kurz na skanie/filmie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dan7770
    Zablokowany
    • 2006
    • 119

kurz na skanie/filmie

zmienilem fotolab i wywolalem film + skany z tego.na wielu pojawiaja sie biale plamki,pajaczki itp. czy moze byc to wina aparatu? w srodku raczej kurzu nie ma.zreszta poprzednie rolki byly ok.to wina pana co to skanowal ? patrzac na wywolany film pod powiekszeniem nie widac zadnych brudow. film konica vx 200. przykladowe zdjecie :
  • Cyfer

To zdecydowanie kłaczki z brudnego skanera, lub nieoczyszczonego filmu. Jeśli było to skanowane w negatywie to "kłaczki" zablokowały drogę światła i dlatego są teraz białe..

Komentarz

• strus_pedziwiatr
      Bywalec
      • 2006
      • 191

Mogą to być również ubytki z filmu, co się niestety dość często zdarza i wtedy gdybyś miał pod ręką np. technologię ICE skanerów Nikona to by ona to zniwelowała. Zapytaj o to w fotolabie, czy z tego korzystali i czy mają w ogóle takie możliwości.

Komentarz

• Scream
        Początki nałogu
        • 2005
        • 295

Jak robię odbitki w ciemni, to wychodzą mi takie białe plamki, albo kłaczki kiedy w powiększalniku jest brudne szkiełko,bądź sam negatyw. Wystarczy przedmuchać dobrze i znika.

Jeżeli natomiast jest tak jak napisałeś, czyli film czysty to pozostaje tu tylko wina labui ich brudnego skanera. Zgłoś reklamacje, jeżeli jest to możliwe.

Komentarz

• januszP.
          Uzależniony
          • 2006
          • 634

na 100% nie jest to wada filmu, czy zdjecia. Jest to kurz.
          Ja skanuje co prawda na domowy skanerze. klatki wydaja sie czysciutkie a na skanach widac kłaczki. Tez nie bardzo wiem jak z tym walczyc. Ale w labach to niedopuszczalne!

Komentarz

• Redskull
            Coś już napisał
            • 2006
            • 95

Pozatym gdybys mial cos w aparacie to na skanach byloby czarne a nie biale
            Niestety wiele labow dla szykosci obslugi rezygnuje z wlaczania funkcji uzupelniania ubytkow...
            Pozatym nie kazdy lab ma coolscana lub pakona Absurd, bo znam laboludzi, ktorzy na plaskich skanuja
            stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Komentarz

• Bagnet007
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1344

Zamieszczone przez Redskull
              Pozatym gdybys mial cos w aparacie to na skanach byloby czarne a nie biale
              Jakim cudem :smile: ? Jeśli już to tylko na pozytywach.
              Mi w zwykłych labach przytrafia się to dość często, ale po chwili działania w PSie nie ma śladów.

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

A mój lab usuwa wszytskie tego typu śmieci. Czasami, jak chcę z klatki uzyskać "to coś więcej" czego nie da lab, skanując automatem całą rolkę, to dopiero widzę ile tego na prawdę jest.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• krzyssp
                  Bywalec
                  • 2013
                  • 246

Odp: kurz na skanie/filmie

Witam, przepraszam za odkop ale żeby potem nie bylo że na forum nie szukałem przed założeniem tematu Wywołuję filmy w domu, resztę wyposażenia też mam ale już susząc filmy widzę że osadza się na nich kurz gołym okiem (!). Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o czymś takim jak dodatkowa chemia do filmu zapobiegająca osadzaniu się kurzu, dobrze słyszałem? I jeśli tak, to jak to się nazywa?

Komentarz

• igor58
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1872

wszystkie syfki można wystemplować w PS, trochę czasu to zajmuje, ale warto
                    filmu nie da się wyczyścić idealnie, zawsze coś tam zostanie

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

np. tetenal mirasol
                      Zapraszam

Komentarz

• jacek_73
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 2587

Zamieszczone przez krzyssp
                        Witam, [...].Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o czymś takim jak dodatkowa chemia do filmu zapobiegająca osadzaniu się kurzu, dobrze słyszałem? I jeśli tak, to jak to się nazywa?
                        Preparat Antistatic Spray
                        Jestę fotografę
                        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• krzyssp
                          Bywalec
                          • 2013
                          • 246

Gdybym chciał pliki obrabiać na komputerze to bym sobie strzelał cyfrowym aparatem, ale mam ciemnię to chcę ją jak najlepiej wykorzystać

Komentarz

• rbit9n
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 223

Zamieszczone przez krzyssp
                            Witam, przepraszam za odkop ale żeby potem nie bylo że na forum nie szukałem przed założeniem tematu Wywołuję filmy w domu, resztę wyposażenia też mam ale już susząc filmy widzę że osadza się na nich kurz gołym okiem (!). Wydaje mi się, że kiedyś słyszałem o czymś takim jak dodatkowa chemia do filmu zapobiegająca osadzaniu się kurzu, dobrze słyszałem? I jeśli tak, to jak to się nazywa?
                            gdzie suszysz filmy? jeśli w łazience, to dobrze jest przed wołaniem, a co za tym idzie suszeniem, puścić na chwilę gorącą wodę z prysznica. większa wilgoć przyczyni się do opadnięcia większych drobinek kurzu, oraz zapewni lepsze schnięcie.

jeśli masz osobną ciemnię i nie jesteś w stanie wyeliminować całkowicie kurzu, dobrze jest mieć odpowiednią suszarkę do filmów. wystarczy tunel wykonany z folii, z której się wykonuje zasłony prysznicowe.

mirasol natomiast zapobiega powstawaniu zacieków, oczywiście stosowany z umiarem, bo w nadmiarze sam powoduje ich powstawanie. natomiast spray antystatyczny sprawdza się w przypadku filmów już wysuszonych przechowywanych głównie w koszulkach acetatowych, bo koszulki pergaminowe w mniejszym stopniu elektryzują negatywy.
                            Master of Disaster

KOREX

APARATY TRADYCYJNE

Komentarz

Pracuję...