D60>550EX>>*FEL>>Niedoświetlanie :/

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kml
    Coś już napisał
    • 2005
    • 74

D60>550EX>>*FEL>>Niedoświetlanie :/

Witam
    Ostatnio na imprezie zrobiłem troche zdjęć d60+550ex troche zrobiłem ja a troche mój znajomek i co zauważyłem ....
    Podeszłem do zdjęć bardziej profesjonalnie 8) i do każdej foty używałem * FEL-a na twarzy, później zdjęcia cykał znajomek który nie ma pojęcia o "foceniu".
    Po wyładowaniu fotek na kompa zauważyłem że te które robiłem ja są po prostu niedoświetlone ! a te które robił kolega bez fela są ok i teraz nie wiem czy fel oszukuje ? czy co ? fel ma jakąs tendencje do niedoświetlania ??

pozdrawiam
  • sv

Re: D60>550EX>>*FEL>>Niedoświetlanie :/

Zamieszczone przez kml
    Witam
    Ostatnio na imprezie zrobiłem troche zdjęć d60+550ex troche zrobiłem ja a troche mój znajomek i co zauważyłem ....
    Podeszłem do zdjęć bardziej profesjonalnie 8) i do każdej foty używałem * FEL-a na twarzy, później zdjęcia cykał znajomek który nie ma pojęcia o "foceniu".
    Po wyładowaniu fotek na kompa zauważyłem że te które robiłem ja są po prostu niedoświetlone ! a te które robił kolega bez fela są ok i teraz nie wiem czy fel oszukuje ? czy co ? fel ma jakąs tendencje do niedoświetlania ??

pozdrawiam
    W jakim trybie robiłeś zdjęcia?

Komentarz

• kml
      Coś już napisał
      • 2005
      • 74

M-anual 1|80 f4.0 iso 800

Komentarz

• sv

dlatego miales niedoswietlone zdjecia. Fel dziala tak jak chciales w Av i Tv. W manualu aparat ustawia ekspozycje na aktywny punkt AF

Komentarz

• Jurek Plieth
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2087

Zamieszczone przez sven
          W manualu aparat ustawia ekspozycje na aktywny punkt AF
          To w trybie M nie działa u Ciebie wybór trybu pomiaru światła???
          http://plieth.com

Komentarz

• kml
            Coś już napisał
            • 2005
            • 74

Ale czy tryb pomiaru światła nie jest dla światła zastanego ?

[ Dodano: 30-01-2005 ]
            Zamieszczone przez sven
            dlatego miales niedoswietlone zdjecia. Fel dziala tak jak chciales w Av i Tv. W manualu aparat ustawia ekspozycje na aktywny punkt AF
            To co mam zrobić żeby używać fela na M anualu ?
            Można zmienić pomiar ?

Komentarz

• Jurek Plieth
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2087

Zamieszczone przez kml
              A czemu miałoby tak być? Jak robić w takim razie zdjęcia przy świetle zastanym i wspomaganiu lampą (fill-in flash)?

Komentarz

• sv

A czemu miałoby tak być? Jak robić w takim razie zdjęcia przy świetle zastanym i wspomaganiu lampą (fill-in flash)?
                Do wyboru: Tv lub Av wtedy działa
                W tv i Av przyciskając fel lampa robi przedbłysk i pomiar światła. w M mimo, że fel działa (lampa błyska) po przekadrowaniu i wyzwoleniu migawki lampa robi ponownie przedbłysk i ustawia parametry nie biorąc pod uwagę wczesniejszego pomiaru (fel). latwo to sprawdzic.

Komentarz

• kml
                  Coś już napisał
                  • 2005
                  • 74

Zamieszczone przez Jurek Plieth
                  Zamieszczone przez kml
                  z dSLR-em "związałem " się stosunkowo niedawno tak więć mało o tym wiem
                  Przybliżysz ?
                  sven, to jak robiić foty w pomieszczeniach skoro av ustawia mi chyba czasy do zastanego a tv (przeszłona to chyba za mało)czy naprawde w M nic nie zrobie ??

[ Dodano: 31-01-2005 ]
                  sven, jeszcze jedno : czy w 10d jest tak samo ? ze fel nie działa na M / ??

Komentarz

• sv

Możesz ustawić M i wybrać odpowiednie pole AF, wtedy nie musicz przekadrowywać. Ja w kościele fotografuję najczęściej na Av i jeżeli czasy robią się przydługie to podnoszę ISO. Często fotografuję również bez lampy na iso 800 do 1000.

W 10d jest tak samo

Komentarz

• Jurek Plieth
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2087

Zamieszczone przez sven
                      Ja w kościele fotografuję najczęściej na Av i jeżeli czasy robią się przydługie to podnoszę ISO.
                      No to u Ciebie w kościołach jest tak jasno jak w dzień
                      Kilka miesięcy temu, pod koniec lata, robiłem zdjęcia w Bazylice Mariackiej na ślubie znajomego. Dla czystego sportu próbowałem przy świetle zastanym z f/1.8 i wychodziły mi przy AV czasy na granicy poruszenia!

Komentarz

• maku
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 563

sven . Wczoraj po twoim poście zwątpiłem i sam sprawdziłem. W instrukcji i na żywca. W 10D wszystko działa jak należy na wszystkich trybach manualnych. Jak dla mnie niedorzecznością by było żeby „Feel” nie działało w trybie M. To byłby jednak spory mankament tej funkcji.

Komentarz

• Jurek Plieth
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2087

Zamieszczone przez maku
                          sven . Wczoraj po twoim poście zwątpiłem i sam sprawdziłem. W instrukcji i na żywca. W 10D wszystko działa jak należy na wszystkich trybach manualnych.
                          Ja sprawdziłem dopiero teraz, po powrocie z pracy i u mnie jest analogicznie jak u kol. Maku!

Komentarz

• kml
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 74

niepodoba mi sio w moim d60 że przy włączonej lampie(550ex) i trybach Av i Tv ustawia czasy naświetlania chyba dla światła zastanego (równierz z felem)i jak do tego strzeli lampa to bieeelll :/
                            I stałą sie dziwna sprawa pisałem ze niedoświetla z FELem, a w tym momencie zrobiłem 2 foty w pokoju z lampą (fotoczarnej bluzy) jedną z FELem a drugą bez i nie widze żadnej różnicy w naświetleniu .
                            coś nie działa ??

Komentarz

• Jurek Plieth
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2087

Zamieszczone przez kml
                              niepodoba mi sio w moim d60 że przy włączonej lampie(550ex) i trybach Av i Tv ustawia czasy naświetlania chyba dla światła zastanego (równierz z felem)i jak do tego strzeli lampa to bieeelll :/
                              To chyba normalne W trybach 'ręcznych' M, Tv i Av aparat nie rozróżnia, czy masz lampę, czy też nie! W związku z tym w trybach Av i Tv ustawia odpowiednio czas migawki, lub przysłonę tak jak dla światła zastanego. IMHO pozostaje tylko korzystanie z trybu M (tak mi doradził kiedyś Maciek Ostaszewski z p.r.f.), ustawianie ręczne przysłony wg własnego gustu oraz 'olewanie' krzyczącego światłomierza o niedoświetleniu :wink:

P.S. Oczywiście powyżej mowa o trybie M w korpusie, a nie w lampie!

Komentarz

Pracuję...