400d + no wlasnie co?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • toshimitsu
    Bywalec
    • 2006
    • 132

400d + no wlasnie co?

Witam

Sledzę forum już od jakiegoś czasu i wreszcie nadszedl moment w ktorym moj G5
    zmieni właściciela a ja przymierzam sie do zakupu 400d na dniach.
    Ze szkielek juz wiem ,ze napewno trafi w moje lapki Canon 50mm f1.8 natomiast nie wiem co z resztą. Pierwszą opcją była sigma 18-200. Zostałem jednak szybko odwiedziony od tego pomysłu między innymi przez posty z tego forum. Więc wybór padł na sigme 70-300 APO (...teraz jest jeszcze w promocji wiec się cieszę)
    a problem mam z wyborem podstawowego obiektywu.
    Jednym z powodów dla którego chcę dSLR-a jest problem z uzyskaniem małej głębi ostrości. dlatego od razu biore 50-tke. Focilem zenitem i canonem a1 z 50-tkami i o taka GO mi chodzi. Znam przelicznik i wiem ,ze teraz bede mial dobrą portetówkę. Jesli chodzi o ten głowny to myślę czy bedzie duża różnica w GO i jakości między kitem a takim tamronem 17-50 f2.8? Oprocz tego wybór bylby łatwiejszy gdyby nie opisywane problemy z AF w tamronie. Jak bardzo to jest uciążliwe? wystarczy jesczcze raz wyostrzyc czy trzeba jeździć za każdym razem w dół aby złapał i wracać?

Ehhh....

Pomóżcie proszę

P.S: Tak tak wiem ,ze są L'ki... może na emeryturze sobie strzele
    Positively dirty minded
  • Mac
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2063

Hmmm jak nie eLka to masz problem ale możesz zaryzykować tego Tamrona 17-50/2.8 albo pomyśleć o składaku 17-35 i 28-75 oba Tamrony.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B

Komentarz

• paweleverest
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1138

Zasieje ci jeszcz troche watpliwości na temat 400D

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18793
      a odnośnie wyboru to wszystko zalezy od kasy i preferencji AF vs światło vs cena

Tamron 17-50 2,8 - swiatło
      17-40 4,0L -AF
      16-35 2,8L - AF + śiatło

Komentarz

• gwozdzt
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 5780

Zamieszczone przez paweleverest
        a odnośnie wyboru to wszystko zalezy od kasy i preferencji AF vs światło vs cena
        Tamron 17-50 2,8 - swiatło
        oraz:
        Sigma 18-50/2,8 EX - budowa solidniejsza od Tamrona,
        Sigma 17-70/2,8-4,5 - fajny zakres, ale już niestety ciemnieje ze wzrostem ogniskowej,
        Canon 17-85/4-5,6 IS - świetny zakres, dobry AF, stabilizacja; niestety ciemność i potworna beczka na 17mm
        Canon 17-55/2,8 IS - wymieniam tylko pro forma ;-)

I jeszcze jedno: 400D + któreś z w/w szkieł (oprócz ostatniego oczywiście) to około 4000zl.
        W tej cenie to ja bym poważnie rozważył D80 + 18-70/3,5-4,5 lub K10D KIT.

Zamieszczone przez paweleverest
        17-40 4,0L -AF
        16-35 2,8L - AF + śiatło
        Nie jestem zwolennikiem stosowania UWA (Ultra Wide Angle) jako standardu.
        Wady: przykrótkie, pokraczna osłona na wyposażeniu, niepotrzebnie duża średnica filtra.
        Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
        Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• qwerty1237
          Bywalec
          • 2005
          • 240

Posiadam zestaw tak jak w stopce i nie mam zadnych problemow z ostrzeniem na zadnej z ogniskowych.
          D700 + N24-70/2.8 + MB-D10 + SB-900 + Slik 700DX Pro + URBAN GEAR U120 Naneu Pro + Canon IXUS 850IS + PQI mPack P800 40GB + inne duperele

Komentarz

• remol71
            Zablokowany
            • 2006
            • 371

Zamieszczone przez gwozdzt
            I jeszcze jedno: 400D + któreś z w/w szkieł (oprócz ostatniego oczywiście) to około 4000zl.
            W tej cenie to ja bym poważnie rozważył D80 + 18-70/3,5-4,5 lub K10D KIT.

Ja miałem D50 i 2 dobre szkła do tego. Rozważałem zakup D80 i ...... kupiłem 400D. Zmiana była bardzo przemyślana.

Pozdrawiam

Komentarz

• arra
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1023

Zamieszczone przez toshimitsu
              Znam przelicznik i wiem ,ze teraz bede mial dobrą portetówkę.
              Im krotsza ogniskowa tym bedziesz mial mniej rozmyte tlo, zatem z ta dobra portretowka 50mm, to bym byl ostrozny. Mysle ze do portretu to minimalnie 85, a najlepiej 100mm. Mysle ze szybko sie zorientujesz ze Sigma 70-300 na 100 i f=4.5 bedzie lepsza do portretu (wieksza glebia ostrosci dla postaci, ale ladniej rozmyte tlo, ze wzgledu na ogniskowa) niz 50mm.

