szerokie sigmy 12-24 i 15-30 czy warto ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1czarek1
    Coś już napisał
    • 2006
    • 67

szerokie sigmy 12-24 i 15-30 czy warto ?

Mam pytanie czy ktośmiał doczynienia z obiektywami sigmy 12-24 lub 15-30 jakiej jakości są fotki i interesują mnie opinie z pełnej klatki.
    2x EOS R3,
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

15-30 w jednym z testow dostal sie do czolowki pod wzgledem jakosci wsrod wszystkich dostepnych na rynku szkiel wszystkich sytemow. Kilkukrotnie slyszalem tez (takze na tym forum) ze obiektyw ten jest jednym z najczesciej wybieranych szkiel do fotografii wnetrz i architektury. Sam sie nad nim powaznie zastanawialem ale w zwiazku z tym ze mam aparat z cropem kandydatura upadla.

Co do sigmy to bylo juz sporo opinii na jej temat polecam wyszukiwarke.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• trampek
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1546

ja mialem 15-30 z 350. ostrosc rewela, porzadne wykonanie (EX) kolory gorzej ( jakies takie rozowo czerwonawo zolte. duza wineta, troszke wielka i ciezka, tania (ja dalem 320$ za nowke), o filtrach zapomnij (duze) tylko wyyyyyje jak nienormalna (najglosniejszy obiektyw jaki mialem)
      R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• Driver
        Zablokowany
        • 2005
        • 786

Zamieszczone przez trampek
        duza wineta,

to trzeba było pierścien metalowy ściągnąć bo ten obiektyw w zaszadzie nie przewiduje używania filtrów w oprawce.

Duża wineta na 350 ? , skoro ten obiektyw kryje 36 x 24. jak mu ponakręcałeś Bóg wie co to sie nie dziw.

Komentarz

• arra
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1023

duza wineta
          Winieta???? Na cropie????

Nie ma zadnej winiety, 15-30 to znakomity obiektyw, i gdyby nie zolty zafarb w niektorych sytuacjach oraz beznadziejnie glosny AF, to kupilbym go jeszcze raz.

www.pbase.com/arra
          R1+5D2
          Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• trampek
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1546

Zamieszczone przez Driver

to trzeba było pierścien metalowy ściągnąć bo ten obiektyw w zaszadzie nie przewiduje używania filtrów w oprawce.

Duża wineta na 350 ? , skoro ten obiektyw kryje 36 x 24. jak mu ponakręcałeś Bóg wie co to sie nie dziw.

Pierscienia metalowego w ogole nie uzywalem bo w tym szkle tulipan jest na stale zamontowany. a winete widac bylo nawet na LCD w 350d.

ktory potwierdzam

Komentarz

• Driver
              Zablokowany
              • 2005
              • 786

. a winete widac bylo nawet na LCD w 350d.
              Trampek, co Ty opowiadzasz ?? Na pewno mówimy o tym samym modelu ??

Używam tego szkła sporadycznie z 300 V i ciężko sie winety doszukać a ty ją znalazłaś na matrycy o xx ( tu sobie wpiszcie bo mi sie nie chce liczyc ) % mniejszej ??

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

Trampek, co Ty opowiadzasz ?? Na pewno mówimy o tym samym modelu ??

Używam tego szkła sporadycznie z 300 V i ciężko sie winety doszukać a ty ją znalazłaś na matrycy o xx ( tu sobie wpiszcie bo mi sie nie chce liczyc ) % mniejszej ??
                Wyzej jest wykres winetowania tego szkla podlaczonego do 350d. ja mialem takie same odczucia. w szczegolnosci widac to bylo przy slabym oswietleniu. acha i oczywiscie mowie o modelu 15-30.

Komentarz

• Driver
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 786

A wiesz Ty chłopie co to sie winetą zwie ??

Bo moze mówisz o dystrosji ( zakrzywienia )

Bo jeśli jesteś w stanie zrobić tym szkłem z 350 D zdjęcie z winetą to ci ... no nie wiem co ? Tira piwa stawiam

Komentarz

• 1czarek1
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 67

A może jakieś fotki do oceny :-)
                    2x EOS R3,

Komentarz

• McKane
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 2015

A wiesz Ty chłopie co to sie winetą zwie ??

