Za mały dół, za mała góra - czyli co kupić jak zwykle...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dancop

Za mały dół, za mała góra - czyli co kupić jak zwykle...

Witam!
    Na początek, trochę wstępu
    Focę amatorsko od kilkunastu lat, jednak nigdy poza focenie rekreacyjne się nie posunąłem. Zaczynałem od Zenita, poprzez Canona EOS300 z Tokiną 28-210 3.5-5.6. Potem przesiadłem się na cyfrową Minoltę A1. Minoltka ma po przeliczeniu 28-200 tylko jaśniejszy obiektyw 2.8-3.5. Teraz myślę o przesiadce na Canona 350/400D. Do analoga na pewno nie wrócę...

Zdjęcia, które robię to typowe zdjęcia turystyczno-podróżnicze. Krajobrazy, elementy architektury, trochę ludzi, przyrody itp.

I teraz tak - kwota na całość to (+-) 8.000 zł. Im mniej tym lepiej oczywiście, bo kto by chciał wydawać więcej, skoro można mniej

To co mnie boli dotychczas to zbyt wąski kąt oraz zbyt mały zoom
    Przy architekturze lub innych szerszych planach zbyt często okazuje się, że aby objąć to co chcę należy zawisnąć nad jakimś klifem lub też wydrążyć dodatkowy tunel w skale Z kolei przy "przyrodzie" 200mm jest zdecydowanie za mało. Nie planuję zasadzania się specjalnie na ptaszki, ale czasami jest fajna okazja do ustrzelenia jakiejś pticy, ale sprzętu nie staje... Pamiętam moje ganianie po jakichś porąbanych skałach w Norwegii żeby zrobić zdjęcie sowie, co to jak tylko się delikatnie zbliżałem odfruwała następnych kilkadziesiąt metrów i tak w koło Macieju...

Doradźcie coś rozsądnego. Biorąc pod uwagę, że 400D z gripem kosztuje teraz ok 2.800 (BTW: jak wiecie gdzie można kupić najtaniej, chętnie się dowiem , to na szkła zostaje jakieś 5.000, chętnie mniej...

Potrzebuję czegoś, co będzie się zaczynać poniżej 17, a kończyć pewnie koło 300. I równie dobrze mogą to być 3 szkła, żeby uzyskać odpowiednią elastyczność. Ważny jest dla mnie dobry AF, w miarę szybki i trafiający. W Minolcie czasami focus przechodził przez cały zakres, żeby w końcu złapać ostrość gdzieś nie wiadomo gdzie. Trochę to wnerwiające...
  • Kubak82
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2348

dobry af, 3 szkla, tanio..hmm..to chyba tylko tu

do 400d pomysl moze o Tamronie 17-50 f2,8 a do tego jakies tele np. sigma 70-300apo (tansza, z wolniejszym AF ale dobra optycznie + macro 1:2) albo Canon 75-300 f4-5,6 IS (drozszy ale wart doplaty-zdecydowanie lepszy AF+IS)

ew. do "serokiego" to tez 17-40 f4.. powinien sie jeszcze zmiescic w budzecie zamiast 17-50 ale to juz swiatlo 4 zamiast 2,8..

edit. przyszla mi do glowy jeszcze Tokina 12-24 f4 - szkielko warte uwagi i bardzo szerokie :-D .. wiecej podobnych szkiel nie mialem w rekach wiec nie chce sie wypowiadac
    Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• nastier
      Uzależniony
      • 2005
      • 686

400D pelno na allegro...
      chociazby tu:
      (oferta pierwsza z brzegu)
      http://allegro.pl/item161144424_cano..._24m_nowy.html

do tego grip ajkies 400zl, wiec nadal zostaje 5k na szkielka.

fotoblog

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

Zamieszczone przez nastier
        400D pelno na allegro...
        chociazby tu:
        (oferta pierwsza z brzegu)
        http://allegro.pl/item161144424_cano..._24m_nowy.html
        no to ja jeszcze dodam, ze sklep medfoto z linka Nastier'a sprawdzilem na wlasnej skorze i moge smialo polecic .. sa solidni a towar mialem w domu nastepnego dnia po zamowieniu..
        Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• Mac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2063

Po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie czy zostaniesz przy APS-C (czyli crop) czy będziesz chciał w perspektywie przejść na FF. Jesli zostaniesz przy APS-C to jeśli chcesz bardzo szeroko to Tokina 12-24/4, dalej Tamron 28-75/2.8, który daje również możliwość zdjęć makro i na koniec coś długiego, myślę że rada Kubaka jest w tym przypadku słuszna. Powinieneś zmieścić się w założonym budżecie. Potem tylko będziesz dokupował filtry, akku, karty, etc.
          EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• Skipper
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1112

