czy sigma EF-430st ma fotocele??

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

czy sigma EF-430st ma fotocele??

jak w tytule, kumpel ma takę lampe i chce miją dać za grosiki ale nie ma jak sprawdzic czy ma fotocele, może ktos wie??
  • marekb
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2273

bez odzewu...hmm. to może inaczej chciałbym wyzwalać tę lampę (nie ma fotoceli) jakkolwiek albo bezprzewodowo albo przewodowo - TTL -nie działa z cyfrą na sankach szkoda mi jej...

może jakiś pomysł...?

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

Bylo pisac na PW, bo watek mi umknal

Fotoceli nie posiada (to juz wiesz).

Z kostka i przewodem czy radiem oczywiscie bedzie dzialac. Przy kreatywnym izolowaniu stykow powinno sie ja tez dac zmusic do wspomagania i dzialania w manualu na stopce.
      ...

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

Zamieszczone przez KuchateK
        Bylo pisac na PW, bo watek mi umknal

Fotoceli nie posiada (to juz wiesz).

Z kostka i przewodem czy radiem oczywiscie bedzie dzialac. .
        Kuchatek

ja żem:wink: cienki jak **** węża w tym temacie. chciałem tylko za free albo prawie mieć do namiotu bez cienia drugą lampkę lub na imprezkach lub plenerku jakimś doświetlić najlepiej bezprzewodowo 2-gi plan. I tak:

1. jakiś gadżet(radiowy i nie drogi ) na sankach co mi wyzwala mają 430ex-tke i w/w sigme

2. 430ex na sankach i cosik co mi wyzwoli w/w sigmę

jak to zrobić i co kupić ??

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

1.
          Radio i dwa odbiorniki.
          Dwie fotocele na drugi blysk.

Jesli chcesz radiowy to radia z funsports kosztuja jakies 200pln plus odbiornik za kolejne 100. Do tego kostki do lamp z allegro za jakies 60pln plus pare groszy na ewentualne przerobki gniazd/wtyczek.

Fotocele beda taniej. Tutaj wiele zalezy od wybranego modelu. Na allegro zacznaja sie od 40pln za ignorujace przedblysk. Mozna dorwac wersje podwojna, ale tutaj zaczna sie kombinacje z ciaganiem przewodow miedzy lampami. Nadal potrzeba tez kostek i przerobek.

Mozesz tez nieco pomieszac. Jedna lampe odpalac radiem badz przewodem, druga fotocela.

2.
          Tutaj obedziesz sie sprzetem z pierwszego punktu. Do gniazda synchro w 30D mozesz podpiac radio badz przewod. Mozesz tez wykorzystac fotocele.
          ...

Komentarz

• marekb
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2273

widzę że kombinacji jest wiele..

wielkie dzieki KuchateK

jeszcze jedno- tylko się nie śmiejcie- do gniazda synchro mogę podpiąć jeden przewód i np dorobić rozdzielke na 2 lampy czy mogę odpalić tylko jedną lampke a drugą np z fotoceli..??

no to zaczynam poszukiwanie badziewi..
            Ostatnio edytowany przez marekb; 4878.

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Mozesz dorobic rozdzielacz, ale czesto lampy sie gryza i odpala tylko jedna... Albo nic.

Pomagaja w tym wypadku rozne uklady elektroniczne. Na przyklad taki:
              ...

Komentarz

• marekb
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2273

czyli można np. jedną: radiowo, drugą: fotocela....

faktycznie chyba najwiekszy problem bedzie (przynajmniej dla mnie ) bedzie z przeróbkami końcówek...

Komentarz

Pracuję...