porada o współprace canon 50mm f1,8 Mk II i lampą 580ex

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gorek
    Coś już napisał
    • 2004
    • 51

porada o współprace canon 50mm f1,8 Mk II i lampą 580ex

Moje pytanie dotyczy tego obiektywu i jego pracy w systemie E-TTL II?
    Przymierzam się do jego zakupu ale czy przypadkiem z lampą 580ex nie będzie on tylko współpracować w zwykłym E-TTL?
    Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Re: porada o współprace canon 50mm f1,8 Mk II i lampą 580ex

Zamieszczone przez gorek
    Moje pytanie dotyczy tego obiektywu i jego pracy w systemie E-TTL II?
    Przymierzam się do jego zakupu ale czy przypadkiem z lampą 580ex nie będzie on tylko współpracować w zwykłym E-TTL?
    cytat z dpreview.com
    E-TTL II works with all Canon lenses (although distance information is only provided by lenses with ring type USM motors).

Lenses which provide distance information

* Canon EF 16-35 mm F2.8 L USM
    * Canon EF 17-40 mm F4 L USM
    * Canon EF 20-35 mm F3.5-4.5 USM
    * Canon EF 24-70 mm F2.8L USM
    * Canon EF 24-85 mm F3.5-4.5 USM
    * Canon EF 28-105 mm F3.5-4.5 ll USM
    * Canon EF 28-105 mm F4-5.6
    * Canon EF 28-105 mm F4-5.6 USM
    * Canon EF 28-135 mm F3.5-5.6 IS USM
    * Canon EF 28-200 mm F3.5-5.6 USM
    * Canon EF 28-300 mm F3.5 - F5.6L IS USM
    * Canon EF 70-200 mm F2.8 L IS USM
    * Canon EF 70-200 mm F2.8 L USM
    * Canon EF 70-200 mm F4 L USM
    * Canon EF 70-300 mm F4.5 - F5.6 DO IS USM
    * Canon EF 90-300 mm F4.5-5.6
    * Canon EF 90-300 mm F4.5-5.6 USM
    * Canon EF 100-300 mm F4.5-5.6 USM
    * Canon EF 100-400 mm F4.5-5.6 IS USM

* Canon EF 14 mm F2.8 L
    * Canon EF 20 mm F2.8 USM
    * Canon EF 24 mm F1.4 L USM
    * Canon EF 28 mm F1.8 USM
    * Canon EF 35 mm F1.4 L USM
    * Canon MP-E 65 mm F2.8 1-5x
    * Canon EF 85 mm F1.8 USM
    * Canon EF 100 mm F2 USM
    * Canon EF 100 mm F2.8 MACRO USM
    * Canon EF 135 mm F2 L USM
    * Canon EF 180 mm F3.5 L MACRO USM
    * Canon EF 200 mm F2.8 L ll USM
    * Canon EF 300 mm F2.8 L IS USM
    * Canon EF 300 mm F4 L IS USM
    * Canon EF 400 mm F2.8 L IS USM
    * Canon EF 400 mm F4 DO IS USM
    * Canon EF 400 mm F5.6 L USM
    * Canon EF 500 mm F4 L IS USM
    * Canon EF 600 mm F4 L IS USM
    * Canon EF 1200 mm F5.6 USM
    the silence is deafening

Komentarz

• Krzychu
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 3611

Raczej bardziej pomocny jest ten fragment z ( http://photonotes.org/eos-flash ):

If your lens doesn’t appear on the list above then it may not have distance data capabilities. Here are a few current lenses in the EF lineup which don’t have distance data. Note the 50mm 1.4 USM and the 85mm 1.2L USM are in this list.

EF 15mm 2.8 fisheye
      EF 24mm 2.8
      EF 28mm 2.8
      EF 35mm 2.0
      EF 50mm 1.4 USM
      EF 50mm 1.8 II
      [....]