17-40 L + 50 F1.4+ 70-200 L f4 + tc 1.4 przy odrobinie szczescia jak poszukasz na allegro szkieł co mają 4-5 miesiecy zmiescisz sie w budżecie i bedziesz miał zestaw bardzo dobrych szkieł niezwykle trwałych o dobrych parametrach optycznych

jesli chcesz mniec jeszcze szerzej to zamiast 17-40L i 50 f1.4 kup tokine 12-24 i tamrona 28-75. bedzie wiekszą loterią w przypadku AF i trwałości przynajmiej jesli o tamrona chodzi ale zdecydowanie szerzej, a swiatłem f4 w 17-40 tak sie nie przejmuj bo zawsze mozna na ISO podciągnąc a tamron zeby był naprawde ostry i tak musi byc z 2.8 przymkniety do 4...
            ja wczoraj byłem na targach mając ze sobą tylko 17-40 i swiatła mi nie brakło

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Blindseeker
              Uzależniony
              • 2006
              • 522

Zamieszczone przez Mac
              Po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie czy zostaniesz przy APS-C (czyli crop) czy będziesz chciał w perspektywie przejść na FF. Jesli zostaniesz przy APS-C to jeśli chcesz bardzo szeroko to Tokina 12-24/4, dalej Tamron 28-75/2.8, który daje również możliwość zdjęć makro i na koniec coś długiego, myślę że rada Kubaka jest w tym przypadku słuszna. Powinieneś zmieścić się w założonym budżecie. Potem tylko będziesz dokupował filtry, akku, karty, etc.
              Dodam tylko, że może warto zwrócić uwagę na teleobiektyw Canon 100-300 USM. Trochę droższy od wspomnianej Sigmy, ale Szybki i pewny AF.

Co do zestawu Tokina 12-24 + Tamron 28-75 - to na pewno bardzo dobry wybór (w tej klasie cenowej oczywiście).

Komentarz

• Richie
                Uzależniony
                • 2006
                • 625

Witam.

Mając (+-) 8tyś. Moje typy to:

Canon 30D - 4050zł
                http://www.allegro.pl/item161630268_...wy_korpus.html

Ultraszeroko
                Tokina 12-24/f4 - 1840zł
                http://www.allegro.pl/item161123799_...wy_korpus.html
                lub
                Sigma 10-20/f4-5,6 - 1899zł
                http://www.allegro.pl/item158696795_...2_8511966.html

Spacerzoom
                Tamron 28-75/f2,8 - 1170zł
                http://www.allegro.pl/item161124143_..._cichego_.html

Tele (powiedzmy)
                Sigma 70-300 DG APO - 799zł
                http://www.allegro.pl/item161479833_...ona_nowy_.html
                lub
                Canon 70-210/f3,5-4,5 - 885zł
                http://www.allegro.pl/item159779888_...inta_usm_.html

Całość zamyka się przed 8 tysiacami zł.Wiem,że można zaoszczędzić ok 1200zł kupując 400D+grip ale przy takiej kwocie nie bawiłbym sie w kompromisy.

Pozdrawiam
                Richie
                FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Komentarz

• M@riusz
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 348

Zamieszczone przez dancop
                  jak wiecie gdzie można kupić najtaniej, chętnie się dowiem
                  Pewnie -> TU próbowałeś ?
                  Ale myślę, że taniej niż o jakieś 50-100 zł. raczej nie dostaniesz.

Natomiast zastanów się nad propozycją, o której pisze Richie...

M@riusz
                  Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• Mac
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2063

Zakładałem, że autor nie chce wdawać się w droższe i lepsze profesjonalne eLki. Moim wyborem jest to co w moim podpisie. Natomiast budżetowo wybór sugerowany przeze mnie czyli Tokina, Tamron i za Kubakiem Sigma/Canon jest bardzo rozsądny. Ponieważ autor pisze o amatorskim fotografowaniu to AF nie będzie aż tak bardzo krytyczny a trwałość tego szkła naprawdę wystarczająca.
                    Na coś długiego to zdecydowanie wolałbym 70-200 z TC.
                    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• muflon
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 6763

Jeśli "analogowe" 28 to za mało, to przede wszystkim: zapomnij (z żalem) o 17-40. I, zakładając, że 10-22 Canona zbytnio nadwyręży budżet, o błyskawicznym (USM) autofocusie w tym zakresie też - choć czy on jest rzeczywiście potrzebny @12mm? . Pozostaje wybór pomiędzy, w sumie podobnymi, Sigmą a Tokiną.

Od "długiej" strony: 70-200 jes super "na co dzień", ale na ptaszki to za mało. Choć z TC1.4x w sumie się nada

No a na środek: wersja "econo" to oczywiście Tamron 28-75. Jeśli jednak środki pozwalają i ma to być najczęściej używany obiektyw, to zdecydowanie polecam 24-105IS. Choćby kosztem nie-kupowania TC, albo odłożenia któregoś z dwóch pozostałych zakupów w czasie.
                      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• dancop

Dzięki wszystkim za porady. Teraz się jeszcze trochę potłumaczę i popytam
                        Podzielę na punkty, bo się znowu tasiemiec robi

1. Co jako amator zyskam kupując 30D zamiast 400D? W praktyce?
                        Szybsze zdjęcia seryjne, z których do tej pory nigdy nie korzystałem?
                        I bardziej wytrzymałe body (w końcu co stop to stop)?
                        Różnicy w matrycy (in minus dla 30tki) i tak nie odczuję, bo wielkich powiększeń nie robię.