Zobacz jaka jest roznica w wygladzeniu tla miedzy roznymi ogniskowymi, przy tej samej przeslonie i kadrze:
              Ostatnio edytowany przez arra; 5548.

www.pbase.com/arra
              R1+5D2
              Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• bogist
                Coś już napisał
                • 2006
                • 55

Polecam mój zestaw:
                EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+ Canon 580EX
                EOS400D+ Tamron 17-50/2,8+ Canon 100/2,0+Tokina 12-24/4,0+Canon 580EX
                ...a wszystko to głównie po to by dzieci na fotach wychodziły śliczniutkie

Komentarz

• toshimitsu
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 132

"Mysle ze szybko sie zorientujesz ze Sigma 70-300 na 100 i f=4.5 bedzie lepsza do portretu (wieksza glebia ostrosci dla postaci, ale ladniej rozmyte tlo, ze wzgledu na ogniskowa) niz 50mm."

No tak tylko przy f16 o ile trzeba naswietlac? A jak robisz portret dosyc zywiolowej modelce w naturalntych warunkach ( bez swiatla studyjnego) to przydaloby sie szybkie szklo. Na kwiatki to G5 sie tez nada.
                  Positively dirty minded

Komentarz

• do_urden
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 31

+ 17-40 F:4 L do tego 50 F1:1,8 i 85 F1:1.8

druga propozycja

10-22 Canona i Tzar 24-105 F:4 IS również Canona

Komentarz

• arra
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1023

"Mysle ze szybko sie zorientujesz ze Sigma 70-300 na 100 i f=4.5 bedzie lepsza do portretu (wieksza glebia ostrosci dla postaci, ale ladniej rozmyte tlo, ze wzgledu na ogniskowa) niz 50mm."

No tak tylko przy f16 o ile trzeba naswietlac? A jak robisz portret dosyc zywiolowej modelce w naturalntych warunkach ( bez swiatla studyjnego) to przydaloby sie szybkie szklo. Na kwiatki to G5 sie tez nada.
                      O czym Ty do mnie gadasz?

www.pbase.com/arra
                      R1+5D2

Komentarz

• toshimitsu
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 132

"Sigma 18-50/2,8 EX - budowa solidniejsza od Tamrona"

ale aberracji tez wiecej

"I jeszcze jedno: 400D + któreś z w/w szkieł (oprócz ostatniego oczywiście) to około 4000zl.
                        W tej cenie to ja bym poważnie rozważył D80 + 18-70/3,5-4,5 lub K10D KIT."

No wlasnie nie chcialem aby mnie od heretykow wyzywano juz na poczatku ale ten kit nikosia chyba nie jest taki glupi? ...a moze? Jak to sie ma do kitu Canona? Dobre jako podstawowy obiektyw? Do tego sigma 70-300APO i 50-tka 1.8 ( nie odpuszcze jej ;P)
                        Positively dirty minded

Komentarz

• gwozdzt
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 5780

ten kit nikosia chyba nie jest taki glupi? ...a moze? Jak to sie ma do kitu Canona? Dobre jako podstawowy obiektyw?
                          WG mnie 18-70/3,5-4,5 to jest rodzynek wśród KITów. Światło przyzwoite (nie f/5,6), porządny AF, nie kręci frontem. Na dziś brak odpowiednika u Canona, jak również w innych systemach.
                          Dla analogów takim jego odpowiednikiem byłby 28-105/3,5-4,5 natomiast dla cropów Canon już niestety nie postarał się o takie szkło.
                          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• arra
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1023

Zamieszczone przez gwozdzt
                            WG mnie 18-70/3,5-4,5 to jest rodzynek wśród KITów. Światło przyzwoite (nie f/5,6), porządny AF, nie kręci frontem. Na dziś brak odpowiednika u Canona, jak również w innych systemach.
                            Dla analogów takim jego odpowiednikiem byłby 28-105/3,5-4,5 natomiast dla cropów Canon już niestety nie postarał się o takie szkło.

Jezeli ktos chce z kitem spedzic reszte zycia, to faktycznie Nikon jest tu zdecydowanie sensowniejszy.

www.pbase.com/arra
                            R1+5D2

Komentarz

• toshimitsu
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 132

Zamieszczone przez remol71
                              Ja miałem D50 i 2 dobre szkła do tego. Rozważałem zakup D80 i ...... kupiłem 400D. Zmiana była bardzo przemyślana.

Pozdrawiam

A co zadecydowalo o twoim wyborze? będę bardzo wdzęczny za odpowiedź.
                              Myśle o D80 ze wzgledu na wiekszy wizjer, wiekszą czułość, lepszy kit i pare innych funkcji
                              400d bo to Canon, male gabaryty (grip spoko mam male lapki ;P), system usuwania pylkow... bo mi kumpel z 350d marudzi ciagle.

Pomożcie ;_;
                              Positively dirty minded

Komentarz

Pracuję...