czy kupić 24-105 L IS

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 1507
    Początki nałogu
    • 2006
    • 327

czy kupić 24-105 L IS

Mam taki sprzet jak w podpisie, ale z tamrona nie jestem zadowolony bo przy f/2.8 jest lipa i muszę szkło domykać do 4 lub wyżej żeby focenie miało sens, i tak pomyślałem że skoro nie używam w tamim f/2.8 to należy się go pozbyć na rzecz L-ki 24-105 L IS, czy to warto zrobić
    http://canon-board.info/showthread.php?t=38203
  • slawi_3000
    Uzależniony
    • 2006
    • 568

Tak!

Pozdrawiam, Sławek

Komentarz

• JAH-EL
      Bywalec
      • 2006
      • 109

Na korzyść 24-105 jest lepszy zakres ogniskowych - i zarówno od... dołu i od góry... słownictwa mi dziś brakuje...
      Po drugie stabilizator. Bardzo przydatny zwłaszcza przy stówie bez statywu.
      Osobiście lepiej wypada stabilizator, niż światło, nie mówiąc o 28-75, gdzie lypa-świetlna. 24-105 można już robić przy 4, ale czasem warto przymknąć.
      Jeśli jeszcze chodzi o stabilizator, to można sprawdzić z Twoim 70-200 f4. Jak stabilizacja nie jest potrzebna, to może jeszcze jakiś inny model...
      No i eLka ma fajne uszczelnienia.
      Ostatnio edytowany przez JAH-EL; 8705.
      Canon 5D; 135L

Komentarz

• Tomasz1972
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3042

Warto

Komentarz

• Matsil
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2022

Ja też zamierzam kupić to szkło i wiem, że warto mimo, że tylko raz podpiąłem je do swojego body :-).
          R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• zOOn
            Bywalec
            • 2006
            • 220

Z mojej strony jedyna mozliwa odpowiedz to: Warto!

Jesli masz na to szklo i o nim myslisz, to sie nie zastanawiaj - i tak w koncu do Ciebie tafi... Szkoda kasy na posrednie etapy...

EDIT:

To jeszcze dodam, ze dzieki 24-105 'polubilem sie' z F/4 (bylem bardzo pro 2.8 i chcialem 24-70) - u mnie ostry od tej wlasnie wartosci. To 24 mm na dole nie jest nawet takie waskie - myslalem, ze bedzie 'gorzej'. Super AF, kolor, rysunek itp.

Spacerzoom idealny.

Do szerokich ujec dokupilem wlasnie Tokine 12-24, rowniez F/4.
            Ostatnio edytowany przez zOOn; 4223.

Komentarz

• beachcomber
              Początki nałogu
              • 2005
              • 271

ja polecam to szklo - katuje go juz prawie rok i ciagle jestem zadowolony, no chyba, ze akurat porownuje je z 85/1.8, ale to inna bajka jak wszyscy wiedza

Komentarz

• paweleverest
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1138

warto bo to ideealny spacer zoom stabilizacja jest bardzo przydatna jedyne co brakuje to troche dołu więc warto dokupić coś szerszego osobiście polecam 10-22 ef-s

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

Zdecydowanie warto..
                  Parę fotek w pełnym rozmiarze wstawilem tu. Bez wyostrzania i obróbki w PSie (raw wołany w C1), ja najczęściej przymykam do 5.6 ale na 4 też jest nieźle. Oczywiście na pierwszy rzut oka wydać różnicę z 50/1.8 ale mimo to polecam - idealny spacerzoom

Pozdrawiam
                  Artur
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• elvis700
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 107

Ja też poluje na 24-105, nie ma co porównywac do 28-75 tamiego.MOże w lutym przesle jakieś foty, ale teraz mi się córeczka urodziła no i... poczekamy
                    Pozdr
                    Canon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 II; Canon 70-200 2.8 ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzej

Komentarz

• Pawel Woo
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 177

Od roku mam 24-105 - w zasadzie bez zastrzeżeń. Czasem jednak brakuje mi 2,8. Zastanawiam się nad 17-55 2,8 is.
                      Pawel Woo

Komentarz

• WereWolf
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 96

osobiście też się nastawiam na to szkło... początkowo myślałem o 17-40 4L, ale to raczej poczeka dłużej
                        moja galeria: http://www.lubke.pl

Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
                        Raynox DCR-250 (makro)

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez JAH-EL
                          Z tego co widziałem, to dla 24-105 warto grzechu
                          Zaraz wrzucę jakieś fotki...
                          (...)
                          Ja czekam na 40D, a potem to, co w stopce. Miałem wiele wątpliwości, ale mi przeszło. Wybieram 24-105. No i resztę...
                          A moze juz kupisz... chociazby szklo? Bo wiesz... troche dziwnie zaczyna wygladac twoje, za przeproszeniem, onanizowanie sie przy kazdej mozliwej okazji tym co zamierzasz kupic ale jeszcze nie masz . Daj sobie na wstrzymanie albo kup wreszcie ten sprzet - prosze.

A od siebie - zmienialem Tamrona 28-75 2.8 na tytulowy obiektyw i krotko odpowiem na pytanie zawarte w tytule watku: tak.

Komentarz

• Skipper
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1112

Zamieszczone przez Vitez
                            Zamieszczone przez JAH-EL
                            Z tego co widziałem, to dla 24-105 warto grzechu
                            Zaraz wrzucę jakieś fotki...

Ja czekam na 40D, a potem to, co w stopce. Miałem wiele wątpliwości, ale mi przeszło. Wybieram 24-105. No i resztę...
                            A moze juz kupisz... chociazby szklo? Bo wiesz... troche dziwnie zaczyna wygladac twoje, za przeproszeniem, onanizowanie sie przy kazdej mozliwej okazji tym co zamierzasz kupic ale jeszcze nie masz . Daj sobie na wstrzymanie albo kup wreszcie ten sprzet - prosze.
                            widze nie ja jeden mam podobne odczucia w stosunku do kolegi

a odnosnie tematu postu... ja mam mieszanie odczucia w stosunku do tego obiektywu jesli o cropa chodzi sam sie czasem nad nim zastanwiam ale nie wiem... do 5D bym sie nie zastanwiał i brał ale patrząc na Twoją stopke to raczej najpierw poszukał bym czegoś od 17 mm np:C 17-40 L lub jesli zalezy Ci na stabilizacji to 17-55 IS, bo skoro masz 70-200L to dublowanie ogniskowych miedzy 70-105 ma zdecydowanie miej sensu jak kupienie czegos szerokiego a później ewentualnie przy przypływie gotówki zatkanie tej dziury, bo szerokiego Ci prędzej zabraknie jak ogniskowych pomiedzy 40/55-70
                            Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• Wini
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 460

Zamieszczone przez Skipper
                              ... do 5D bym sie nie zastanwiał i brał
                              Żeby jakoś ciekawiej było w tym wątku -
                              zamiast tego ciemnego, winietującego spacerzooma to za połowę jego ceny jakiegoś kompakta bym wolał.
                              Wini

Komentarz

Pracuję...