne jej ustawienia najlepiej się sprawdzaja przy tematach przyrodniczych ??
W takiej książeczce National Geographic "Szkoła fotografowania - ptaki" znaczną część zajmuje omówienie fotografowania ptaków z użyciem lamp błyskowych - coś co zwykle polskim fotografom przyrody nie mieści się w głowie
...bo też faktycznie przyroda z lampą... no oczywiście można spróbować
580 EX
A jeszcze lepiej i taniej, choć dużo mniej funkcjonalnie, jakiś mocny Sunpak
Canon jakiś tam, bo lubię
Nie dla PS'a, mniejsze nie dla syfry.
Ja wogóle bym się dołaczył z pytaniem odnośnie wykorzystywania flesha w fotografi przyrody - czy ktoś z forumowiczów stosuje takie wspomaganie ?
W fotografii przyrody (przede wszystkim owady) korzystam z lampy C MT-24 Ex i czasami doświetlam 430 Ex :grin:. Bez tego wspomagania nie wyobrażam sobie makrofotografii w skali powyżej 1:2 ...
A propos MT-24 Ex — poszukuję dodatkowych niestandardowych uchwytów przegubowych pozwalających odsunąć palniki od osi lampy. Za wskazówki i pomoc w znalezieniu takiego rozwiązania z góry serdecznie dziękuję.
zobacz ze jest poźny zachod słonca i ptaki sa czarne a ten jak z wystawy. ostatnio sam dopadłem ptaszka na drzewie i pogoda była do bani to jeszcze siedzial pod gałęzią i na fotkach wyszedł wielki cien i wtedy plulem se w brode ze jeszcze takiego czegoś nie mam
pewnie juz widziales kupe zdjec z uzyciem tego ale pokaze jeszcze to
jak myslicie - kupowac gotowy zestaw za +/- 40$ czy probowac to skladac samemu mam tu na uwadze tylko jakosc i wielkosc soczewek kupionych na aukcjach bo z mocowaniem sobie poradze
Myślę, żeby lepiej kupić gotowy produkt. Przecież taka soczewka na tylną szybę samochodu może mieć nieodpowiednie skupienie.
Ze specyficznych ustawien potrzebna bedzie korekta na minus i ewentualnie hss.
Kuchatku przyznam się szcerze że nie bardzo rozumiem. Skoro szukamy jak najmocniejszej lampy ze względu na odległość od celu a na dodatek zastanawiamy się nad użycem flesh extendera to czemu uważąsz że potrzebna bedzie korekta "na minus" przy fotografowaniu przyrody.
Przyznaje się szczerze że lampy - poza wbudowaną - nigdy nie miałem bo jak narazie jedyny cel w jakim była mi potrzebna to imieniny u cioci no i czasami do rozświetlenia cieni na twarzach jak pstrykałem pod słóńce . Moje pytanie może być więć troche analfabetyczne
Z tego co mi się wydaje to najlepsze zastosowanie bedzie wtedy gdy ustawimy synchronizacje z krótkimi czasmi naświetlania i w razie potrzeby dodamy mocy błyskowi - jeżeli się myle to niech ktoś mnie doświetli
Mnie się wydaje że to dlatego, że lampa chcąc doświetlić cały kadr przy takiej odległości i "nie wiedząc" o soczewce błyśnie z jakąś ekstremalną mocą, a ma tylko trochę rozświetlić. Ale nie wiem czy dobrze rozumuję.
Saurus
Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
"Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart
Mnie się wydaje że to dlatego, że lampa chcąc doświetlić cały kadr przy takiej odległości i "nie wiedząc" o soczewce błyśnie z jakąś ekstremalną mocą, a ma tylko trochę rozświetlić. Ale nie wiem czy dobrze rozumuję.
Doświetlenie jest w pewien sposób proporcjonalne do siły błysku lampy, bez względu na to, czy jest soczewka czy nie. Aparat błyska testowo - mierzy - potem wali w właściwym błyskiem z mocą wyliczoną na podstawie pomiaru. W obu przypadkach po drodze jest soczewka, więc jest uwzględniona. Nie widzę powodu, dla którego jej obecność miała by zakłócać pomiar. Czy dyfuzor na lampie zakłóca pomiar? Owszem, obniża efektywność lampy, ale niezakłóca pomiaru. Soczewka działa w drugą stronę - ale też nie widzę powodu, dla którego z pomiarem miałoby być inaczej.
Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)
Przecież taka soczewka na tylną szybę samochodu może mieć nieodpowiednie skupienie.
ale ja nie mysle o tych do samochodu ale np. chocby o czyms takim
tylko pytanie - czy to jest taka soczewka jak ajest potrzebna
robilem w domu testy (nie na flashu bo jest za mala ale latarkach itp.) na podobnej tylko mniejszej, wyciagnietej z rzutnika do zdjec.. niby dziala ale pewnosci nie mam.. wg. wikipedii powinna wygladac ciut inaczej - http://pl.wikipedia.org/wiki/Soczewka_Fresnela
ale ja nie mysle o tych do samochodu ale np. o czyms takim
Ale problem z ogniskowaniem zostaje. Ta, do której podałeś link, to jest zwykła płaska lupa. Ma pewnie ogniskową ok. 15 cm. Te samochodowe ok. 1,5 m. Soczewki do fleszy mają pewnie jeszcze inną. Jak dobierzesz złą soczewkę (ogniskową) to światło będzie skupiane np. 20 cm za soczewką, a do fotografowanego obiektu dotrze już rozproszone.
Komentarz