;-)

Aha - i 580 EX nie ma tu prawie nic do rzeczy. Jakby E-TTTL II miał działać (nie będzie ze względu na obiektyw) to by również działał z 220 EX, 380 EX, 420 EX i 550 EX - generalnie działa z każdą lampą EX, pod warunkiem że mamy obiektyw z infem o odległości no i korpus posiadający E-TTL II.
      Pozdrowienia,
      KZ
      KZ Aviation Photography

Komentarz

• gorek
        Coś już napisał
        • 2004
        • 51

dzięki za wyczerpujące informacje.
        Eos 33V; Eos IX;EF 28-135 IS usm; 24-85usm; Speedlite EX580; i torba z bajerami. Zenit/helios; Zorki; PS A630

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Zamieszczone przez Krzychu
          generalnie działa z każdą lampą EX, pod warunkiem że mamy obiektyw z infem o odległości no i korpus posiadający E-TTL II.
          Powaznie? Czyli jesli do 20D podepne szklo z pomiarem odleglosci i np. 420EX to lampa bedzie blyskac w trybie E-TTL II?

Jesli to prawda, to bym sie ucieszyl... myslalem o kupnie lampy, ale za cienki jestem zeby sobie bez E-TTL II poradzic, a prawie 2k za 580EX to dla mnie zdecydowanie za duzo (w porownaniu do moich potrzeb). Ale cos mi sie to podejrzane wydaje ;-)

Komentarz

• Krzychu
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 3611

Zamieszczone przez kavoo
            generalnie działa z każdą lampą EX, pod warunkiem że mamy obiektyw z infem o odległości no i korpus posiadający E-TTL II.
            Powaznie? Czyli jesli do 20D podepne szklo z pomiarem odleglosci i np. 420EX to lampa bedzie blyskac w trybie E-TTL II?
            Oczywiście. Przecież lampa "tylko" błyska, siłę błysku dobiera korpus - w E-TTL'u na podstawie pomiaru matrycą światła odbitego przy przedbłysku, w E-TTL'u II uwzględnia w jakiś tam sposób jeszcze info o odległości na którą został wyostrzony obiektyw. Lampa błyśnie tyle ile "każe" jej korpus...

BTW: Nie wiem dlaczego, ale wszyscy nagminnie wiążą E-TTL II z 580 EX, a przecież jak się pojawił pierwszy korpus z E-TTL II to 580 EX nie było jeszcze w zapowiedziach...

Zamieszczone przez kavoo
            Jesli to prawda, to bym sie ucieszyl... myslalem o kupnie lampy, ale za cienki jestem zeby sobie bez E-TTL II poradzic, a prawie 2k za 580EX to dla mnie zdecydowanie za duzo (w porownaniu do moich potrzeb). Ale cos mi sie to podejrzane wydaje ;-)
            Bez żartów z tym E-TTL II - czemu miałbyś sobie nie poradzić ? Szczególnie przy cyfrowym korpusie można trenować do woli prawie bez kosztów...
            Pozdrowienia,
            KZ
            KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

BTW: Nie wiem dlaczego, ale wszyscy nagminnie wiążą E-TTL II z 580 EX, a przecież jak się pojawił pierwszy korpus z E-TTL II to 580 EX nie było jeszcze w zapowiedziach...
              Tez mnie to dziwi. Wszyscy stereotypowo jakos wbili sobie do glowki ze "20D wyszedl razem z 580EX, 20D posiada E-TTLII = tylko z 580EX bedzie E-TTL II dzialal".
              A to BZDURA i nigdzie nie jest tak napisane (tym bardziej ze nie wyszly razem).
              E-TTL to tylko i wylacznie funkcja BODY - dzialajaca z kazda lampa serii EX.
              Zreszta powinno byc to napisane w instrukcji do 20D - zajrzyj tam kavoo 8)
              A zeby cie do konca przekonac - moge ci 420EX pozyczyc na pare dni bys sie przekonal ze z nia dziala E-TTL II

Komentarz

• czeczot
                Początki nałogu
                • 2004
                • 325

Zamieszczone przez Vitez
                A zeby cie do konca przekonac - moge ci 420EX pozyczyc na pare dni bys sie przekonal ze z nia dziala E-TTL II
                Ale nie można zapominać o tym że 580 jest jedyną lampą canon która pozwala ustawić crop dla mniejszej klatki np. w 20D. Metz pozwalał na to od dawna

iMAC
                www.czeczot.pl

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez czeczot
                  Zamieszczone przez Vitez
                  Ale nie można zapominać o tym że 580 jest jedyną lampą canon która pozwala ustawić crop dla mniejszej klatki np. w 20D. Metz pozwalał na to od dawna
                  Co jednak nie ma najmniejszego wplywu na to zeby sprawdzic czy 420EX dziala z E-TTL II czy nie - wiec moja oferta caly czas aktualna 8) .