Bo moze mówisz o dystrosji ( zakrzywienia )

Bo jeśli jesteś w stanie zrobić tym szkłem z 350 D zdjęcie z winetą to ci ... no nie wiem co ? Tira piwa stawiam
                      Troche cios ponizej pasa z tymi dystorsjami ale co kraj to obyczaj.

Wez pod uwage ze szkla na matrycach z kropem pracuja nieco inaczej i winieta moze byc tego efektem. Ty jak piszesz uzywasz go z analogiem a tam problem telecentrycznosci nie jest krytyczny.

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Driver
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 786

Zamieszczone przez McKane
                        Troche cios ponizej pasa z tymi dystorsjami ale co kraj to obyczaj.

Wez pod uwage ze szkla na matrycach z kropem pracuja nieco inaczej i winieta moze byc tego efektem. Ty jak piszesz uzywasz go z analogiem a tam problem telecentrycznosci nie jest krytyczny.

Sporadycznie. Na co dzien używam go na cropie

Stwierdzenie ze szkło obsługujące 36 x 24 winetuje na cropie jest IMHO bez sensu

To tak jakbym powiedział że na 350 D winetuje 24-105 IS albo 16-35

Tu nie trzeba zadnych fot. to jest po prostu niewykonalne ( tzn ta wineta na cropie )

Komentarz

• McKane
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2015

Sporadycznie. Na co dzien używam go na cropie

Stwierdzenie ze szkło obsługujące 36 x 24 winetuje na cropie jest IMHO bez sensu

To tak jakbym powiedział że na 350 D winetuje 24-105 IS albo 16-35

Tu nie trzeba zadnych fot. to jest po prostu niewykonalne ( tzn ta wineta na cropie )
                          No coz rozumiem ze pozostaje mi tylko przyznac Tobie racje skoro to niewykonalne.

Gdybys jednak przyjal na jedna małą chwile ze nie wiesz wszystkiego najlepiej prosze zapoznaj sie ze zjawiskiem winietowania matrycy zwiazanym z problemem telecentrycznosci szkiel

nie bede pisal tego samego co juz jest na forum .. oto jeden z linkow:

http://www.canon-board.info/showpost...&postcount=103

Komentarz

• trampek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1546

Znaczy co jest nie mozliwe: wykres ktory podalem bo sam nie rozumiem. Oczywiscie przymknieta nie winetuje ale wide open przekracza 1,2EV na cropie co jest daaleko poza norma.

edit: Vignetting
                            Many ultra-wide lenses suffer from vignetting at large aperture settings and the Sigma AF 15-30mm f/3.5-4.5 EX is no exception despite enjoying the sweet spot advantage on APS-DSLRs. At 15mm f/3.5 the vignetting exceeds 1EV so it's a good idea to stop down a little. The issue is already quite negligible from f/5.6 and up. This is also true for 20mm
                            and 30mm where the issue is much less pronounced even at the max. aperture setting

edit:a szkiel winetujacych pod cropem stworzonych po FF jest wg. photozone. mnostwo a 15-30 jest jednym z bardziej zaraz za http://www.photozone.de/8Reviews/len...0_18/index.htm
                            Ostatnio edytowany przez trampek; 6355.

Komentarz

• redmansas
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 81

Zamieszczone przez 1czarek1
                              Mam pytanie czy ktośmiał doczynienia z obiektywami sigmy 12-24 lub 15-30 jakiej jakości są fotki i interesują mnie opinie z pełnej klatki.
                              Jak chcesz moge ci podeslac fotki z sigmy 12-24 tyle ze na kropie na pelnej klatce robie na eos3 ale nie mam skanera co do filtrow to do 12-24 mozna zastosowac filtry ktore mozna dociac do danego wymiaru nie pamietam konkretnej nazwy. A wklada sie je na poczatek obiektywu... co jest ciut irytujace bo trzeba odkrecic szklo. Ale i tak nie jest zle... co do obiektywu to powiem ze go lubie szczegulnie na pelnej klatce. Ale przy duzym sloncu ma problemy z kolorami. a pozatym to jest szeroki kat wiec problemy z perespektywa itp.
                              tylko daj znac cyz chcesz jpg czy rawa
                              rawa bym ci udostepnij na moim serwerze
                              a co to jest aparat???

Komentarz

Pracuję...