A co do szkieł - nie przesadzam, z tym, że zależy mi na szerokim kącie. Swoja Minoltą niestety nie jestem w stanie uzyskać tak szerokiego planu, jaki czasami potrzebuję.
                        Czyli tak:

2. szeroko,
                        Sigma 10-20/4-5.6 HSM EX DC
                        Tokina 12-24/f4
                        Z autofokusem tutaj racja - wcale nie trzeba go mieć jakiegoś szybkiego, z dokładnością też można powalczyć. Architektura i krajobraz raczej nie uciekną i w razie czego można doostrzyć ręcznie.

3. Teraz coś pośredniego - tu by się przydała i niezła wytrzymałość (pewnie będzie to najczęściej zakładany obiektyw) i dobry AF. Kusi mnie ten Canon EF 24-105 f/4L IS USM ale cena trochę nie ta... Alternatywa to Tamron 28-75/f2,8.

4. Jako tele:
                        Sigma 70-300 DG APO - jakies 850 zł
                        Canon 70-210/f3,5-4,5 - używka ok. 800 zł
                        Canon 75-300 f4-5,6 IS (używka ok. 1500) teraz jest 70-300 za 2299
                        Canon 100-300 USM - 1299pln

Jak widać rozstrzał propozycji jest tutaj największy...

5. Skłaniam się powoli do takiego zestawu:
                        Tokina 12-24/f4
                        Canon EF 24-105 f/4L IS USM
                        Canon 100-300 USM lub Sigma 70-300 DG APO (za Canonem przemawia lepszy AF, za Sigmą makro)
                        2000+3600+1200=dużo za dużo, ale raz się żyje... Zestaw da mi pełne pokrycie ogniskowych, pewność i trwałość przy najczęściej stosowanym szkle..

6. A jeszcze jedno - czy Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM ma rzeczywiście taki kiepski AF jak opisali na optyczne.pl?

Kurcze, widze że z zakupem aparatu będzie tak jak z zakupem kina domowego w zeszłym miesiącu. Koszt przekroczył założony górny limit o ponad 50%...

Komentarz

• snowboarder
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1358

Mi sie wydaje, ze 400D bedzie super dla ciebie.
                          Do tego zdecydowanie 24-105L i Canon 10-22
                          To dwa super szkla, ktore ci spokojnie wystarcza
                          i na wycieczki i do codziennych foto - beda swietne.
                          A tele dokupisz pozniej, docenisz jakosc zdjec z twoich
                          pierwszych dwoch szkiel i pewnie w przyszlosci kupisz
                          70-200 f4L... 10-22 jest naprawde duzo lepszy od Tokiny,
                          a skoro ci zalezy na szerokim kacie tak bardzo - nie
                          odpuszczaj. Odpusc tele narazie.

Komentarz

• M@riusz
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 348

1. Co jako amator zyskam kupując 30D zamiast 400D? W praktyce?
                            Szybsze zdjęcia seryjne, z których do tej pory nigdy nie korzystałem?
                            I bardziej wytrzymałe body (w końcu co stop to stop)?
                            Różnicy w matrycy (in minus dla 30tki) i tak nie odczuję, bo wielkich powiększeń nie robię.
                            Masz rację.
                            Jeżeli więcej różnic nie widzisz, a mniejszą matrycę uważasz wyłącznie za wadę - bierz 400D. Będziesz zadowolony.
                            A co do szkieł - nie przesadzam, z tym, że zależy mi na szerokim kącie.
                            (...)
                            Tokina 12-24/f4
                            Z autofokusem tutaj racja - wcale nie trzeba go mieć jakiegoś szybkiego, z dokładnością też można powalczyć. Architektura i krajobraz raczej nie uciekną i w razie czego można doostrzyć ręcznie.
                            No to jeszcze jest jedno szkiełko:
                            Tokina AT-X 107AF DX Fish-Eye AF 10-17 mm f/3.5-4.5
                            Przedział cenowy podobny do tych, które wybrałeś.

M@riusz
                            Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300

Komentarz

• gwozdzt
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 5780

szeroko,
                              Tokina 12-24/f4
                              Zamieszczone przez M@riusz
                              No to jeszcze jest jedno szkiełko:
                              Tokina AT-X 107AF DX Fish-Eye AF 10-17 mm f/3.5-4.5
                              Przedział cenowy podobny do tych, które wybrałeś.
                              Czy ty zdajesz sobie sprawę co to jest Fish Eye / rybie oko / ??

Za takie rady to ja bym dawał bana na 48h (analogia do tymczasowego zatrzymania) ;-)
                              Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
                              Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

Pracuję...