Komentarz

• ukasz
                    Uzależniony
                    • 2004
                    • 595

Zamieszczone przez czeczot
                    Mój Metz 54Mz3 za cholerę nie chce błyskać z 20D. W sumie nic dziwnego - mam kostkę 3102M, czyli do analoga . Z kostką 3102M3 działa - przynajmniej na pstryku tak piszą

Ale pytanie brzmi (głównie do czeczota, bo ma taki zestaw ): czy w owym Metzu z odpowiednią kostką działa E-TTL II w 20D?

Komentarz

• czeczot
                      Początki nałogu
                      • 2004
                      • 325

Zamieszczone przez ukasz
                      Ale pytanie brzmi (głównie do czeczota, bo ma taki zestaw ): czy w owym Metzu z odpowiednią kostką działa E-TTL II w 20D?
                      Mój metz 54mz3 działał z canonem 20D ale jak wymieniłem kostkę na wersje m3. Dystrybutor twierdzi że działa pod eTTL II, w końcu to kwestia body nie lampy. Zresztą sądząc po zdjęciach faktycznie działał lepiej z canon 17-40 (przekazuje do body informacje o odległości) niż z tamronem 28-75 (chyba nie przekazuje do body informacje o odległości) przy tej samej ogniskowej. Z tamronem zdjęcia były prześwietlone, z canonam było w miarę poprawnie.

Kostka kosztuje 300zł – to rozbój w biały dzień. Metz twierdzi że może za 10 euro zaktualizować kostkę ale każe to załatwić przez dystrybutora a dystrybutor oczywiście się na to wypina bo podobno musi coś wypisać oclić itd. – jak dla mnie po prostu ściemnia!!!! Jak napisałem do metza że dystrybutor nie chce współpracować to nie dostałem odp. Od tamtej pory nie polecam nikomu metza!!!!

Zresztą swojego lampe sprzedałem wczoraj

iMAC
                      www.czeczot.pl

Komentarz

• Yogi
                        Dopiero zaczyna
                        • 2005
                        • 37

czyli rozumiem, że np z SIGMA 70-300 pomiar odleglości moze szwankować?
                        -

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1709

A ja mam takie pytanie pewnie lamerskie....

Czy to, że 350D ma E-TTL II nic w zasadzie mi nie daje, dopóki nie będę mieć odpowiedniego obiektywu i lampy zewnętrznej z serii EX?
                          Czy lampka wbudowana do tego celu nie wystarczy, zakładając, że miałbym odpowiedni obiektyw?

Czyli mając takie obektywy jak w stopce, nie wykorzystam systemu E-TTL II?

Zadałem to pytanie dlatego, że w FAQ jest coś innego...

Jestem zdezorientowany
                          Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• Robson01
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1574

Być może się mylę, ale lampka wbudowana to chyba tylko E-TTL.
                            Canon
                            Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1709

Z FAQ:
                              "Co potrzebuję do działania E-TTL II?

W praktyce tylko i wyłącznie nowe body z systemem E-TTL II. Już na wbudowanej w body lampce widać różnicę w jakości oświetlenia kadru w stosunku do oświetlenia E-TTL.

Do działania E-TTL II jest koniecznie potrzebna odległość z obiektywu, tak?

Bzdura... Po pierwsze nowy system nie wymaga pomiaru odległości od obiektywów. E-TTL II przede wszystkim to nowe algorytmy pomiaru i obliczania światła. Po drugie mnóstwo ludzi ustawia palnik lampy w pionie w celu odbicia światła od sufitu lub przeróżnych nakładek na lampę. Nie ma najmniejszego sensu zawracanie sobie "gitary" jeśli większość zdjęć robicie w ten sposób. Jedynym przypadkiem kiedy aparat bierze pod uwagę odległość ostrzenia z obiektywu jest błyskanie na wprost z lampą na aparacie. Nawet bez informacji o odległości z obiektywu system E-TTL II daje dużo lepsze wyniki niż E-TTL"

Czyli jak to w końcu jest?

[email protected]

Komentarz

Pracuję...