Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Może miałeś porównanie funkcjonalne 10D vs. 20D? W sumie to są to już dwie bardziej różne niż podobne konstrukcje, ale zastanawiam sie, czy 8MP ma jakiś sens - czy to aż taka duża różnica względem 6?
Tak offtopicznie - nie porownuj tych body pod wzgledem ilosci megapikseli . To nie ilosc megapikseli swiadczy o jakosci i funckjonalnosci aparatu .
Wiecej info o 10D vs 20D znajdziesz w podforum o dSLR 8)
Oczywiście - funkcjonalność to pierwsza rzeczy, ale i stosunek cena / jakość też ma swoje miejsce w moim przypadku ... dlatego zastanawiam się, czy przy różnicy cenowej ok. 1000-1500zł warto dopłacać do 20D, bo mimo iż jest szybsza, nowsza itd. to jednak podstawową różnicą jest matryca... do tego staram się podchodzić 'ostrożnie' - ponieważ - rozumuję tak:
jeśli przy tych samych wymiarach matrycy dołożymy na nią 2 miliony punktów to wielkość każdego ulegnie zmniejszeniu (logiczne) - ale czy nie pociaga to za sobą zmniejszenia ilośc informacji dochodzących do tego punktu? (chodzi o natężenie światła / kolory itd.)... - przy tym rozumowaniu wychodzę z założenia takiego jak w przypadku klisz - większa czułość - potrzebne większe ziarno - mniejsza czułość - mniejsze ziarno... ale nie będę tego rozwijał tutaj - przejdę na działa dSLR...
Dzięki!
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Oczywiście - funkcjonalność to pierwsza rzeczy, ale i stosunek cena / jakość też ma swoje miejsce w moim przypadku
To ja ci jeszcze raz napisze - nie o sama jakosc chodzi a o funkcjonalnosc!
Czyli powinienes rozpatrywac stosunek cena/calosc a nie tylko cena/jakosc .
Roznicy w jakosci pomiedzy 6 a 8 mpix nie zobaczysz chyba ze na specyficznie wielkich odbitkach a i tu Genuine Fractals robi cuda.
Ale za to roznice w szumach, szybkosc staru,zapisu,AF,serii zdjec w wygodzie mniejszych punktow AF, w wygodzie E-TTL II, w mniejszych szumach - to wszystko juz funkcjonalnosc aparatu a nie jakosc zdjec (no, moze szumy).
Mnie w 20D tylko silne klapanie i mniejsze wymiary zniechecaly, ale wszystkie jego zalety pokazuja ze to sprzet duzo lepszy niz 10D - ale wlasnie raczej funkcjonalnoscia a nie jakoscia zdjec . Dlatego jesli sie miedzy tymi dwoma zastanawiasz to nie patrz bardziej na jakosc a bardziej na to czy jego funkcjonalne zalety sa ci potrzebne (wg mnie najwazniejsze sa dla fotoreporterow, slubnych fotografow i koncertowych/teatralnych itp, do np krajobrazow czy portretow czy studio... nie widze zadnej przewagi 20D 8) ).
Roznicy w jakosci pomiedzy 6 a 8 mpix nie zobaczysz chyba ze na specyficznie wielkich odbitkach a i tu Genuine Fractals robi cuda.
Wiem - używam - nawet z 3MPixeli z D30 robiłem znakomitej jakości odbitki do formatu B2 (50x70)
Zamieszczone przez Vitez
nie patrz bardziej na jakosc a bardziej na to czy jego funkcjonalne zalety sa ci potrzebne (wg mnie najwazniejsze sa dla fotoreporterow, slubnych fotografow i koncertowych/teatralnych itp, do np krajobrazow czy portretow czy studio... nie widze zadnej przewagi 20D 8) ).
No właśnie... Tutaj jest problem. Wesele zdarzy mi się 'popełnić' tylko znajomym , zdjęcia koncertowe robię - ale skoro radzę sobie z D30 to jest chyba wszystko będzie lepsze - instresuje mnie wybitnie studio / portret. //wiem wiem - do tych zastosowań 'co po niektórzy' polecają hasellblad'a czy mamiye z cyfrowymi pleckami ale na to mnie nie stać //
Problem lezy w tym, że fotografia to dla mnie uzupełnienie pracy (studiuję architekturę, ale już po cześci pracuję w tym zawodzie) oraz czysta zabawa w małym studiu + fotografia ogólno rodzinno-dokumentacyjna ... Zatem aparat musi spełniać 'szerokie wymagania' ale też nie jest mi potrzbne 'niewiadomo co' ... Jestem człowiekiem, który woli sobie postawić za cel zrobić coś - czasem nawet lepiej - przy mniejszych kosztach niż zrobiłby to niejeden 'zawodowiec' Dlatego właśnie się 'waham' nad wyborem 10D czy 20D... Trochę ten drugi mnie bardziej ciągnie z powdu EF-S'u i możliwości zakupu obiektywu 10-22... Wreszcie odpadłoby stosowanie 'cudów techniki' z obiektywów manualnych przy małych wnętrzach. - tylko cena (!!!)....
// Tak sobie myślę.... to w sumie ja może jeszcze popracuję kilka miesięcy i kupię sobie odrazu 1Ds MkII - będzie najwygodniej - podebnę prawie wszystko i przynajmniej odpadnie mi zakup BigGrip'a //[/quote]
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Komentarz