Mam taki sprzet jak w podpisie, ale z tamrona nie jestem zadowolony bo przy f/2.8 jest lipa i muszę szkło domykać do 4 lub wyżej żeby focenie miało sens, i tak pomyślałem że skoro nie używam w tamim f/2.8 to należy się go pozbyć na rzecz L-ki 24-105 L IS, czy to warto zrobić
czy kupić 24-105 L IS
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Na korzyść 24-105 jest lepszy zakres ogniskowych - i zarówno od... dołu i od góry... słownictwa mi dziś brakuje...
Po drugie stabilizator. Bardzo przydatny zwłaszcza przy stówie bez statywu.
Osobiście lepiej wypada stabilizator, niż światło, nie mówiąc o 28-75, gdzie lypa-świetlna. 24-105 można już robić przy 4, ale czasem warto przymknąć.
Jeśli jeszcze chodzi o stabilizator, to można sprawdzić z Twoim 70-200 f4. Jak stabilizacja nie jest potrzebna, to może jeszcze jakiś inny model...
No i eLka ma fajne uszczelnienia.Ostatnio edytowany przez JAH-EL; 8705.Canon 5D; 135LKomentarz
-
-
Ja też zamierzam kupić to szkło i wiem, że warto mimo, że tylko raz podpiąłem je do swojego body :-).R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Komentarz
-
Z mojej strony jedyna mozliwa odpowiedz to: Warto!
Jesli masz na to szklo i o nim myslisz, to sie nie zastanawiaj - i tak w koncu do Ciebie tafi... Szkoda kasy na posrednie etapy...
EDIT:
To jeszcze dodam, ze dzieki 24-105 'polubilem sie' z F/4 (bylem bardzo pro 2.8 i chcialem 24-70) - u mnie ostry od tej wlasnie wartosci. To 24 mm na dole nie jest nawet takie waskie - myslalem, ze bedzie 'gorzej'. Super AF, kolor, rysunek itp.
Spacerzoom idealny.
Do szerokich ujec dokupilem wlasnie Tokine 12-24, rowniez F/4.Ostatnio edytowany przez zOOn; 4223.Komentarz
-
ja polecam to szklo - katuje go juz prawie rok i ciagle jestem zadowolony, no chyba, ze akurat porownuje je z 85/1.8, ale to inna bajka jak wszyscy wiedzaKomentarz
-
warto bo to ideealny spacer zoom stabilizacja jest bardzo przydatna jedyne co brakuje to troche dołu więc warto dokupić coś szerszego osobiście polecam 10-22 ef-sKomentarz
-
Zdecydowanie warto..
Parę fotek w pełnym rozmiarze wstawilem tu. Bez wyostrzania i obróbki w PSie (raw wołany w C1), ja najczęściej przymykam do 5.6 ale na 4 też jest nieźle. Oczywiście na pierwszy rzut oka wydać różnicę z 50/1.8 ale mimo to polecam - idealny spacerzoom
Pozdrawiam
Artur5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Ja też poluje na 24-105, nie ma co porównywac do 28-75 tamiego.MOże w lutym przesle jakieś foty, ale teraz mi się córeczka urodziła no i... poczekamy
PozdrCanon 350D+Grip; EF-S 18-55; Tamron 17-50 f2.8; Speedlite 580 EX; SanDisk 1GB; SanDisk 2GB II; UV Marumi; Hoya HMC Super 77mm; Canon 16-35 f2.8 II; Canon 70-200 2.8 ; UV B+W F-PRO 77mm;http://picasaweb.google.pl/thiel.andrzejKomentarz
-
Od roku mam 24-105 - w zasadzie bez zastrzeżeń. Czasem jednak brakuje mi 2,8. Zastanawiam się nad 17-55 2,8 is.Pawel Woo
Komentarz
-
osobiście też się nastawiam na to szkło... początkowo myślałem o 17-40 4L, ale to raczej poczeka dłużejmoja galeria: http://www.lubke.pl
Sprzęt: Canon EOS 30D, Canon Elan 7N (33V), Tamron 17-50 2.8, Tamron 28-75/2.8, 70-200 4, Canon 50/1.8 II, 580EX, CF SanDisk 2GB + 8GB Extreme III
Raynox DCR-250 (makro)Komentarz
-
A moze juz kupisz... chociazby szklo? Bo wiesz... troche dziwnie zaczyna wygladac twoje, za przeproszeniem, onanizowanie sie przy kazdej mozliwej okazji tym co zamierzasz kupic ale jeszcze nie masz
. Daj sobie na wstrzymanie albo kup wreszcie ten sprzet - prosze.
A od siebie - zmienialem Tamrona 28-75 2.8 na tytulowy obiektyw i krotko odpowiem na pytanie zawarte w tytule watku: tak.Komentarz
-
widze nie ja jeden mam podobne odczucia w stosunku do kolegiA moze juz kupisz... chociazby szklo? Bo wiesz... troche dziwnie zaczyna wygladac twoje, za przeproszeniem, onanizowanie sie przy kazdej mozliwej okazji tym co zamierzasz kupic ale jeszcze nie masz
. Daj sobie na wstrzymanie albo kup wreszcie ten sprzet - prosze.
a odnosnie tematu postu... ja mam mieszanie odczucia w stosunku do tego obiektywu jesli o cropa chodzi sam sie czasem nad nim zastanwiam ale nie wiem... do 5D bym sie nie zastanwiał i brał ale patrząc na Twoją stopke to raczej najpierw poszukał bym czegoś od 17 mm np:C 17-40 L lub jesli zalezy Ci na stabilizacji to 17-55 IS, bo skoro masz 70-200L to dublowanie ogniskowych miedzy 70-105 ma zdecydowanie miej sensu jak kupienie czegos szerokiego a później ewentualnie przy przypływie gotówki zatkanie tej dziury, bo szerokiego Ci prędzej zabraknie jak ogniskowych pomiedzy 40/55-70Ostatnio edytowany przez Skipper; 6441.
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + AppleKomentarz
-
Komentarz
Komentarz